WWF.se_OPC_startheader

One Planet City Challenge

Uppsala Årets klimatstad i Sverige – Mexico City vann globalt

En internationell expertjury har utsett Uppsala till Årets klimatstad i Sverige i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Växjö. Staden belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet och inspirerande arbetsmodeller för att nå sina mål. Årets globala vinnare blev Mexico City som av juryn ansågs ha ett imponerande klimatarbete som kan inspirera städer världen över.

I en rekordstor omgång antog 256 städer från 53 länder utmaningen i klimatledarskap. Här kan du läsa mer om den globala vinnaren som blev  Mexico City. I Sverige kvalificerade sig 13 kommuner som deltagare: Falköping, Helsingborg, Gislaved, Markaryd, Karlskrona, Kristianstad, Sigtuna, Skövde, Umeå, Upplands bro, Uppsala, Växjö och Örebro. Uppsala tog hem titeln Årets klimatstad i Sverige och Helsingborg fick en hedersutmärkelse för sitt arbete med konsumtionsbaserade utsläpp, bland annat för sin framgång i att minska klimatpåverkan från skolmaten. WWFs One Planet City Challenge är en global utmaning som uppmanar städer och kommuner att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Nästa omgång av utmaningen lanseras våren 2021. Välkommen!

 

Städer och kommuner kan leda omställningen

Över hälften av världens befolkning bor i städer, och urbaniseringen är en stark trend, särskilt i det globala syd. Även i Sverige bor majoriteten i tätorter. Globalt står städer redan idag för över 70 procent av koldioxidutsläppen och genererar mer än 80 procent av global BNP. I städer tenderar problemen att förstärkas, såsom luftföroreningar, men de har också stor hållbarhetspotential. Många utmaningar kan hanteras samordnat, såsom klimatsmarta resor och hållbar konsumtion. Som våra politiska och ekonomiska centrum har städer också makten att leda omställningen.

Detta är några anledningar till att WWF skapade One Planet City Challenge som är världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Vi vill lyfta det lokala ledarskapet och hjälpa städer att halvera sina utsläpp de närmaste 10 åren. Vi stöttar kommuner och deras invånare i omställningen till en klimatsäker framtid. Vi hjälper också till att nå ut till viktiga intressenter och att engagera invånarna. Vi vill stärka dialogen mellan alla som bor i kommunen och de styrande. Antar din kommun utmaningen?

OPCC – inbjudna länder

Helsingborg kapar utsläppen från skolmat

Växjö: På trähussafari i de småländska skogarna

Vancouvers byggnader på väg mot nollutsläpp

Uppsala – vill bli klimatpositiva

PuneI Pune ritar man om staden

Lund: Att låta bilen stå i en pendlarregion

Bakgrund

Städer går före

Uppsala ställer om lokala energisystem och transporter till fossilfritt till år 2030. År 2050 ska kommunen vara klimatpositiv och bidra till ekologisk återhämtning. Lokala organisationer stöttar stadens mål och nu siktar de på att sänka klimatutsläppen med 10-14 % per år. Växjö går före genom att både bygga och renovera klimatsmart. Helsingborg har minskat klimatpåverkan från skolmaten med en fjärdedel på två år. Och i Lund är 3 av 4 resor hållbara. Detta är lösningsexempel från kommuner som deltagit i WWFs stadsutmaning.

På WWFs plattform Urban Solutions kan du ta del många innovtiva exempel från hela världen. Läs exempelvis om Vancouvers plan för att nolla utsläppen från byggnader, om hur Santa Monica gick före med att kräva solceller på alla hustak, hur Cape Town undkom Day Zero Water, om varför Guatemala City har en djungel mitt i staden och hur en av världens snabbast växande städer, Pune, ritar om sin stadsplan för att undvika trafikkaos och luftföroreningar.

Mer om WWFs stadsutmaning

One Planet City Challenge startade 2010 som en svensk stadsutmaning. Den spreds sedan globalt och är nu världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Städer som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på en standardiserad internationell plattform, som används av de global så kallade stadskoalitionerna.

Genom rapporteringen ska kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt dela med sig av åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Vi granskar därefter den inrapporterade datan med hjälp av vårt utvärderingsramverk. Det integrerar IPCC data och undersöker stadens bidrag till Parisavtalet. Deltagande städer får en rapport med en bedömning av sitt arbete och förslag till förbättringsåtgärder. Vi väljer också ut finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallat Årets klimatstad. Slutligen utnämns en global vinnare. Vill din kommun delta i One Planet City Challenge? Klicka här för att få veta mer.

Här är tidigare vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018).

Till våra globala vinnare hör:
Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016) och Uppsala (2018).

 

Uppsala Domkyrkan Winner 2018

Uppsala global vinnare 2018

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets globala klimatstad i WWFs stadsutmaning 2018. ”Vi är otroligt glada att en svensk stad lyckats vinna den internationella utmaningen. Uppsalas ambitiösa klimatledarskap och satsning på hållbara transporter och förnybar energi inspirerar och är en förebild för många”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.  Läs pressmeddelandet. Uppsala korades först till Årets klimatstad i Sverige 2018 i tuff konkurrrens med finalisterna Lund och Umeå. Temat för 2018 var hållbar mobilitet. Läs mer i vår blogg.

paris_opcc_2016

Paris vann utmaningen 2016

Paris blev global vinnare i WWFs stadsutmaning i förra omgången. Paris lyftes fram som en förebild med ett ambitiöst  klimatarbete och för att visionärt och framgångrikt engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.  ”Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder.”, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för OPCC.

Umea_klimatstad_2016

Umeå Årets klimatstad 2016

En internationell jury utsåg Umeå till svensk vinnare och Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning 2016. Vinnaren uppmärksammades på Finalkonferensen 2016 i Göteborg med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännande finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn. Läs pressmeddelandet.

WLC-bild_detalj

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i One Planet City Challenge att få bred uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete. I kampanjen kan du rösta på din favoritstad och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. I We Love Cities 2018 deltog  50 städer från olika delar av världen som representerade 100 miljoner invånare. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa. Besök We Love Cities.

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

Målad vägg i Peru

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

fotovsters-stad.jpg

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
  • Städer har en stor potential till lösningar
OPC_positionering_omsl_lutande
WWFs position

One Planet Cities – Ledarskap för en levande planet

Här ger WWF rekommendationer till den svenska staden eller kommunen som vill driva ett aktivt klimatarbete för att bidra till en hållbar framtid.

Ladda ner

US_handbook_omsl_lutande
Handbok

Urban Solutions Handbook

Här presenterar vi städer från olika delar av världen som jobbar med att minska det ekologiska fotavtrycket och att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Ladda ner Besök webbplats

Living Planet Report
Rapport

Living Planet Report

WWF rapporterar regelbundet om planetens tillstånd och mänsklighetens ekologiska fotavtryck i Living Planet Report, LPR.

Läs mer

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens position för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

Sabina_A_talespersoner_1024x655
Victoria_Olausson_810x800px

Victoria Olausson

Program Manager, Lead WWF Cities Sweden

victoria.olausson@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 01/10/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se