Kärlek är bra för miljön

Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Kärlek och välbefinnande som motor för en bättre värld! Låter det flummigt eller realistiskt? Forskning visar att det vi vill också är det hållbara: Att umgås med nära och kära, att äta och ha sex.


Goda relationer, välbefinnande, kärlek och sex får oss att må bra, och skulle kunna vara vägen till att lösa miljöproblemen, enligt forskning.

 

Foto: Jan-Olof YxellJohn Holmberg, professor i fysisk resursteori och vicerektor på Chalmers har tillsammans med andra forskare tittat på hur kopplingen mellan välbefinnande och klimatpåverkan ser ut.

 

Nej, det handlar inte om teknikfokusering och effektiviseringar. Utan om välbefinnande kan vara en drivkraft för en hållbar utveckling.

 

Ökad inkomst=ökad energianvändning

Och det kan det! Forskarteamet visar på att det vi vill i livet faktiskt är det som också är hållbart. I undersökningar över vad vi människor blir lyckliga ajholmberg Jan-OlofYxellv toppar att umgås med nära och kära, att äta och ha sex, medan shoppa och pendla kommer långt ner.

 

Det som vi mår bra av visar sig också vara minst miljöbelastande, det vill säga det går åt minst energi för att uppleva det. Ändå är det att konsumera oss lyckliga vi lägger mycket tid och energi på. John Holmberg vet att sambandet mellan energiförbrukning och lycka inte finns. Men när vi får mer pengar, använder vi ändå mer energi.

 

– När inkomsten ökar med 10 procent går energianvändningen upp med hela 8 procent, upprepar John Holmberg var man än lyssnar på honom, men få verkar lyssna.

Forskarteamets rapport Klimatomställningen och det goda livet tar bland annat upp två studier av psykologerna Brown & Kasser (2005) som utforskade sambanden mellan välbefinnande och miljöbelastning. De fann i båda ett tydligt positivt samband mellan subjektivt välbefinnande och låg belastning på miljön. De kom också fram till att mindfulness, medveten närvaro, även gör att vi lever mindre miljöbelastande.

 

Shopping ett missbruksbeteende

Så varför håller vi på som vi gör? Vi ställer frågan till Eva Sanner, författare och psykosyntesterapeut, som är engagerad i miljöfrågor.

Hon förklarar att problemet är att vi söker lyckan utanför oss själva, genom konsumtion.


– Vi har ett missbruksbeteende. Hela konsumismen som livsstil uppvisar många paralleller till de kriterier på beroende som man använder inom missbruksvården. Till exempel så fortsätter en beroende person med sitt missbruk, trots att det ger negativa hälsokonsekvenser. Vi prioriterar arbete så att vi kan konsumera för att vi vill bli lyckliga, trots att det är skadligt för oss själva, för planeten och för våra relationer.

Eva Sanner menar att det finns ett starkt samband mellan längtan efter lycka å ena sidan och konsumtion å den andra. När vi saknar det som verkligen ger oss lycka, nämligen djupa relationer och ett sammanhang, faller vi lättare offer för marknadskrafterna.
– Vi får hela tiden höra att mer är bättre. Då tror vi på det, istället för att fråga oss själva när det är bra. Vi skolas in i det tänkande från det att vi är små. Det är bättre att komma etta än tvåa, det är bättre med två kakor än en kaka.


När man pratar om beroende kallas detta synsätt för addiktivt tänkande och är symptomatiskt för vår tid.
– Det gör att man har svårt att uppskatta det man har, att vara nöjd, säger Eva Sanner.

 

När mår jag bra?

För att vi och planeten ska må bra behöver vi ändra kurs så att vi kan göra helhjärtade val.
– Jag tycker man ska börja med att fråga sig själv om och när man verkligen mår bra. Vi tror att vi behöver så mycket utifrån för att göra förändringar, konstaterar Eva Sanner och berättar om de hon mött som haft livshotande sjukdomar eller andra livskriser.

– De vill vara med sina nära och kära, det är det som är viktigt och som skapar livskvalitet för dem. Innerst inne vet vi det här.

Både Eva Sanner och John Holmberg anser att vi lurar oss när det gäller vad som är viktigt i livet och vad som får oss att må bra. Man kan ändra kurs utan att drabbas av en kris eller sjukdom. Eva Sanner uppmanar att inte vänta tills man blir sjuk!

 

Människor upptäcker ofta att det är naturen, nära relationer och att njuta av sin kropp som får dem att må bra. Att göra mer av det ökar vårt välbefinnande

Nog har vi lärt oss att vara konsumenter, menar Ida Hult – men inte användare. Vi lägger fortfarande ansvaret på butiken eller producenten när vi köpt något. Genom att förändra våra invanda beteenden och få förståelse för hur vi själva kan minska miljöpåverkan genom att vårda kläderna kan vi påverka en hel del.


Relationer ger mening

En upplevelse av kontakt och kärlek, och en känsla av meningsfullhet, kan vi ofta finna i våra relationer. Men vi vill inte se att vi är beroende av varandra, menar Eva Sanner. Vårt samhälle kommunicerar att vi ska klara oss själva och vara starka. Men det krockar med vår inre längtan.

Tim Jackson, professor i hållbar utveckling på universitetet i Surrey, summerade en stor del av västvärldens tillstånd när han beskrev Storbritannien före finanskrisen 2008: "Människor spenderade pengar de inte hade, på saker de inte behövde, för att skapa intryck som inte består, på folk de inte bryr sig om."

Vi frågar oss själva alltför sällan, eller aldrig, vilket liv vill vi leva och hur kan det se ut.
– När vi gör saker som förbättrar världen, så mår vi själva också bättre, säger Eva Sanner.Som konsumenter har vi makt att rösta med plånboken och välja det vi tycker är viktigt – ett utvalt kvalitetsplagg eller att tröstshoppa en billig fredagstopp.

Men det stora perspektivet då, hur får vi till en förändring som sträcker sig långt, bortom oss själva? John Holmgren hoppas att hans rapport, som är beställd av Naturvårdsverket, ska bidra till att diskussionen om människans välbefinnande ska hamna i fokus när vi pratar om det hållbara samhället.

 

Text: Ewa Jacobsson

LÄS MER:
Klimatomställningen och det goda livet
Kärlek – en handbok, av Eva Sanner
Sand i skorna. En berättelse om att vakna och välja, av Eva Sanner
Fritt fall: om en nödlandning och början på en ny resa, av Eva Sanner

www.evasanner.se

 

 

 

Senast uppdaterad 2015-02-02

 

 

Närhet i lyckotoppen

Så lyckliga upplever vi att vi blir av olika aktiviteter. 5 är max.

Ha sex - 4,7
Umgås - 4,0
Koppla av - 3,9
Be, meditera - 3,8
Äta, motionera - 3,8
Se på tv - 3,6
Shoppa - 3,2
Laga mat - 3,2
Tala i telefon - 3,1
Ta hand om sina barn - 3,0
Använda dtor, internet -  3,0
Hushållsarbeta - 3,0
Arbeta - 2,7
Pendla - 2,6

Högst upp på listan är energianvändningen lägst, längst ned är den högst. (Sex som leder till barn är förstås inte lika energieffektivt.)

Källa: John Holmberg / Brown & Kasser

Min Vardag

Inspirerande exempel på hur man kan leva mer hållbart & de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Fira en hållbar grön jul

Fira en hållbar jul Foto: Istockphoto


Njut av julen med gott miljösamvete! Ta del av våra hållbara tips på allt från klappar till mat.

Allt om hållbart julfirande

 

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturguiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet