Medicinalväxter

Alkaloider från rosenskönan hjälper mot barnleukemi. Kemiska extrakt gör det möjligt för fyra av fem barn med leukemi att bli friska. © Martin Harvey / WWF-Canon

Tropikskogen – världens största apotek

Varför skulle du bry dig om växter? Ja, om du någonsin haft huvudvärk, varit sjuk eller opererats kan det mycket väl hända att du fått mediciner som kommit från växter. Växterna har genomgående varit den allra viktigaste källan för mediciner i den mänskliga historien. Detta är inte minst fallet i utvecklingsländerna där människor är direkt beroende av växter de själva odlar eller samlar in från naturen. Vidare spelar växter en livsviktig roll i att tygla klimatet, bära upp vattenflöden och binda jordar.

Vi känner redan till ett dussintal växter som är vitala för den moderna västerländska medicinen och det finns flera tusen till som används i traditionell folkmedicin och som naturläkemedel. Många växttillgångar håller på att bli knappare – ett välkänt faktum i tillvaron för till exempel kvinnor i många utvecklingsländer som måste gå längre och längre för att samla in tillräckligt med ved eller växter till hemmet.

• Forskarna uppskattar att minst 34 000 av de mer än 250 000 växtarterna på jorden är hotade.

• Människor använder fler växtarter än någon annan organism 

– över 35 000 arter enbart för mediciner.

 

Medicinalväxter

Ja, tack jag vill beställa broschyren "Medicinalväxter".

 

Namn: *
Adress: *
Postnummer: *
Ort: *
E-post:

* Obligatoriska uppgifter


Du kan också kontakta WWF via e-post
eller på telefon 08-624 74 00
Senast uppdaterad 2014-03-19