Så firar du en grön jul

Kan man äta julskinka? Vilken gran är egentligen bäst, och hur ger man klappar med gott miljösamvete? Ta del av våra tips för en grönare och skönare jul!
 

Det är lätt att fira en grön jul Foto: Istockphoto

Låt oss börja med det kanske viktigaste. Maten!


1. Bästa julmaten


– Julen är en mathögtid och när det gäller mat är det ganska enkelt, säger Anna Richert som jobbar med matfrågor på WWF.
– Undvik allt som har rött ljus i våra konsumentguider för kött och fisk (se längre ned), och följ råden i Köttguiden. Välj gärna miljömärkt så är du på den säkra sidan.

Förenklat kan man säga att miljömärkt, till exempel KRAV, EU-ekologiskt, MSC eller ASC är bra. När det gäller kött bör de flesta minska sin konsumtion över lag (köttkonsumtionen har fördubblats i Sverige sedan 1970-talet).  Genom att låta julbordet domineras av gröna rätter har man vips tagit ett stort kliv mot det mer hållbara. Använd rotfrukter och kål; rödkål, grönkål och små knubbiga brysselkål. Men i juletider kan det vara viktigare att välja rätt än att minska, tycker Anna Richert.

– Tänk då istället på att lägga till några extra vegetariska dagar i januari, det är bra både för din hälsa och för planeten.

En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är den rökta ålen, eftersom den är akut hotad på grund av överfiske och vandringshinder av olika slag. Men WWFs fiskeexpert Inger Melander tipsar om ett alternativ:

– Varför inte prova rökt makrill istället; liksom ålen är det en fet och smakrik fisk. Fråga efter linfångad eller MSC-certifierad makrill från Nordostatlanten, där våra skandinaviska vatten ingår.

Sill är miljösmart fisk Foto: Karin Björk
Inlagd sill hör förstås hemma på ett julbord. Och här är det fritt fram, sillen tillhör de fiskar som vi kan äta med gott samvete. Nyttig är den också, med gott om värdefulla fettsyror som får oss att må bra.

Förutom att välja rätt mat är det viktigt att äta upp den mat man har. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att den blir dålig.

– Det som alltid gäller är att planera inköpen så att du äter upp den mat du bär hem. Om det ändå blir mycket rester, som i juletider, kan man använda dem till nya rätter, säger Anna Richert.

En annan sak att hålla koll på i juletider är chokladen och de färdigköpta pepparkakorna. Se upp så att de inte innehåller ocertifierad palmolja.
Mer om detta under nästa rubrik, om ljus!


2. Rätta ljusen


Generellt gäller att inte välja ljus av paraffin som är gjort av fossila bränslen utan av stearin eller bivax för att slippa de giftiga ångorna. Läs innehållsförteckningen! Många stearinljus är gjorda av slakteriavfall.  Ett bra val eftersom man då tar vara på sådant som annars skulle gå till spillo. Andra stearinljus innehåller palmolja. Här gäller det att vara vaksam.

 

Kom ihåg att återvinna värmeljusen.

– Om du köper ljus med palmolja, välj bort allt som inte är RSPO-certifierat (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Med RSPO bidrar du till att förbättra hela palmoljesektorn och hjälpa till att rädda regnskogen, stoppa torvbränderna och förbättra situationen för arbetare i palmoljeindustrin, för småbrukarna och lokalsamhällena, säger Margareta Renström som arbetar med palmoljefrågan på WWF.


Tyvärr är ljusen sällan märkta. Därför är det bra att alltid fråga i butiken eller vända sig direkt till tillverkaren och kräva att palmoljan är hållbart producerad och certifierad. På så sätt kan man sätta tryck på palmoljeproducenterna.

Om du använder värmeljus med aluminiumhållare, ta bort veken med den lilla järnbiten innan du lämnar dem i metallåtervinningen. Aluminium är extra

viktigt att återvinna; det sparar 95 procent energi jämfört med att tillverka helt ny aluminium.


3. Grönaste granen


Välj en svensk gran som växer i skogen Foto: WWF Canon / Richard StonehouseEn julgran vill de flesta ha. Men vilken ska man välja?

– Bäst ur miljösynpunkt är den svenska vanliga granen (Picea abies eller rödgran) som växer i skogen på nära håll. Näst bäst är odlad svensk julgran. Mindre bra är kungsgran (Abies nordmannia) och andra ädelgranar, eftersom det krävs både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen, berättar Linda Berglund, expert på svensk skog hos Världsnaturfonden WWF.

 

– Ifall du vill hugga din egen gran, glöm bara inte att fråga markägare om tillstånd först!

Allra sämst ur miljösynpunkt är plastgranen. Räknar man in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning ger den absolut störst miljöpåverkan.


När julen är över och granen börjar se vissen

ut ska den självklart tas om hand, inte bara slängas ut från balkongen. Lämna den i grovsoprum eller på återvinningsstationen där granen flisas och bränns i värmekraftverket. Kommunen brukar informera om detta på sin hemsida. Ett alternativ är att kompostera den, eller elda upp den i egen eldstad. Men det ger mer mysfaktor än miljöpoäng.


4. Sjysta klappar


Att ge varandra gåvor är ett sätt att visa omtanke, men ofta kan det bli för mycket av det goda. En som hittat ett bra system för att minimera antalet klappar är Andreas Sidkvist, miljömedveten småbarnspappa i Stockholm. Vartannat år firar de med hans släkt, vartannat med sambon Bodil, men varje år gäller samma princip:
Hos Andreas Sidkvist firar man jul med en klapp var som lottas ut. Foto: Elin Dunås


–  Alla köper bara en julklapp var för kanske max en hundralapp, sedan lottar vi ut dem. Alla brukar bli jättenöjda. Förra året fick jag till exempel ett fint skohorn som jag haft stor nytta av, säger han.

En annan tradition han och hans vänner hade tidigare, innan barnen kom, var att träffas lite före jul och ha ”Lilla julafton”. Då tog alla med varsin sak de hade hemma men inte använde, och så bytte man med varandra.


– Många tyckte att Lilla julafton var bättre än riktiga julafton. Då kunde man till exempel ta med den där Orreforsvasen man fått i present men inte riktigt ville ha, och göra någon annan glad. Det är roligt när saker får nytt liv. Och det viktiga med julen är ju att träffas och vara tillsammans, inte julklappar.

Vissa skippar juklapparna och satsar helt på att umgås och äta gott. Men om man ändå vill ge sjysta julklappar finns det några tips. Satsa på:
- Secondhand
- Upplevelser istället för saker, gärna något du själv kan erbjuda.
- Gåvor till välgörenhet, varför inte till någon miljöorganisation?

Många fler julklappstips hittar du i rutan här intill.

Ha nu en riktigt skön jul! 

 

Njut av julen Foto: Istockphoto

 

Text: Elin Dunås

 

Senast uppdaterad 2017-01-21

Hållbara julklappstips

Upplevelser

• Massage, spa, ansiktsbehandling eller träningskort - gör gott i dubbel bemärkelse.
• Biljetter till bio, teater, konserter, föreläsningar eller en kurs.
• En heldag i naturen, till exempel en lokal "safari" i ett naturområde med fågelskådning, matsäck och en massa frisk luft.
• Vandra, åk skidor, rid eller gör andra aktiviteter i Sverige. Ett tips är att låna eller hyra utrustningen.


 
Fysiska klappar & ting

• Prylar eller kläder som köps begagnade och ges "ett nästa liv".
• Alla i julfirandet tar med en sak hemifrån som inte används och som man sedan byter med varandra i ett julklappsspel.
• Samla ihop foton, brev och minnessaker och paketera på ett fint sätt i ram eller fotoalbum.
• Hembakat och hemgjort, som sylt, saft, bröd, bakverk, müsli eller granola.
• Egenodlad planta, ta frön från frukter och grönsaker och plantera i kruka. Du kan odla allt från avokado och kryddor till tomat och ananas. 
• Sy-etui med lagningsgrejer.
• Ge av din tid: Var barnvakt, bjud på middag eller ge bort gratislektioner i något du är bra på, exempelvis yoga, musik, pyssel eller matlagning.


För barn (många av ovan passar också):
• Ge begagnade leksaker, spel eller sportartiklar från webbsidor som Blocket, Tradera eller från second hand-butiker.
• En låda med second hand-kläder, hattar, väskor och smycken för utklädning.
• Stärk barnens engagemang för djur och natur med ett VIP-medlemskap i Panda Planet - WWF för unga. Som medlem får man både ett fint mjukdjur, affisch och klistermärken och medlemskort med rabatter och förmåner till flera djurparker och naturmuseum. Dessutom planteras ett träd på Borneo för varje medlem.
 


Flergångsprylar

• Dra-maten-väska, ett alternativ till plastpåsar i affären och som kan ge lite extra motion om du tar en promenad istället för bilen till butiken.
• Nätkasse för att använda när du köper frukt och grönt i matbutiken, ett alternativ till engångspåsar i plast.
• En tålig vattenflaska i miljövänligt och giftfritt material, ett alternativ till att köpa vatten i plastflaska.
• En termosmugg för kaffe, te och andra drycker, ett alternativ till engångsmuggar.
• Alternativ för plastfolie, finns av både bivax och silikon.

Läs mer: 

WWF tipsar om årets hållbara julklappar

 

Skogstips

Bara vara    

 • Välj en plats i naturen som du känner dig dragen till.
 • Låt dina olika sinnen vara öppna för intryck. Känn med handen, dofta, smaka, lyssna på ljuden. Ta in synintrycken.
 • Låt det vara som det är. Låt tankar som kommer vandra mjukt vidare.
 • Låt stillheten inom dig uppleva tonerna från fågeln, eller känslan av den fuktiga mossan mot din hand - eller fotsula.

Ljudmeditation

 • Promenera, strosa eller löpträna utan musik i lurarna. Lyssna medvetet på ljuden i skogen. Ett i taget - tystnaden - alla ljuden.

 

Gå på upptäcktsfärd

 • Naturskyddsföreningen har en bra guide för friluftsliv med många beskrivande övningar, här.  
 • En del av övningarna från artikeln finns här.

 

Se en naturdokumentär

 • Om du inte har möjlighet att ta dig ut så är det inte kört för det! Naturen är så kraftfull att det är bevisat avstressande att stanna hemma och se en natur-dokumentär, enligt BBC och forskare vid University of California Berkeley.
 • En majoritet visade upp en klar ökning av känslor som glädje, nyfikenhet, förundran och underhållning. Samtidigt sjönk nivåerna på känslor såsom nervositet, oro, rädsla och stress.


  BOKTIPS
  Lugn av naturen, Votum Gullers förlag, av Åsa & Mats Ottosson, Roine Magnusson

  En vacker bok att läsa i lugn och ro lugnt bortom måsten och datorskärmar.

  BLOGGTIPS
  Naturens blogg. Blogg om naturen och vår unika relation till den. www.varamednaturen.com

Pepparkakor

 

Baka pepparkakor själv med smör eller rapsolja, eller köp hållbara kakor med smör, rapsolja eller hållbart framställd palmolja (RSPO-certifierad).

Genom att välja palmolja som är certifierad, bidrar man till att förbättra hela palmoljesektorn och hjälper till att rädda regnskogen, stoppa torvbränderna och förbättra situationen för arbetare i palmoljeindustrin,

småbrukare och lokalsamhällen.

 

Tyvärr är pepparkakorna sällan märkta. Därför är det bra att alltid fråga i butiken eller vända sig direkt till tillverkaren och kräva att palmoljan är hållbart producerad och certifierad. På så sätt kan man sätta tryck på palmoljeproducenterna.

 

Välj gärna ekologiska kakor!

RSPO-certifierade märken är bland annat:
Hemköp o Willys - Eldorado pepparkakor
Annas Pepparkakor (finns en ekologisk variant också)
ICA Pepparkakor jul, i burk 425 g
ICA Välkryddade pepparkakor 300 g
Coop pepparkakor –SEG
Coop Änglamark Pepparkakas deg och kakor (ekologiskt!)

Även Nyåkers meddelar att de har certifierad palmolja, men skriver inte ut det (ännu)

  

Tänk på att många pepparkakor innehåller kokos- eller sheaolja, även denna bör vara certifierad: KRAV, ekologiskt, Rainforest Alliance och Faitrade är bra märkningar.

 

 

Min Vardag

Inspirerande exempel på hur man kan leva mer hållbart & de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Fira en hållbar grön jul

Fira en hållbar jul Foto: Istockphoto


Njut av julen med gott miljösamvete! Ta del av våra hållbara tips på allt från klappar till mat.

Allt om hållbart julfirande

 

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturguiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet