Fiskare på Madagaskar på väg mot sina båtar, så kallade piroger. Foto: Anthony Rakotondramanana / WWF

WWF dokumentär: Liv på planetens villkor

Det finns hopp för framtiden, och nyckeln ligger hos människan själv.
Följ med Världsnaturfonden WWF på en resa till kameleonternas och lemurernas röda ö – det ofattbart fattiga Madagaskar – i vår nya poddserie!


Lyssna på avsnitt 1 – om kvinnorna som odlar sin framtid

I det första avsnittet får du följa med till byn Beheloke på södra Madagaskar. Där är läget akut när allt fler människor konkurrerar om allt mindre mängd fisk. Men det finns en källa till ett försiktigt spirande hopp ... Hör om nya försörjningsmöjligheter och lösningar för människorna som varje dag märker att balansen i naturen de lever av är rubbad.

 

 

Lyssna på avsnitt 2 – om barnen som är superhjältar för miljön

Missa inte det fantastiska mötet med barnen som vill gå före, trots att de lever i ett av världens fattigaste länder. Om utbildning som nyckeln till en bättre framtid för barnen, deras familjer och naturen de lever av. 

 

 

Lyssna på avsnitt 3 – om fiskebyn som inte fick nog

Hör om det fantastiska som kan ske när människor går samman! Det tredje och sista avsnittet av vår poddserie Liv på planetens villkor är en berättelse om mod, samarbete och människor som skapar en bättre framtid både för sig själva och naturen.

 

 

Se trailers för alla tre avsnitten:

 

Naturvård och social utveckling kan gå hand i hand

Poddserien Liv på planetens villkor är inspelad på Madagaskar, men visar hur WWF arbetar världen över med att stärka lokalbefolkningar för att nå en bättre miljö och närma sig ett liv i harmoni med naturen.

När befolkningen växer ökar trycket på naturen, och då hotas både artrikedomen och samhällenas överlevnad. WWFs stöd handlar om att utbilda lokala organisationer i hur de kan påverka makthavare för att få större inflytande. Och om allt från hållbara energilösningar och giftfri odling till hur man förhandlar för att få bättre betalt för sina produkter.

Tillsammans är vi starka! WWF samarbetar med lokalbefolkningar världen över för att bland annat skapa ett hållbart nyttjande av naturresurser. Här möte med byborna i Beheloke på Madagaskar. Foto: Hanna Nygren
Tillsammans är vi starka! WWF samarbetar med lokalbefolkningar världen över för att bland annat skapa ett hållbart nyttjande av naturresurser. Här möte med byborna i Beheloke på Madagaskar.


WWF förändrar strukturer som bidrar till fattigdom

WWF kämpar för långsiktiga lösningar. Vi vill förändra strukturer som bidrar till fattigdom. Därför arbetar vi med jämställdhet, med bostäder, tillgång till mark och att främja en tillväxt på landsbygden som samtidigt bevarar naturen. Vi är inte experter på demokrati eller kvinnors situation – där finns det andra som är mycket mer kunniga än vi. Men vi är experter på miljö- och naturvårdsarbete. Vi samarbetar därför med andra organisationer som är specialister på situationen i det egna landet.

Samarbete är nyckeln till harmoni mellan människor och natur

Målet med arbetet är att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. En stor del av de miljöer som är känsligast och samtidigt allra viktigast att bevara finns just där världens fattigaste människor bor, exempelvis på Madagaskar. För att lyckas på lång sikt krävs en kunnig och engagerad lokalbefolkning som kan försörja sig på sätt som inte skadar naturen. Arbetet handlar ofta om att ge människor möjlighet att gå samman för att hävda sina rättigheter och ta makten över sina liv. 

Haravoa, Perle och deras vänner på WWFs samarbetsskola Notre Dame de Nazareth, Madagaskar. Foto: Hanna Nygren / WWF
Haravoa, Perle och deras vänner utanför Notre Dame de Nazareth i Toliara, en av flera skolor på Madagaskar som WWF samarbetar med. I andra avsnittet av podden Liv på planetens villkor kan du höra hur utbildning kan vara nyckeln till en bättre framtid för barnen, deras familjer och naturen de lever av.

Vill du göra skillnad?

Madagaskar är ett fantastiskt exempel på när fattiga människor reser sig ur sin nöd. Hur de tar ansvar för sin framtid och tar lösningarna i egna händer. WWF arbetar med samma metoder över hela världen. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd – välkommen att läsa mer, diskutera och att engagera dig.

Gilla Världsnaturfonden WWF på Facebook! 

Senast uppdaterad 2017-02-01

 

Madagaskar - hotat naturparadis

Världens fjärde största ö, av en del kallad den åttonde kontinenten, har en enastående natur med turkost hav, mangroveträsk, korallrev och ett skimrande pärlband av arter som inte finns någon annanstans på jorden.

Baobabträdets speciella siluett är specifikt för Madagaskar. Foto: Martin Harvey/WWF


På Madagaskar finns bland annat sju av världens åtta arter baobabträd. Landet är samtidigt ett av världens absolut fattigaste länder. Nästan 70 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom, enligt FNs definiton.

Julienne med alger som hon odlar i havet utanför byn Beheloke, Madagaskar.

Det första avsnittet av podden Liv på planetens villkor handlar om nya försörjningsmöjligheter och lösningar för människorna som varje dag märker att balansen i naturen dom lever av är rubbad. Julienne är en av de kvinnor som med hjälp av WWF börjat odla alger.

Lemurer finns bara på Madagaskar. Foto: Martin Harvey/WWF

 

Lemurer finns bara på Madagaskar. Namnet lemur kommer ifrån det latinska namnet för spöke eller ande. Här ett gäng ringhalslemurer.

 

Madagaskar också känt för sin magnifika mångfald av kameleonter - två tredjedelar av världens alla arter lever här. Foto: Furcifer Timoni/WWF

 

Madagaskar också känt för sin fantastiska mångfald av kameleonter - två tredjedelar av världens alla arter lever där.

Läs mer om Madagaskar

En gång i tiden var Madagaskar täckt av skog. I dag finns knappt 10 procent  av skogen kvar. 

 

Är du intresserad av Madagaskar och vill veta mer om WWFs arbete på den röda ön?

Läs mer om Madagaskar

Läs mer om WWFs arbete för
människor och natur i harmoni

På sidorna Människa och natur berättar vi mer om hur och varför WWF arbetar med skolor, byar och lokala organisationer.

 

Där finns många berättelser från Afrika och Asien – exempelvis hur Biogas gör livet enklare i Zimbabwe, hur smarta spisar sparar både skog och pengar i Tanzania eller hur en grön korridor hindrar inavel och utrotning i Thailand.