Problem med färskvattnet
Torrare mark, vilka problem finns med det?
– Förutom att man tvingas vattna mer i jordbruket är ett problem att grundvattennivån kan komma att minska. I Blekinge, på Öland och Gotland har man problem med det redan nu, med saltvatteninträngning från Östersjön. Det kan förstöra färskvattenreserverna, så det är allvarligt, säger Gustav Strandberg.
Nyligen kom också larm om att Ölandsborna måste börja spara på vatten – mitt i vintern.
Samtidigt finns det också positiva effekter med ett varmare klimat.
– Växtsäsongen blir längre i hela landet. Men den största effekten av det får man förmodligen i Norrland där växtperioden är kortare, då kan man kanske hinna med en sådd extra. Allt kommer att växa bättre, även skogen, säger Gustav Strandberg.
Det kanske låter bra för Sveriges del, men ett varmare klimat kan även medföra större problem med skadeinsekter.
Skadeinsekter kan bli fler
– De kan hinna med en äggläggning till om det blir varmare och det kan komma in nya arter söderifrån och rubba den ekologiska balansen, säger Gustav Strandberg.
Samtidigt är vi lyckligt lottade i Sverige – de klimatförändringar vi ser inte är så drastiska som på många andra håll.
– Att det blir lite blötare och varmare kan man hantera. Det, tillsammans med ökad koldioxidhalt, kan till och med ge positiva effekter för skogs- och jordbruket. Men om man tittar på hela samhället så överväger det negativa. Vi lär få problem med översvämningar, sanderosion, värmeböljor och skogsbränder – vilket kan bli ganska kostsamma händelser, säger han.
Smältande glaciär, spetsbergen. Foto: Steve Morello / WWFOm dagens utsläppstrend fortsätter finns det inte något som tyder på att temperaturökningen skulle stanna under två grader, utan vi skulle passera denna nivå omkring 2040, konstaterar SMHI.
Samtidigt ska man komma ihåg att SMHIs scenarier är just scenarier – inte prognoser.
– Vi har tre olika scenarier med olika utsläppsmängder. Själva mönstret för hur förändringen ser ut är väldigt likt hos alla tre, det som skiljer är bara hur kraftiga effekterna blir. Den största osäkerheten är hur stora de framtida utsläppen av växthusgaser blir. Inte modellerna i sig, förklarar Gustav Strandberg.
Vi kan påverka utvecklingen
– Det betyder att det fortfarande finns möjlighet för oss att påverka utvecklingen. Det här är inte avgjort än, utan vad vi gör idag och imorgon har stor betydelse för vilken klimatförändring vi kommer att få, fortsätter Gustav Strandberg.
Men om temperaturökningen globalt blir 3 grader – hur påverkas vi då? SMHI har inte gjort något scenario för 3 grader, men Gustav Strandberg förklarar att de effekter vi ser vid 2 grader då helt enkelt förstärks.