Gå till huvudinnehållet

Reportage|21 sep, 2016

Hållbar garderob på dina villkor

yarn-1615524

Du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob. Även om du gillar omväxling och vill ha mycket att välja bland, finns det knep, tipsar Johanna Nilsson, aktuell med en bok om Slow Fashion – långsamt mode.

Johanna Nilsson Foto: Roger Olsson

– Hållbarhet förknippas ofta med dåligt samvete och skuldkänslor. Istället vill vi vända på det. Fundera över vad du redan gör som är sjyst. Kanske lagar du saker utan att tänka på att det är något slags hållbarhetshandling. Bra, fortsätt gör det och så kan du lägga till en ny sak, säger Johanna Nilsson.

”Vi” är Johanna Nilsson och Jennie Johansson, författare till boken Slow Fashion. Din guide till smart och hållbart mode, som kom i september 2016. Det är en handbok fylld av inspiration och handfasta tips om hur du kan klä dig enligt Slow Fashions principer, där eftertanke och medvetenhet står i fokus.

Boken innehåller även bland annat tips på hur man lagar kläder, hur man urskiljer kvalitet, samt en materialguide som kan användas som uppslagsbok. Att de är två skribenter är en stor fördel, då de har tämligen olika sätt att förhålla sig till mode.

– Jennie är minimalist och har kanske tre par byxor och fyra skjortor som hon använder tills de är utslitna. Minimalism är absolut en väg till hållbart mode, men själv ledsnar jag ganska snabbt på saker och tycker om att ha mycket att välja på. Skulle jag tvingas ha hennes garderob skulle jag känna att halva min person försvann. Är man som jag, finns det andra sätt, säger hon.
Vi ska återkomma till det.

Vi kan i alla fall konstatera att det snabba modet som de flesta av oss är en del av, är ett problem både för miljön och för många människor som arbetar i produktionen. Jordens resurser är inte oändliga och världens klädproduktion kantas av utmaningar som användning av bekämpningsmedel, kemikalieutsläpp, och hög vattenkonsumtion. Dessutom är arbetsvillkoren i branschen ofta ett problem.

Kvalitet före kvantitet

"Slow fashion är när kvalitet går före kvantitet, när vi prioriterar färre och finare plagg med hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus", lyder manifestet enligt författarduon.

Begagnade kläder / Amano Stockholm Foto: Elin Dunås

Hur ska jag då göra om jag vill ha en hållbar garderob på Slow Fashion-vis?

Grunden är att satsa på kvalitet, och att förlänga livslängden på plaggen. Garderoben blir mer långsam – slow. Men: det behöver inte betyda att du har samma kläder tills de faller i bitar, plaggen kan mycket väl leva vidare hos någon kompis eller på andrahandsmarknaden.

– Både jag och Jennie trycker i boken på att man inte behöver göra avkall på sin personlighet för att vara mer hållbar. Man kan hitta en konsumtionsstil som passar ens personliga stil istället. Om du brukar köpa en ny tröja så fort du har lust, gå på secondhand, gärna till någon av slowfashionbutikerna, tipsar Johanna.
Sedan kan man ge vidare plagget när man tröttnat.

Har du turen att bo på en ort där det finns en lånegarderob kan du låna plagg där. Ett utmärkt sätt att få omväxling på hållbart vis!

Städa garderoben

Sy i knapparna Foto: Roger Olsson

Men hur kommer man igång? Ett vanligt tips till den som vill ha en hållbar garderob är att börja med att rensa ut allt man inte använder regelbundet. Det är inget Johanna ställer sig bakom, eftersom det kan gå rakt emot vissas hela sätt att vara, hennes eget exempelvis. Däremot kan det vara bra med en städning ibland.

– Tycker du att du inte har något att ha på dig, städa garderoben, vik ihop plaggen snyggt och gör fint. Du kommer säkert att återupptäcka många härliga grejer du glömt att du hade. Och det du aldrig använder kanske inte ska vara kvar, men det beror på. Själv har jag arvegods jag inte använt på ett par år, men jag vet att jag återupptäcker dem ibland. Gör det som gör dig glad! Kanske kan du låna ut saker du inte använder så mycket till en kompis?

Minimera inköpen

Därefter är det första steget att minimera inköpen av nya kläder, skor och accessoarer.

– De allra flesta handlar alldeles för mycket. Ställ dig frågan: behöver jag verkligen det här? Köp aldrig saker för att det är ett bra pris eller att du kanske kommer att behöva det i framtiden. Det spelar ingen roll hur mycket ekologiskt du har om du ändå inte använder det. Och köp bara det du verkligen gillar, säger Johanna Nilsson.

Johanna Nilsson Foto: Roger Olsson

Hennes personliga recept för en hållbar garderob är att köpa basplagg av god kvalitet, nya och sjyst producerade, och att använda lånegarderober, klädbyten och secondhand som ett komplement.

– Min egen garderob är ingen slutstation, mer en hållplats på vägen där kläderna kan få bo ett tag.

Kvalitet är alltså viktigt. Men hur vet man vad som är kvalitet?

– Här får man utbilda sig själv lite, det är mycket att tänka på. En tumregel är att tjockare material håller längre. Om du tänker dig en bomullströja som är så tunn att den går att se rakt igenom när den hålls mot ljuset; den kommer inte att hålla så länge. Har man absolut ingen koll kan man alltid börja där.

Intresset ökar

Det surras en hel del om långsamt och hållbart mode. För miljöengagerade kan det tyckas vara en jättetrend, men det är lätt att lura sig. Textilkonsumtionen ökade i Sverige med 40 procent mellan 2000 och 2009, och är fortfarande på en hög nivå trots en liten minskning därefter. 2014 var inflödet av kläder och textil till Sverige 13,1 kilo per person, samtidigt som 8 kilo hamnade i soporna enligt Naturvårdsverket.

Johanna som har arbetat med hållbart mode på olika sätt i halva sitt liv, sedan 16-årsåldern (bland annat i kampanjen Clean Clothes), kan dock känna sig lite otålig ibland.

Jennie Johansson och Johanna Nilsson Foto: Roger Olsson

– Jag tycker att det går väldigt, väldigt långsamt och att intresset inte alls är som det borde vara. Men kanske blir utvecklingen densamma som för ekologisk mat, som är en ganska naturlig del i vardagen för många människor nu. Mat och mode hänger ihop, så kanske tar det bara några år till innan vi är ikapp, säger hon, och avslutar:
– Jag hoppas det i alla fall.

Jennie Johansson, minimalisten, räcker över ett plagg som kanske bättre passar Johanna Nilsson. Jennie Johansson och Johanna Nilsson, två experter på Slow Fashion.

Vägen till en hållbar garderob

Tips ur Slow Fashion. Din guide till smart och hållbart mode.

  • Gör en garderobsanalys. Fundera över vad du har som fungerar/gör dig glad och vad du saknar. Gör en lista och ta med nästa gång du behöver göra nyinköp.
  • Handla secondhand, byt kläder med andra, ge bort eller sälj det du inte använder. Varför inte fixa ett enkelt hemmabyte med dina bekanta?
  • Satsa på kvalitet och naturligtvis sjyst producerade saker.
  • Tvätta inte sönder kläderna. Vädra och ta bort enstaka fläckar istället.
  • Färga om blekta plagg enkelt hemma.
  • Var dig själv - skit i normen!

Fler hållbara garderober

Tips ur boken Ekoenkelt av Pernilla Johansson.

Kapselgarderoben

Sätt ihop en kollektion noga utvalda kläder som passar ihop, bär den sedan en årstid eller säsong. När en kapsel är över byter du du till nästa.

Franska garderoben

Basera garderoben på basplagg med klassiska snitt och av god kvalitet. Köp max fem nya plagg per säsong.

Arbetsuniform

Ha alltid samma typ av kläder på jobbet. Kanske jeans och enfärgad t-shirt, eller svart klänning och snygga skor?

En in, en ut

Bra tips för dig som redan har en hållbar garderob. Varje gång du köper något nytt måste du skiljas från ett av dina befintliga plagg.

Köpstopp

Totalstopp för konsumtion under en viss begränsad tid – allt från några månader till ett år. När du är klar kommer du att ha lärt dig mycket om ditt köpbeteende!

Text: Elin Dunås
Foto: Roger Olsson (utom bilden på klädställningen)

Dela gärna:

Slow Fashion – guide till hållbart mode

Boken Slow fashion från OrdfrontBoken Slow Fashion är din guide till smart och hållbart mode är både ett modemanifest och en praktisk handbok.
Förlag: Ordfront
Författare: Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Slow fashion är när kvalitet går före kvantitet, när vi prioriterar färre och finare plagg med hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus.

Vår konsumtion ger avtryck

Carina Borgström-HanssonKonsumtionen av textilier i Sverige har ökat med 30-40 procent det senaste decenniet. Vår materiella konsumtion backas upp någonstans i världen av ekosystem som tar fram de råvaror som kläderna innehåller och absorberar utsläppen som genereras längs varans hela livscykel. Generellt har svenskarnas fotavtryck också ökat och om alla hade levt som vi skulle det behövas fyra planeter.

– Ju längre en vara eller ett klädesplagg kan användas, desto mer värde kan genereras för användarna och desto mindre ny råvara behöver man tillföra. Att handla begagnat är därför ett väldigt smart sätt att få det vi behöver utan att ytterligare belasta de ekosystem som försörjer oss, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck, WWF.

Annat aktuellt

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se