Gå till huvudinnehållet
top-bg-humla-Unsplash2

Pollinering

Pollinatörer spelar en avgörande roll för att bibehålla den biologiska mångfalden. Utan dem skulle många växtarter dö ut, vilket skulle ha en negativ inverkan på hela ekosystemet. Men pollinatörerna är också viktiga för vår livsmedelsproduktion. En tredjedel av all mat som vi äter är beroende av pollinering. Bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av våra grödor, som raps och jordgubbar.

Hur sker pollinering?

Enkelt förklarat är pollinering en transport av pollenkorn från en blommas ståndare ”hanne” till dess pistill ”hona”. Det finns självpollinering där pollenkornen transporteras från ståndare till pistill inom samma växtindivid. Det finns också korspollinering, där pollineringen sker mellan olika växtindivider av samma art. Hur själva pollineringen går till, kan variera lite mellan olika arter.

Själva transporten av pollen kan ske med hjälp av vind, vatten, insekter, fåglar, däggdjur och även fladdermöss. Växterna har olika fantasifulla sätt att locka till sig pollinatörer. Det kan vara blommornas färger och dofter eller energi och näring i form av nektar och pollen. Nektar är sockerrikt och ett utmärkt bränsle för pollinatörerna, medan pollen är proteinrikt och bland annat behövs till äggproduktion och som basföda för växande bi- och humlelarver.
Vinden hjälper också till med pollineringen, men det krävs enorma mängder pollen för att ett pollenkorn ska hitta till en honblomma. I Sverige är det främst insekter som tjänstgör som pollentransportörer, speciellt humlor och andra bin. Även andra nektar- och pollenätande insekter hjälper till, exempelvis är det många flugor och fjärilar som äter nektar.

Varför är pollinering viktigt?

Pollinering spelar en avgörande roll för att bibehålla den biologiska mångfalden. Utan det skulle många växtarter dö ut, vilket skulle ha en negativ inverkan på hela ekosystemet. Men pollinatörerna, som genomför pollineringen, är också viktiga för vår livsmedelsproduktion. En tredjedel av all mat som vi äter är beroende av pollinering, och bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av våra grödor, som raps och jordgubbar.

Läs mer om pollinering, pollinatörer och biologisk mångfald

vildare-bg4

GÖR SVERIGE VILDARE!

Humlor, bin och fjärilar får allt mindre plats i vår natur. Men vi kan ge tillbaka lite utrymme till våra pollinerande superhjältar. Var med i Sveriges vildaste experiment – bidra med en del av din trädgård, balkong eller rabatt. Varje vild kvadratmeter räknas!

Jag vill vara med

Det finns många olika sorters natur i vårt avlånga land. Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om vilka problem som finns och hur vi tillsammans löser dem:

naturfadder

Bli Naturfadder

Hjälp oss skydda våra pollinatörer och rädda svensk natur genom att:

  • Skydda minst 30 % av svensk natur till år 2030
  • Rädda hotade arter och bevara vår biologiska mångfald.
  • Arbeta för ett hållbart skogs- och jordbruk.
  • Sätta press på beslutsfattare och politiker för skärpta lagar och bättre skydd av svensk natur.
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete för vår svenska natur.

Välj välkomstgåva

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 14/03/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se