WWF.se_OPC_startheader

One Planet City Challenge

Välkommen till One Planet City Challenge 2021-22!

WWFs One Planet City Challenge är en utmaning till världens städer och kommuner att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Hittills har 20 svenska kommuner tackat ja och intresset är stort. Gör som Borlänge, Botkyrka, Falköping, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kristianstad, Linköping, Lund, Lycksele, Malmö, Mora, Skövde, Stockholm, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Uppvidinge, Vallentuna, Växjö – Anta utmaningen och stärk klimatarbetet tillsammans med oss!

Genom One Planet City Challenge tar din kommun del av en internationell arena och bidrar till den globala klimatagendan. Ni får kostnadsfri feedback och bedömning samt del av WWFs erbjudanden och kunskapsutbyten. Här berättar vi mer om utmaningen och hur det går till att delta. Missa inte WWFs Digitala kommunfrukostar som presenterar aktuella teman.

Uppsala och Mexico City tog hem utmärkelser 2020

I en rekordstor One Planet City Challenge 2019-20 antog 256 städer från 53 länder utmaningen i klimatledarskap. Den internationella expertjuryn utsåg Uppsala till Årets klimatstad i Sverige 2020 i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Växjö. Uppsala belönades för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet och inspirerande arbetsmodeller för att nå sina mål. Helsingborg fick en hedersutmärkelse för sitt arbete med konsumtionsbaserade utsläpp, bland annat för sin framgång med att minska klimatpåverkan från skolmaten. Bland internationella finalister uppmärksammades Mexico City till global vinnare, som av expertjuryn ansågs ha ett imponerande klimatarbete som kan inspirera städer världen över. I Sverige kvalificerade sig 13 kommuner som deltagare: Falköping, Helsingborg, Gislaved, Markaryd, Karlskrona, Kristianstad, Sigtuna, Skövde, Umeå, Upplands bro, Uppsala, Växjö och Örebro. Nu är det dags för nästa omgång! Antar din kommun utmaningen?

Internationell utblick: Vad kan svenska kommuner lära av Park City och Guadalajara?

Städer och kommuner kan leda omställningen

Över hälften av världens befolkning bor i städer, och urbaniseringen är en stark trend. Även i Sverige bor majoriteten i tätorter. Globalt står städer redan idag för omkring 70 procent av koldioxidutsläppen och genererar 80 procent av global BNP. I städer tenderar problemen att förstärkas, såsom luftföroreningar, men de har också stor hållbarhetspotential. Många utmaningar kan hanteras samordnat, såsom förutsättningar för klimatsmarta resor och hållbar konsumtion. Som våra politiska och ekonomiska centrum har städer också makten att leda omställningen. Detta är några anledningar till att WWF skapade den internationella utmaningen One Planet City Challenge. Vi vill lyfta det lokala ledarskapet och stödja städer att bidra till Parisavtalet. Vi uppmärksammar arbetsmodeller och lösningar samt stärker dialog och samarbete för att öka takten i omställningen.  Vill din kommun delta i One Planet City Challenge?


Lärdomar från USA och Mexiko


Så arbetar ”Årets klimatstad” Uppsala för att nå Parisavtalet

Helsingborg kapar utsläppen från skolmat

Växjö: På trähussafari i de småländska skogarna

Vancouvers byggnader på väg mot nollutsläpp

PuneI Pune ritar man om staden

Lund: Att låta bilen stå i en pendlarregion

Bakgrund

Städer som går före

Uppsala ställer om lokala energisystem och transporter till fossilfritt år 2030 och senast 2050 ska kommunen vara klimatpositiv och bidra till global ekologisk återhämtning. Lokala organisationer stöttar stadens mål och nu siktar Uppsala på att sänka klimatutsläppen med 10-14% per år. Växjö går före genom att både bygga och renovera klimatsmart. Helsingborg har minskat klimatpåverkan från skolmaten med en fjärdedel på två år. Och i Lund är 3 av 4 resor hållbara. Detta är lösningsexempel från kommuner som deltagit i WWFs stadsutmaning.

På WWFs plattform Urban Solutions kan du ta del av innovativa exempel från hela världen. Läs exempelvis om Vancouvers plan för att nolla utsläppen från byggnader, om hur Santa Monica gick före med att kräva solceller på alla hustak, hur Cape Town undkom Day Zero Water, om varför Guatemala City har en djungel mitt i staden och hur en av världens snabbast växande städer, Pune, ritar om sin stadsplan för att undvika trafikkaos och luftföroreningar.

Mer om WWFs stadsutmaning

One Planet City Challenge startade 2010 som ett pilotprojekt i Sverige. Utmaningen växte sedan snabbt och engagerade i senaste omgången 256 städer från 55 länder. Städer och kommuner som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sitt klimatarbete på en standardiserad internationell dataplattform. Genom rapporteringen delar kommunen på ett transparent sätt med sig av åtgärder och mål för det lokala arbetet. WWF med experter granskar därefter den inrapporterade datan med hjälp av ett forskningsbaserat utvärderingsramverk. Deltagande städer får feedback med bedömning av sitt arbete och generella råd kring förbättringsåtgärder. Finalister utses från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallat Årets klimatstad. Slutligen utnämns globala vinnare. Även hedersutmärkelser delas ut för särskilda insatser. Klicka här för att få veta mer.

Här är tidigare vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018, 2020). Till våra globala vinnare hör: Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016) och Uppsala (2018), Mexico city (2020).

 

Uppsala Domkyrkan Winner 2018

Uppsala global vinnare 2018

En internationell jury utsåg Uppsala till Årets globala klimatstad i WWFs stadsutmaning 2018. ”Vi är otroligt glada att en svensk stad lyckats vinna den internationella utmaningen. Uppsalas ambitiösa klimatledarskap och satsning på hållbara transporter och förnybar energi inspirerar och är en förebild för många”, säger Håkan Wirtén, fd generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.  Uppsala korades först till Årets klimatstad i Sverige 2018 i konkurrrens med finalisterna Lund och Umeå. Temat för 2018 var hållbar mobilitet där en hedersutmärkelse gick till Lund.

paris_opcc_2016

Paris vann utmaningen 2016

Paris blev global vinnare i WWFs stadsutmaning 2016 och lyftes fram för sitt ambitiösa klimatarbete som visionärt och framgångrikt engagerar näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld. ”Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder”, sade Carina Borgström-Hansson, senior rådgivare på WWF Cities globalt program.

EHCC_2016_bild_ny-bild-Umea2021_Foto-Peter-Steggo_2

Umeå Årets klimatstad 2016

En internationell jury utsåg Umeå till svensk vinnare och Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning 2016. Umeå uppmärksammades på Finalkonferensen 2016 i Göteborg med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännane finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn.

WLC-bild_detalj

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna att få uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete. I kampanjen kan medborgare rösta på sin favoritstad och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. I senaste omgången nåddes 80 miljoner människor med 54 deltagande städer från 26 länder. Totalt 1,7 miljoner röster lämnades in och närmare 80 000 medborgarförslag. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa.

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

Målad vägg i Peru

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

fotovsters-stad.jpg

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
  • Städer har en stor potential till lösningar
OPC_positionering_omsl_lutande
WWFs position

Ledarskap för en levande planet

Här ger WWF rekommendationer till kommuner som vill driva ett aktivt klimatarbete för att bidra till en hållbar framtid.

Ladda ner

US_handbook_omsl_lutande
Handbok

Urban Solutions Handbook

Här presenterar vi städer från olika delar av världen som jobbar med att minska det ekologiska fotavtrycket och att bevara biologisk mångfald.

Ladda ner Besök webbplats

WWFs-One-Planet-City-Challenge_2021-22_cover_lutande
Inbjudan

Detta är One Planet City Challenge

Välkommen till One Planet City Challenge 2021-2022

Läs mer

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

sabinaandrnfotosagas.jpg
Version 3

Johanna Grant

Projektsamordnare, One Planet City Challenge Sverige

073-7046982

johanna.grant@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 25/11/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se