Gå till huvudinnehållet

One Planet City Challenge

Välkommen till en ny omgång av One Planet City Challenge!

Nu startar WWFs internationella stadsutmaning 2023-24. Vi hälsar svenska kommuner varmt välkomna att vara med och utveckla klimatarbetet tillsammans med oss och städer från hela världen. I förra omgången engagerade WWFs One Planet City Challenge  20 svenska kommuner och totalt 280 städer med omkring 250 miljoner invånare från 50-talet länder.

Redan nu har 23 svenska kommuner anmält sig! Vi säger välkommen till Borlänge, Göteborg, Helsingborg, Hofors, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Laholm, Lund, Malmö, Mellerud, Mora, Nordanstig, Ockelbo, Sandviken, Stockholm, Trelleborg, Tyresö, Umeå, Uppsala, Uppvidinge, Växjö och Åtvidaberg. Funderar din kommun fortfarande? Det finns tid kvar att anmäla sig!

För den som är nyfiken på vad en kommun kan få ut av att delta i One Planet City Challenge finns här ett webbinarium där Mora, Malmö och Uppvidinge delar med sig av sina erfarenheter av att delta.

I maj förra året kunde WWF stolt berätta att Lund tog hem titeln inte bara som svensk utan även som global vinnare i One Planet City Challenge 2021-22 tillsammans med den colombianska huvudstaden Bogotá. Det är första gången som Lund vinner och den internationella juryn prisar studentstaden för ett helhetsgrepp på klimatomställningen.

– Vi behöver städer som visar ledarskap, nu mer än någonsin. Att en svensk kommun utmärker sig i vår internationella stadsutmaning gör oss stolta. Men vi är långt ifrån i mål. Utsläppskurvan måste vända skarpt nedåt och alla samhällsaktörer måste agera, sade WWFs generalsekreterare Gustaf Lind i pressmeddelandet.

WWFs One Planet City Challenge är en utmaning till världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Här tar din kommun steget ut på en internationell arena och bidrar till att vi tillsammans stärker klimatagendan. Ni får kostnadsfri feedback och bedömning samt del av WWFs kunskapsutbyten. Här berättar vi mer om utmaningen och hur det går till att delta. Missa inte WWFs Digitala kommunfrukostar på aktuella teman.

Framtidsspaning Mot 1,5°C

Framtidsspaning: Mot 1,5°C. Hur klarar vi spurten?

Lund, Uppvidinge och Helsingborg  är tre kommuner som deltagit i One Planet City Challenge. På Hållbar Kommun 2022 delar de med sig av framgångar och utmaningar.

Se videon på Vimeo

Hur står sig de svenska kommunerna internationellt?

Intervju med Carina Borgström Hansson, WWF Cities global program

Se videon på YouTube

Puff_WWFs Digitala kommunfrukostar_1600x1000px

Digitala frukostar om klimatledarskap

 

Läs mer

foto Julie istock

WWFs utmaning – en chans att vässa klimatarbetet

 

Läs mer

Städer och kommuner kan leda omställningen

Över hälften av världens befolkning bor i städer, och urbaniseringen är en stark trend. Även i Sverige bor majoriteten i tätorter. Globalt står städer idag för över 70 procent av utsläppen av växthusgaser och genererar 80 procent av global BNP. I städer tenderar problemen att förstärkas, såsom luftföroreningar, men de har också stor hållbarhetspotential. Många utmaningar kan hanteras samordnat, såsom förutsättningar för klimatsmarta resor och hållbar konsumtion. Som våra politiska och ekonomiska centrum har städer också makten att leda omställningen. Detta är några anledningar till att WWF skapade den internationella utmaningen One Planet City Challenge. Vi vill lyfta det lokala ledarskapet och stödja städer att bidra till Parisavtalet. Vi uppmärksammar arbetsmodeller och lösningar samt stärker dialog och samarbete för att öka takten i omställningen.  Vill din kommun delta i One Planet City Challenge?

Lund global vinnare i WWFs stadsutmaning

Jennifer Lenhart – COP26Städers nyckelroll för klimatet


Lärdomar från USA och Mexiko


Så arbetar ”Årets klimatstad” Uppsala för att nå Parisavtalet

Helsingborg kapar utsläppen från skolmat

Växjö: På trähussafari i de småländska skogarna

Vancouvers byggnader på väg mot nollutsläpp

PuneI Pune ritar man om staden

Lund: Att låta bilen stå i en pendlarregion

Mer om utmaningen

Städer som går före

Lund ska vara en klimatneutral och fossilbränslefri kommun år 2030 och 2045 ska utsläppen vara nära noll. Lund satsar också på metoder för minusutsläpp inom sina egna gränser. Uppsala ställer om lokala energisystem och transporter till fossilfritt år 2030 och senast 2050 ska kommunen vara klimatpositiv och bidra till global ekologisk återhämtning. Växjö går före genom att både bygga och renovera klimatsmart. Helsingborg har minskat klimatpåverkan från skolmaten med en fjärdedel på två år. Detta är lösningsexempel från kommuner som deltagit i WWFs stadsutmaning.

På WWFs plattform Urban Solutions kan du läsa om innovativa exempel från hela världen. Läs om Vancouvers plan för att nolla utsläppen från byggnader, om hur Santa Monica gick före med att kräva solceller på alla hustak, hur Cape Town undkom Day Zero Water, om varför Guatemala City har en djungel mitt i staden och hur en av världens snabbast växande städer, Pune, ritar om sin stadsplan för att undvika trafikkaos och luftföroreningar.

Växande internationellt initiativ

One Planet City Challenge startade 2010 som ett pilotprojekt i Sverige. Utmaningen växte snabbt och engagerade i den senaste omgången hela 280 städer från 50-talet länder. Städer och kommuner som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sitt klimatarbete på en standardiserad internationell dataplattform. Genom rapporteringen delar kommunen på ett transparent sätt med sig av åtgärder och mål för det lokala arbetet. WWF med experter granskar därefter den inrapporterade datan med hjälp av ett forskningsbaserat utvärderingsramverk. Deltagande städer får feedback med bedömning av sitt arbete och generella råd kring förbättringsåtgärder. Finalister utses från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallat Årets klimatstad. Slutligen utnämns globala vinnare. Klicka här för att få veta mer.

Här är tidigare vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018, 2020), Lund (2022). Till våra globala vinnare hör: Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016), Uppsala (2018), Mexico city (2020), Lund (2022).

 

Internationell utblick: Vad kan svenska kommuner lära av Park City och Guadalajara?

iStock-503352716_1600x1067px

Tillsammans ställer vi om

Lärande och aktiveringsmaterial särskilt utformat för dig som leder, samordnar eller främjar hållbar utveckling i en kommun, skola eller företag.  Materialet består av fyra filmer, ett frågebatteri och tips för att främja dialog och underlätta agerande i den omställning som krävs. Här är Tillsammans ställer vi om.

WLC-bild_detalj

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna att få uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete. I kampanjen kan medborgare rösta på sin favoritstad och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. I senaste omgången nåddes 80 miljoner människor med 54 deltagande städer från 26 länder. Totalt 1,7 miljoner röster lämnades in och närmare 80 000 medborgarförslag. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa.

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

fotovsters-stad.jpg

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
  • Städer har en stor potential till lösningar
US Handbook

Handbok

Urban Solutions Handbook

Här presenterar vi städer från olika delar av världen som jobbar med att minska det ekologiska fotavtrycket och att bevara biologisk mångfald.

Ladda ner
Besök webbplats

Inbj_opcc_23-24_lutande

Inbjudan

Detta är One Planet City Challenge

Välkommen till One Planet City Challenge 2023-2024

LÄS MER

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

sabinaandrnfotosagas.jpg
Karin Bagge

Karin Bagge

Projektsamordnare, One Planet City Challenge Sverige

karin.bagge@wwf.se

Müge Apaydin-Jönsson

Müge Apaydin-Jönsson

Sakkunnig klimat, hållbar energi och stadsutveckling

muge.apaydin.jonsson@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 20/03/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se