Rapport från Expedition Team Madagaskar:
”Tråkigt att se hur regnskogen skövlats”

 

2014-08-25

– Vi visste att 90 procent av regnskogen var försvunnen, men att se det med egna ögon är en helt annan sak, säger Nicklas Lautakoski, hemma efter en krävande expedition.
I fyra veckor korsade och dokumenterade han Madagaskar tillsammans med resten av teamet.

 

Det var just avsaknaden av regnskog som gjorde störst intryck på killarna under den 50 mil långa vandringen. Att först titta på kartorna (från 1950-talet) där regnskogen bredde ut sig, och sedan se sig omkring på de kala, erosionsdrabbade ytorna, kändes ”väldigt tråkigt”, som Nicklas uttrycker det. 

 

Samtidigt bjöd den månadslånga expeditionen på ljusglimtar.

 

 

Välfungerande WWF-projekt

 

– Vi besökte flera projekt som WWF driver där och fick se hur man jobbar med lokalbefolkningen för att hitta alernativa försörjningar. De verkade väldigt välskötta och det var roligt att se hur bra det kunde fungera, säger Nicklas Lautakoski.

 

De besökte bland annat byn Fandriana i västra Madagaskar, där WWF tillsammans med lokalbefolkningen jobbar med utbildning, att plantera skog, alternativt jordbruk som sparar regnskogen, fiskodling och djurhållning med kvinno- och barngrupper. De huvudsakliga grödorna på ön är ris, vanilj och kaffe.

 

Nicklas visar en filmsnutt där man ser en damm med grumligt vatten.

 

Damm, fiskodlingsprojekt. Foto: Team Madagaskar– Det här är en fiskdamm, det är ett fiskodlingsprojekt som WWF har intierat för att erbjuda ett annat sätt att försörja sig på än genom svedjebruk, berättar han.

 

Just det projektet syftar till att bekämpa fattigdom och samtidigt rädda miljön, berättar Världsnaturfonden WWFs Risa Rosenberg som också är med och träffar Nicklas.

Vi frågar Nicklas hur WWFs projekt uppfattas av lokalbefolkningen i Madagaskar. Det visar sig vara tudelat.

– När man kan visa att du får tio kilo mer ris om du gör såhär, och du slipper dessutom flytta om tre år, då är det ett argument som biter. Men när man pratar om att de måste sluta med svedjebruk för att rädda regnskogen, för världens skull, då blir det svårt att ta till sig, säger Nicklas.

Traditioner sitter djupt


Det finns också de som ogillar att någon kommer utifrån och talar om hur de ska bete sig, berättar Nicklas. Dessutom sitter traditionerna med svedjebruk djupt.

– Traditionerna och vanans makt, att så här har vi alltid gjort, är nog det största hindret för förändring.
Expeditionsrutten - Klicka för större version
Att ta sig till fots tvärs över Madagaskar visade sig vara riktigt tufft, även för erfarna äventyrare som killarna i teamet. De fick vada genom krokodilfloder, hugga sig fram genom tät djungel och bestiga landets högsta berg på 2890 meter över havet.

På toppen av berget Marakamotro. Foto: Team MadagaskarBerget Maromokotra är en historia för sig: plötsligt skulle de inte få bestiga det för myndigheterna trots att de hade tillstånd sedan länge, sedan var det okej när WWF-representanter erbjöd sig att följa med. Men berget och regnskogen runt omkring fick absolut inte beträdas på tisdagar, på grund av en uråldrig tro att andarna då kunde förargas.

 

Väl uppe på toppen hölls en liten ceremoni för andarna, bland annat hälldes kokat socker ut över berget för att blidka dem.

– Utsikten och känslan var helt fantastisk! När vi gick därifrån började det regna, och då sa guiderna att det nog var gudarnas sätt att protestera mot besöket.

 

Tvingades avbryta


Lite jobbigt var det också att hitta giftspindlar (svarta änkor) utanför tältet före sovdags. Men värst var de fysiska krämporna. Efter tio mil hade en av killarna, Albin, så ont i ena knät att han tvingades avbryta och åka hem. De andra hade återkommande magproblem och på slutet led alla tre av kraftig magsjuka. Nicklas vet inte riktigt hur de tog sig fram de sista milen. Själv hade han dessutom godhjärtat men lite naivt gett bort sina kängor till en WWF-representant vilket gjorde att han fick svåra skavsår i sina andra skor, lätt hänt när fötterna blir blöta.

Magsjukan gjorde att de inte kunde fira med restauranger och god mat framme vid målet Ambanja, som planerat. Kosthållningen var annars ganska enahanda under expeditionen.

Foto: Team MadagaskarDe bar med sig all mat, mest nudlar och ris. De blev också bjudna på kyckling och zebukött (zebun är Madagaskars motsvarighet till våra kor), men även nyfångade grodor och krabbor. Som dryck bar de med sig flodvatten som renades med klortabletter och ett filter.

Ofta möttes de av stora zebu-flockar framförda av en liten 8-årig kille eller tjej med ett stolt uttryck i ansiktet.

Andra arter de såg på nära håll var vesseldjuret fossa som är toppredator i Madagaskar, lemurer och massor med ödlor och ormar.

Sammanfattningsvis var expeditionen den tuffaste någonsin för de erfarna äventyrarna. De har dessutom varit först med att korsa Madagaskar till fots.

 

Mycket uppmärksamhet


Därför fick de också en hel del uppmärksamhet av Madagaskars massmedier, med flera tidningsartiklar samt tv- och radioinslag. Även här hemma har medierna varit intresserade.

Killarna har alltså fullt upp, och berättandet fortsätter, i form av seminarier, föredrag, utställningar och en planerad dokumentärfilm.

– Det är viktigt att vi förmedlar det vi fått se, så att fler får veta hur situationen ser ut på Madagaskar. Det är en otroligt rik biologisk mångfald som riskerar att försvinna, avslutar Nicklas.


Bildspel: En expedtition med både storslagen natur och hårda strapatser

 

Äventyrarna korsade krokodilfloder, besteg Madagaskars högsta berg Maromokotra (Marokomotro) och tog sig igenom tät regnskog under den månadslånga expeditionen. De bevittnade effekterna av den omfattande skogsskövlingen, besökte flera lyckade WWF-projekt och hade glädjen att på nära håll få se många typiska arter. Till exempel vesseldjuret fossa, lemurer, det tama hovdjuret zebu, en giftig tusenfoting och kameleonter, där Madagaskar har flest arter i världen.

Senast uppdaterad 2017-09-12

Om Team Madagaskar

Expeditionsrutten - Klicka för större version

 

UPPDATERING januari 2015:

Nu är WWFs film om äventyret klar

 

Den 1 juli 2014 reste Team Madagaskar - Nicklas Lautakoski, Elias Sjöberg, Albin Isaksson och Alexander Gustafsson till Madagaskars östkust.


Under fyra veckor avverkade de 50 mil för att korsa ön. Syftet var att uppmärksamma den oroväckande utvecklingen i Madagaskars regnskog med sin unika biologiska mångfald. De senaste 60 åren har 90 procent av den ursprungliga regnskogen försvunnit, till följd av traditionen med svedjebruk men också på grund av olaglig skövling. Detta får konsekvenser för ekosystemen och de djur som lever där, samt för klimatförändringarna. Om avskogningen inte stoppas kommer det dessutom att bli svårare för befolkningen att försörja sig.

 

Teamet besökte flera WWF-projekt längs vägen och fick en inblick i hur WWF arbetar för att erbjuda lokalbefolkningen alternativ till svedjebruket.
Team Madagaskars hemsida

Mer om expeditionen på wwf.se

WWFs projekt i Madagaskar

WWF i Sverige driver ett flertal projekt på Madagaskar, finansierade av Sida och Postkodlotteriet. Målet är att länka samman fattigdomsbekämpning med miljöarbete genom att arbeta tätt tillsammans med lokalsamhället. WWF jobbar i Madagaskar med ungdomar och utbildning, politik på alla nivåer, sötvatten, hav, fiske-, jordbruks- och skogsfrågor samt frågor om biologisk mångfald.

WWF har dessutom andra projekt för att skapa ett nätverk av skyddade områden, återplantera skog och motverka erosion, öka matproduktionen, ta fram energisparande produkter och höja läs- och skrivförmågan.

Mer om WWFs arbete på Madagaskar

 

 

Om expeditionsmedlemmarna

Niklas LautakoskiNicklas Lautakoski, projektansvarig. Nicklas är äventyrsguiden som till vardags bestiger Kebnekaise och Kilimanjaro i sin yrkesroll som guide. Alltid vara sysselsatt är hans motto. 

 

Elias SjöbergElias Sjöberg,

Säkerhets-
ansvarig. Elias är klättraren som pluggar till fjällledare med inriktning säkerhet / sjukvård. Elias är en omhändertagande person som är stark och uthålig och som har de kvaliter som behövs för expeditionen.

           
Albin IsakssonAlbin Isaksson, Logistik/Media-ansvarig. Albin är ingenjören som till vardags pluggar marknadsföring på Jönköping Högskola. Har en förkärlek för bergsklättring och aktiviteter som innebär att man får kämpa länge och hårt för mental utdelning.         


Alexander GustafssonAlexander Gustafsson

Matansvarig. Alexander är triathleten som förutom att ständigt träna även arbetar som köksmästare på en av Stockholms fina restauranger. Förutom mat älskar Alexander utmaningar som sätter hans mentala och fysiska kapacitet på stora prov.

Ett urval av teamets tidigare expeditioner: På cykel till Kina (2008), Kap till Kap på motorcykel (2010), Elbrus(2012), Ararat (2013)

Karta över Madagaskar

© WWF

En gång i tiden var Madagaskar täckt av skog. Idag finns knappt 10 % av skogen kvar.

Förstora kartan och se nuvarande skogstäcke