Gå till huvudinnehållet
En soppsköldpadda som simmar
Natur

Du bidrar till att stoppa jakt på havssköldpaddor

Tusentals föremål tillverkade av sköldpaddsskal beslagtas varje år runt om i världen. I de flesta fall är det omöjligt att veta var skalen härstammar ifrån, alltså var den illegala jakten ägt rum. Detta har varit ett av de stora hindren för att stoppa det omfattande dödandet av havssköldpaddor.

Men nu finns DNA-databasen ShellBank, som tagits fram av WWF i samarbete med regeringar, andra ideella organisationer och universitet. Provtagning från havssköldpaddor vid olika äggläggningsstränder gör det möjligt att spåra beslagtagna föremål till de områden de kommit ifrån. Med hjälp av denna DNA-matchning kan åtgärder, som ökad bevakning, sättas in där sköldpaddor fångats. Shellbank är ett stort genombrott i arbetet för att minska illegal jakt och handel med de utrotningshotade havssköldpaddorna.

Vid det globala CITES-mötet förra året beslutade världens länder att man ska arbeta med ShellBank för att spåra och stoppa handeln med havssköldpaddor. Sex av sju arter havssköldpaddor i världen är idag hotade. Under de senaste 30 åren har minst 1,1 miljoner havssköldpaddor dödats illegalt i 65 länder.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se