Min Vardag – 
I Värmland blomstrar gåvoekonomin

 

Hoffice pågår i Molkom. Cristina Rai och Ewa Jacobsson.

Delad glädje är (mång)dubbel glädje – eller gåvoekonomi på nysvenska. En global rörelse där vi ger bort och delar på varor och tjänster för att spara både pengar och miljö. I de värmländska skogarna puttrar det av initiativ. Häng med!

 
Fyra mil norr om Karlstad i det lilla samhället Molkom sitter ett gäng soloarbetare och jobbar tillsammans. Kontoret för dagen är ett rött trähus med utsikt över en sjö. Några hästar betar en bit bort och en udda familj höns tittar nyfiket ut från hönshuset.
 
Det är ”hoffice” som pågår.  Genom en facebookgrupp har det bjudits in till att arbeta tillsammans och använda en speciell metod: hoffice. Ingen kontorshyra här inte, utan arbetsplatsen och de gemensamma aktiviteterna är en gåva till en själv och andra - gåvoekonomin i ett nötskal.

 

Hofficejobbarna i Molkom är del av en global trend där vi rör oss bort från privat ägande men ändå får tillgång till allt mer. Vi ser nya sätt att dela på vårt överflöd, men samtidigt samarbeta och skapa tillsammans. Det handlar om att dela på resurserna och är en stark ekonomisk trend, om man får tro Carina Borgström-Hansson på Världsnaturfonden WWF.

 

Dela på tillgångarna - rädda planeten

Olle Kvarnbäck, hofficearbetareI de värmländska skogarna pågår hoffice för fullt. Just nu berättar var och en vad de ska jobba med de närmaste 45 minuterna. En timer sätts på och arbetet är igång, allt enligt Hoffices speciella koncept.

 

Det blir tyst i rummet, bortsett från ett knapprande på datortangenterna och ljudet från en symaskin.


– Genom att arbeta här fick jag input som jag inte hade kommit på själv. Och så är det trevligt att ta paus tillsammans och dansa. Det sociala är styrkan, säger hoffice-deltagaren Olle Kvarnbäck som driver enmansföretaget Naturvisaren. 
 
Dags för paus och att röra kroppen efter 45 fokuserade minuter. "Love generation" tonar upp i högtalarna. I förra pausen blev det några yoga-rörelser som en deltagare ville dela med sig av.


 – Hoffice hjälper mig att ta pauser, det är jag dålig på att göra när jag jobbar ensam. Vila är lika viktigt som skapandet. Att jobba tillsammans skapar också en känsla av samhörighet, att man jobbar för en bättre värld tillsammans, säger deltagaren Cristina Rai.

 

Holistiskt tänk

En av hjärnorna bakom hoffice-konceptet är stockholmaren Christofer Gradin Franzén. Han berättar att tänket är holistiskt och att de har plockat in olika tekniker för att "låta vår själ dansa", som han uttrycker det.

 Christofer Gradin, hofficepionjär Foto: Kristoffer Rozenthal–  Vi erbjuder strukturen som en gåva. Inget är påtvingat, säger han.

 

Och man behöver inte bo stort för att vara värd för hoffice. Christofer har utan problem haft 10 hoffice-jobbare i sin lägenhet på 41 kvadrat.

Christofer ser också den kollektiva intelligensen som finns i en Hoffice-grupp som en fantastisk resurs att stödja varandra med. Han berättar om hur en arbetssökande fick nya perspektiv, kontakter och tips av de andra under den gemensamma lunchen nyligen. Får man en gåva, föds en vilja att vilja ge tillbaka.


  – Man såg hur hon riktigt lyste upp och att något lossnade.

 

Barnkläder och fritidsprylar

Tillbaka i Molkom ser vi ett annat exempel på gåvoekonomin. På Barnmorskemottagningen har ett förråd gjorts om till en så kallad  freeshop där man kan ge bort eller få barnkläder för barn upp till sex år.


– Inte till fattiga mammor, utan för att det är viktigt att återvinna och ha ett miljötänk, berättar den initiativtagande BVC-sköterskan Malin Rosén.
 
Några mil västerut i det lilla samhället Deje hittar vi ett riktigt spännande koncept. På Fritidsbanken lånar man inte pengar utan sport- och fritidsprylar, och det kostar ingenting. Det är som ett bibliotek fast med skidor, ridhjälmar och golfklubbor som samsas med vandringsryggsäckar och fotbollsskor.

 

– Det var lite oväntat magiskt att hitta detta ställe. Jag blev så glad över att människor är så engagerade för att andra ska få möjlighet att åka skidor, berättar en nöjd Helen Lundgren som lånat längdåkningsskidor till sig själv och pojkvännen.


Fritidsbanken drivs av ideella på kvällstid och fungerar dagtid som en praktikplats för personer som behöver arbetsträna. Bakom står Svenska Kyrkan, Forshaga kommun och projektet Ett Öppnare Värmland. Fritidsbanker finns även i värmländska Grums och i Lidköping, och flera kommuner är nyfikna på konceptet-

 

Men man behöver egentligen inte åka till en speciell plats för att dela med sig på värmländskt vis. I Karlstad utvecklas just nu mobilappen Swinga bazaar. Genom den ska man enkelt kunna låna ut, låna eller hyra saker av varandra. I hela landet. 

 

Om gåvoekonomin fortsätter att stärkas, blir de positiva effekterna många. Vi får mer tid att umgås och vi påminns om att det finns andra värden i livet än att konsumera.

 

– Den här typen av tänkande är också en viktig nyckel när vi söker efter lösningar som gör det möjligt för alla att leva ett gott liv inom planetens ekologiska gränser, konstaterar WWFs Carina Borgström-Hansson.

  


Bjud in till hoffice!

 

Har du ett fritt yrke och är sugen på att vara hofficevärd? Gör så här.


1: Kolla in och läs på www.Hoffice.nu. Gå gärna med i facebookcommunityn Hoffice.nu.
2: Bli medlem i en hofficegrupp på facebook för att förstå hur det funkar. Ställ gärna frågor.
3: Var gärna med på ett hoffice om det är geografiskt möjligt.
4: Starta en egen hofficegrupp på facebook för din ort.
5: Bjud in till hoffice! Börja med sådana du redan känner och utöka sedan cirkeln.
6: Testa er fram i vad som funkar för er. Laga lunchmat tillsammans? Meditera? Ryggjympa i pausen? Inspireras av de andra grupperna och dela med er av era erfarenheter.


Läs mer:

 

www.hoffice.nu

www.fritidsbanken.se

www.swingabazaar.se

 

Text: Ewa Jacobsson

Senast uppdaterad 2015-01-14

 

Gåvoekonomi i korthet

Med gåvoekonomi menas att man frivilligt bidrar med tid, idéer, kunskap, lokaler eller fysiskt arbete. Man ger helt enkelt varandra gåvor och tjänster utan någon överenskommelse om framtida belöningar.

Att ge skapar ökad lycka, visar forskning. Gåvoekonomi är också en hållbar modell som drivs av en vilja att vårda planeten för framtida generationer. Den ifrågasätter det nuvarande ekonomiska systemet, men också hur vi förhåller oss till varandra:
 

Charles Eisenstein är en förgrundsfigur för tankar inom gåvoekonomin och författare till boken Sacred Economics.

Min Vardag

Inspirerande exempel på hur man kan leva mer hållbart & de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Fira en hållbar grön jul

Fira en hållbar jul Foto: Istockphoto


Njut av julen med gott miljösamvete! Ta del av våra hållbara tips på allt från klappar till mat.

Allt om hållbart julfirande

 

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturguiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet