WWF.se_OPC_startheader

One Planet City Challenge

One Planet City Challenge rekordstor!

WWFs One Planet City Challenge 2019-20  är i full gång. I en rekordstor omgång har 256 städer från 53 länder antagit utmaningen i klimatledarskap. Städerna kommer från Syd- och Nordamerika, Asien, Europa, Afrika och Oceanien. I Sverige har 13 kommuner kvalificerat sig som deltagare: Falköping, Helsingborg, Gislaved, Markaryd, Karlskrona, Kristianstad, Sigtuna, Skövde, Umeå, Upplands bro, Uppsala, Växjö och Örebro. Bedömningen pågår för fullt och WWF önskar alla lycka till! 

WWFs One Planet City Challenge är en global utmaning som uppmanar städer och kommuner att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Vetenskapen talar klarspråk. Det krävs stora och snabba utsläppsminskningar över hela världen och nya modeller för hur våra samhällen ska utvecklas. Antar din kommun utmaningen? Läs pressmeddelandet

 

Städer och kommuner kan leda omställningen

Över hälften av världens befolkning bor i städer, och urbaniseringen är en stark trend, särskilt i det globala syd. Även i Sverige bor majoriteten i tätorter. Globalt står städer redan idag för över 70 procent av koldioxidutsläppen och genererar mer än 80 procent av global BNP. I städer tenderar problemen att förstärkas, såsom luftföroreningar, men de har också stor hållbarhetspotential. Många utmaningar kan hanteras samordnat, såsom klimatsmarta resor och hållbar konsumtion. Som våra politiska och ekonomiska centrum har städer också makten att leda omställningen.

Detta är några anledningar till att WWF skapade One Planet City Challenge som är världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Vi vill lyfta det lokala ledarskapet och hjälpa städer att halvera sina utsläpp de närmaste 10 åren. Vi stöttar kommuner och deras invånare i omställningen till en klimatsäker framtid. Vi hjälper också till att nå ut till viktiga intressenter och att engagera invånarna. Vi vill stärka dialogen mellan alla som bor i kommunen och de styrande. Antar din kommun utmaningen?

OPCC – inbjudna länder

Vancouvers byggnader på väg mot nollutsläpp

Uppsala – vill bli klimatpositiva

PuneI Pune ritar man om staden

Santa Monica – fångar Kaliforniens sol

Lund: Att låta bilen stå i en pendlarregion

Bakgrund

Städer går före

Uppsala ställer om lokala energisystem och transporter till fossilfritt år 2030 med målet att kommunen i sin helhet ska vara klimatpositiv vid 2050 och bidra till ett stabiliserat klimat. Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft och kommunens energibolag ska vara klimatneutralt 2018. I Eskilstuna utvecklas ett köpcentrum där allt som säljs är miljövänligt, begagnat eller gjort av återvunna grejer. I stadsdelen Rosengård i Malmö har engagerade boende utbildats till klimatcoacher för att peppa grannarna till miljösmarta vanor. Detta är exempel på kommuner som framgångsrikt deltagit i WWFs stadsutmaning.

Här är tidigare vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018).

One Planet City Challenge är en global utmaning där  många städer tagit täten genom innovativt och kraftfullt arbete för hållbar stadsutveckling. Våra globala vinnare, Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016) och Uppsala (2018) visar alla vägen genom satsningar på t.ex. förnybar energi, transporter och medborgardialog. På WWFs plattform Urban Solutions kan du ta del av fler exempel från hela världen.

Mer om WWFs stadsutmaning

One Planet City Challenge (fd Earth Hour City Challenge) startade 2010 som en svensk stadsutmaning. Den spreds sedan globalt och är nu världens största och längst pågående stadsutmaning i sitt slag. Städer som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på en internationellt erkänd klimatdataplattform.

Att rapportera innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade datan och väljer tillsammans med WWF ut finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallad Årets klimatstad. Slutligen utnämns en global vinnare. Vill din kommun delta i One Planet City Challenge? Klicka här för att få veta mer.

Uppsala Domkyrkan Winner 2018

Uppsala global vinnare 2018

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets globala klimatstad i WWFs stadsutmaning 2018. ”Vi är otroligt glada att en svensk stad lyckats vinna den internationella utmaningen. Uppsalas ambitiösa klimatledarskap och satsning på hållbara transporter och förnybar energi inspirerar och är en förebild för många”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.  Läs pressmeddelandet. Uppsala korades först till Årets klimatstad i Sverige 2018 i tuff konkurrrens med finalisterna Lund och Umeå. Temat för 2018 var hållbar mobilitet. Läs mer i vår blogg.

paris_opcc_2016

Paris vann utmaningen 2016

Paris blev global vinnare i WWFs stadsutmaning i förra omgången. Paris lyftes fram som en förebild med ett ambitiöst  klimatarbete och för att visionärt och framgångrikt engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.  ”Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder.”, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för OPCC.

Umea_klimatstad_2016

Umeå Årets klimatstad 2016

En internationell jury utsåg Umeå till svensk vinnare och Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning 2016. Vinnaren uppmärksammades på Finalkonferensen 2016 i Göteborg med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännande finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn. Läs pressmeddelandet.

WLC-bild_detalj

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i One Planet City Challenge att få bred uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete. I kampanjen kan du rösta på din favoritstad och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. I We Love Cities 2018 deltog  50 städer från olika delar av världen som representerade 100 miljoner invånare. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa. Besök We Love Cities.

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

01:18 Målad vägg i Peru

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

fotovsters-stad.jpg

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
  • Städer har en stor potential till lösningar
OPC_positionering_omsl_lutande
WWFs position

One Planet Cities – Ledarskap för en levande planet

Här ger WWF rekommendationer till den svenska staden eller kommunen som vill driva ett aktivt klimatarbete för att bidra till en hållbar framtid.

Ladda ner

US_handbook_omsl_lutande
Handbok

Urban Solutions Handbook

Här presenterar vi städer från olika delar av världen som jobbar med att minska det ekologiska fotavtrycket och att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Ladda ner Besök webbplats

Living Planet Report
Rapport

Living Planet Report

WWF rapporterar regelbundet om planetens tillstånd och mänsklighetens ekologiska fotavtryck i Living Planet Report, LPR.

Läs mer

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens position för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

Sabina_A_talespersoner_1024x655
Victoria_Olausson_810x800px

Victoria Olausson

Program Manager, Lead WWF Cities Sweden

victoria.olausson@wwf.se

Senast ändrad 06/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se