Gå till huvudinnehållet
top-bg-humla-Unsplash2

Pollinering

Pollinatörer spelar en avgörande roll för att bibehålla den biologiska mångfalden. Utan dem skulle många växtarter dö ut, vilket skulle ha en negativ inverkan på hela ekosystemet. Men pollinatörerna är också viktiga för vår livsmedelsproduktion. En tredjedel av all mat som vi äter är beroende av pollinering, och bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av våra grödor, som raps och jordgubbar.

Hur sker pollinering?

Enkelt förklarat är pollination är en transport av pollenkorn från en blommas ståndare ”hanne” till dess pistill ”hona”. Det finns självpollinering där pollenkornen transporters från ståndare till pistill inom samma växtindivid. Det finns också korspollinering, där pollineringen sker mellan olika växtindivider av samma art. Hur själva pollineringen går till, kan variera sig lite mellan olika arter.

Själva transporten kan ske med hjälp av vind, vatten eller med insekter, med fåglar, däggdjur och även fladdermöss. Växterna har olika fantasifulla sätt att locka till sig pollinatörerna. Det kan vara blommornas färger, dofter eller belöning o form av nektar och pollen. Nektar är sockerrikt och ett utmärkt bränsle för alla de som pollinerar, medan pollen är proteinrikt och bland annat behövs till äggproduktion och som basföda för växande bi- och humlelarver.
Vinden hjälper också till med pollination men det krävs enorma mängder pollen för att ett pollenkorn ska hitta till en honblomma.

I Sverige är det främst insekter som tjänstgör som pollentransporter, speciellt humlor och andra bin. Även andra nektar- och pollenätande insekter hjälper till, exempelvis är det många flugor och fjärilar äter nektar.

Varför är pollinering viktigt?

Pollinering spelar en avgörande roll för att bibehålla den biologiska mångfalden. Utan det skulle många växtarter dö ut, vilket skulle ha en negativ inverkan på hela ekosystemet. Men pollinatörerna, som genomför pollineringen, är också viktiga för vår livsmedelsproduktion. En tredjedel av all mat som vi äter är beroende av pollinering, och bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av våra grödor, som raps och jordgubbar.

Pollinering kan ske på olika sätt, till exempel genom vind, vatten eller genom att locka pollinerande insekter som bin, fjärilar och fåglar som hjälper till att sprida pollen från en blomma till en annan. Pollinering är en viktig process för växters fortplantning och är också avgörande för många ekosystem och jordbruksgrödor.

Läs mer om pollinering, pollinatörer och biologisk mångfald

vildare-bg4

GÖR SVERIGE VILDARE!

Humlor, bin och fjärilar får allt mindre plats i vår natur. Men vi kan ge tillbaka lite utrymme till våra pollinerande superhjältar. Var med i Sveriges vildaste experiment – bidra med en del av din trädgård, balkong eller rabatt. Varje vild kvadratmeter räknas!

Jag vill vara med

Det finns många olika sorters natur i vårt avlånga land. Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om vilka problem som finns och hur vi tillsammans löser dem:

naturfadder

Bli Naturfadder

Hjälp oss skydda våra pollinatörer och rädda svensk natur genom att:

  • Skydda minst 30 % av svensk natur till år 2030
  • Arbeta för ett hållbart skogs- och jordbruk
  • Rädda hotade arter och bevara vår biologiska mångfald
  • Sätta press på beslutsfattare för skärpta lagar och bättre skydd
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete för vår svenska natur.

Välj fadderpremie

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 28/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se