Gå till huvudinnehållet
MBM_Planetfadder_Cover_1600x800_5

Stöd oss i kampen för klimatet och naturen

Arter utrotas och den biologiska mångfalden minskar i en alarmerande takt, samtidigt som klimatförändringarna slår allt hårdare mot både människor och natur.

Du är världens chans. Bli Planetfadder!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
 • Skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten
 • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
 • Återskapa förstörda ekosystem
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
 • Skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten
 • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
 • Återskapa förstörda ekosystem
Bli Planetfadder nu

Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 69 procent på mindre än 50 år. Plastutsläppen till haven beräknas fyrdubblas till år 2050. På bara 100 år har hälften av jordens regnskog försvunnit. Samtidigt pressas naturen av de pågående klimatförändringarna. Det är omöjligt att förbise riskerna – vi behöver agera här och nu!

BLI PLANETFADDER

Som Planetfadder får du:

elefant stoppa utrotningen

En levande planet

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att du kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

WWF Magasin 3-23

WWF Magasin

Som Planetfadder får du tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, både i brevlådan och digitalt, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.

Green Sea turtle

Planetrapporten

I e-nyhetsbrevet Planetrapporten får du löpande rapportering från WWFs projektledare i fält om konkreta naturvårdsresultat.

Hoten mot vår planet

Vår planet står inför allvarliga hot, som klimatkrisen, förstörda livsmiljöer, överexploatering och utrotningshotade arter.

Elefant får dricksvatten, under torka i Kenya, av parkvakter

Klimatkrisen

Den globala uppvärmningen och klimatförändringarna får katastrofala följder, som global avsmältning av glaciärer, höjda havsnivåer, fler och mer intensiva extremväder som perioder av extremhetta, torka, skyfall, stormar som i sin tur ökar risken för följder som skogsbränder och översvämningar. Även i Sverige kommer vi att drabbas allt oftare. 
Rich Carey / WWF-Sweden

Förstörda livsmiljöer

Människan tar allt mer plats, skövlar och smutsar ner. Tropiska skogar bränns och avverkas för att ge plats åt vidsträckta odlingsmarker. De naturliga miljöerna förstörs och trängs undan. Många arter drabbas av förstörda och krympande livsutrymmen och har snart ingenstans att ta vägen när människan tar över. 
Deepwater redfish in net

Överexploatering

Vi använder mer av naturens resurser än den tål. I Sverige lever vi i genomsnitt som om vi hade fyra jordklot till vårt förfogande. Hela 90 % av världens fiskbestånd är idag fiskade till sin gräns. Ett flertal arter hotas till följd av tjuvjakt och illegal handel. Överexploatering är en av orsakerna till att populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt har minskat med hela 69% mellan 1970-2018.

Exempel på WWFs arbete för naturen:

brandsläckning

Akuta insatser

Långsiktiga lösningar krävs för att hantera klimatförändringarna. WWF har bidragit till det lokala släckningsarbetet i Amazonas med skydds- och brandbekämpningsutrustning. I Kenya arbetar WWF hårt med att rädda både vilda djur så som elefanter, lejon, noshörningar och byar i Kenya genom mat- och vattendistribution i de hårdast drabbade områdena, även en ny brunn har borrats och fler planeras. WWF arbetar för att hjälpa både vilda djur och urfolkens tamboskap att överleva.

havssköldpadda blir räddad

Återskapa förstörda livsmiljöer

WWF arbetar aktivt med att återskapa förstörda livsmiljöer genom skogsåterställning, våtmarksrenovering och marin återhämtning. Exempel på detta är att plantera träd och återskapa skogar, revitalisera våtmarker och restaurera marina ekosystem. WWF strävar efter att återställa och bevara naturliga livsmiljöer för att främja biodiversitet och hantera klimatförändringar.

Skogsvaktare i Bhutan

Motverka tjuvjakt och illegal handel

WWF bekämpar tjuvjakt och illegal handel genom att stödja och utrusta parkvakter med modern teknologi och utbildning. Vi främjar ”zero poaching”-initiativ, där målet är att eliminera tjuvjakt helt och hållet i vissa områden. WWF arbetar också för att minska efterfrågan på hotade djurprodukter genom utbildning och medvetenhetskampanjer. Genom dessa åtgärder försöker de skydda hotade djur från att dödas för illegal handel och bevara biodiversiteten.

Det finns fortfarande chans att vända skutan. Men utan fungerande ekosystem raseras grunden för ett hållbart samhälle och människors matförsörjning, ekonomi och hälsa hotas.

Gustaf Lind Generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF
Portrait of lion,Pakistan

Som Planetfadder bidrar du bland annat till att:

 • Skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten
 • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
 • Återskapa förstörda ekosystem
 • Minska utsläppen och mildra klimatförändringarnas konsekvenser
 • Minska avskogningen och förhindra illegal avverkning
 • Bekämpa överfiske och skydda marina ekosystem

Hjälp oss stoppa utrotningen – Bli Planetfadder

MBM_Vad_är_din_gåva_värd_WEBB-HERO_1

Hur kommer din månadsgåva att göra nytta?

Ska den användas för att skydda elefanter mot tjuvjägare? Eller för att delta i en inventering av snöleoparder? Kanske kommer den att användas för att utbilda sökhundar, som effektivt kan hitta tjuvjägarnas vapengömmor ute i terrängen.

Eller så kommer en del av din månadsgåva användas för att förse parkvakter med nödvändig utrustning för en säker nattvistelse i naturen. Genom att bidra till tält, myggnät och myggmedel, hjälper du dem att vara utvilade och redo att skydda djuren genom att patrullera området, avlägsna fällor och säkra området.

Din månadsgåva kommer att göra stor nytta på den plats i naturen där den behövs som mest.

Vi finns på plats där djuren är. Och det finns ditt bidrag också!

BLI PLANETFADDER

giraff

Tillsammans kan vi nå högre

I över 100 länder kämpar människor varje dag för att rädda vår planet. De möter utmaningarna från rovdrift, avskogning och klimatförändringar med beslutsamhet. Men det finns också hopp.
Vi ser en global rörelse som växer sig starkare. Människor från alla samhällsskikt och regeringar går samman. Vi behöver varandra, och vi behöver dig.

Vi behöver de som skyddar vår natur och våra hotade arter, som flodvakterna som vaktar Mekongflodens irrawaddydelfiner och parkvakterna som säkerställer bergsgorillornas säkerhet. Hjältar som räddar brännskadade koalor behöver ditt stöd. Var med oss. Hjälp dem som redan kämpar. Bli Planetfadder och skapa en hoppfull framtid för vår planet.

När vi agerar tillsammans ger vi världen en chans.

Vanliga frågor

Hur används mina pengar?

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt.  Vill du läsa mer om hur pengarna används kan du göra det här. Tack för ditt stöd för en levande planet!

Så här används dina pengar:

 85 %

 Naturvård

 15 %  

 Insamling & administration 

Om jag vill ändra mitt månadsgivande, hur gör jag?

Din insats som månadsgivare betyder mycket för alla våra fantastiska arter och vår viktiga natur, både i Sverige och globalt. Vill du göra ändringar i ditt månadsgivande är du alltid varmt välkommen att kontakta vår Givarservice på givarservice@wwf.se eller ring 08-624 74 14 vardagar kl 9-18.

Vad innebär det att bli fadder?

Som fadder får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för att skydda djur och natur. Ditt stöd används direkt till att bland annat stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft.

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Planetfadder via Klarna

Om du väljer att bli månadsgivare/Planetfadder via Klarna godkänner du att Klarna drar pengar varje månad, via ditt bankkonto. Du godkänner månadsgivandet i Klarnas betaltjänst.
Klarna kommer inte att skicka påminnelsefakturor eller krav om du inte har pengar på kontot. Vill du avsluta ditt månadsgivande via Klarna så kontaktar du oss på Världsnaturfonden WWF på givarservice@wwf.se

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår Givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.

Du kan även ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår Givarservice:

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

GE NATUREN EN CHANS

Stöd oss i kampen mot naturkrisen.

Bli fadder!

Viktig information att ta del av

WWFS GIVARSERVICE

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 03/06/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se