Gå till huvudinnehållet
Djuphavskrabba, Deep sea crab, Atlantic ocean

Djuphaven

Djuphaven – enorma, outforskade och hotade

Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven är haven utanför de nationella gränserna och nationella ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil (en sjömil är 1 852 meter) från fastlandet. Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.

Bathypelagic lizard fish, Atlantic ocean

Underliga arter

Här bortom horisonten och djupt ned i havet finns många underliga varelser. Ett exempel är djuphavsmarulken där hanen bor inne i honan och får sin näring genom hennes blodomlopp. Det finns en näbbvalsart som är längre än 10 meter. Trots storleken har den bara setts några få gånger, långt från land. En annan spännande art är jättemunhajen, som precis som namnet avslöjar har en enorm mun men relativt liten kropp.

Valfångarna på 1700-talet berättade om legenden Kraken och i filmen Pirates of the Caribbean förekommer Kraken som ett enormt stort sjöodjur. Den finns faktiskt i verkligheten och är en tioarmad bläckfisk där två av armarna kan bli 10 meter långa och är försedda med knivvassa krokar. Denna bläckfisk slåss ibland med kaskelotvalar, en kamp mellan riktiga giganter. Listan av underliga arter i djuphaven är lång.

Svavelrykande skorstenar

Människans kunskap om djuphaven är otroligt liten och forskarna har hittills endast undersökt en pytteliten del. Ekosystem på land drivs av fotosyntesen som ger energi till växterna, vilka i sin tur producerar syre och energi till djuren. I djuphaven finns två helt andra ekosystem som inte är beroende av solen, utan av svavel eller väte. Svavelvärldarna finns ofta på bergsryggar långt under havsytan, där svavlet under jordskorpan kommer upp ur något som liknar undervattensskorstenar. Bakterier har lärt sig att leva av svavlet och många djurarter, som krabbor och musslor, lever på dessa bakterier.

Deepsea fish, oreo, Atlantic ocean

Många hot mot det stora blå

Trots att djuphaven ligger långt från land är de hotade från flera olika håll. Det finns kommersiellt fiske på djuphavsfiskar som lever på 1 000 meters djup. Problemet är att det tar 50 år innan fiskarna är könsmogna och dessa arter tål därför knappt något fiske alls. Här behövs kontrollsystem så att det illegala fisket bortom horisonten försvinner.

Större delen av världens transporter sker med fartyg och risken för oljeolyckor eller att främmande arter sprids via fartygstankar som rengörs till havs är stor. Det finns ett allt ökande intresse att bedriva gruvdrift efter metaller på flera tusen meters djup. Områden stora som Frankrike riskerar att totalförstöras när botten skövlas och förstörs. Dessutom kan sediment från botten spridas över enorma havsområden när företag tar upp det till ytan och silar det för att komma åt metallerna. Sedimentmolnen riskerar att slå ut fiskägg som flyter runt i havet.

Två fantastiska funktioner som haven har är att de kan reglera jordens temperatur och lagra överskottet av koldioxid som vi människor släpper ut. Det fungerar alltså som en buffert mot klimatförändringar, men det tål inte hur mycket som helst. Nu har havens temperatur höjts, och den enorma mängden koldioxid har gjort vattnet försurat. I framtiden kan musslor och fiskar få svårt att bilda ben och skal eftersom kalciumet i havet inte längre är tillgängligt på grund av surheten. Ett annat stort problem är den plast som flyter runt i haven, som vi människor har dumpat antingen till havs eller via floder och kuster.

Vad gör WWF?

WWF arbetar på bred front med djuphaven. Förutom att reglera fisket och minska mängden plast som kommer ut i havet, arbetar WWF genom Internationella Sjöfartsorganisationen (IMO) med att få till hårdare regler mot bränsle med höga svavelhalter till förmån för mer miljövänligt bränsle.

WWF är även djupt engagerat i FN-förhandlingarna om ett bindande havsavtal för världens länder, med syfte att skydda den biologiska mångfalden i djuphaven. Om allt går väl är avtalet klart år 2020 och detta är en viktig process då ingen äger haven utanför nationell jurisdiktion – vi har ett gemensamt ansvar.

Bild app Fiskguiden

Välj rätt fisk med Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Läs här

Koraller i havet, Malaysia

Podden WWF Dokumentär

Ett av avsnitten i vår poddserie Under ytan handlar om korallernas fascinerande liv och vad du kan göra för att hjälpa dem.

Lyssna här

Green sea turtle

BLI marinfadder

  • En tredjedel av alla korallrev har redan försvunnit
  • 90% av världens fiskebestånd – nu fiskade till sin gräns
  • Om 30 år kan haven innehålla mer plast än fisk
Det enda vi inte får göra, är inget. BLI FADDER!
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Marinfadder blir du månadsgivare och bidrar regelbundet via autogiro till WWFs arbete för att skydda haven från hot. Bli Marinfadder idag!

Välj fadderpremie

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se