
Vad ska jag äta?
Vilka märkningar och certifieringar ska jag titta efter? Här finner du fler råd för vardagen som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.
Den ökande globala konsumtionen av kött och andra animalier, och det sätt som många djur föds upp på, är en av vår tids stora utmaningar. I dag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av både hälsoskäl och vad planeten tål. Globalt bidrar köttkonsumtionen till minskad biologisk mångfald, ökade utsläpp av klimatgaser och ökad användning av bekämpningsmedel. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött, välja mer protein från växtriket och inte slänga mat så kan vi alla minska vår påverkan på planeten.
Våra val av mat påverkar planeten och här finns det stora möjligheter att göra skillnad! Globalt ger livsmedelssystemet upphov till en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp och är samtidigt ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Faktum är att den huvudsakliga förlusten av livsmiljöer sker på grund av jordbrukets expansion.
Kött kräver mycket resurser och är sammantaget det livsmedel som har högst klimatgasutsläpp – kött- och mejerikonsumtionen står för cirka tre fjärdedelar av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige. Ur ett globalt perspektiv utgör animalieproduktion också ett av de allvarligaste hoten mot många växt- och djurarter på grund av de stora ytor jordbruksmark som krävs för bete och foderproduktion som alltså tränger undan naturlig vegetation. Efterfrågan på soja på den globala fodermarknaden driver på behovet av ny jordbruksmark i framför allt Sydamerika och leder till att mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor.
Samtidigt är det viktigt för den biologiska mångfalden i Sverige att djur betar på ängar och hagar. Men det gäller att välja rätt eftersom detta inte gäller alla betesdjur och inte all typ av bete. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött och välja mer protein från växtriket kan du som konsument bidra till en mer hållbar konsumtion av kött och andra animalier. Kolla efter grönt ljus i Köttguiden så vet du att du gör ett bra val.
En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta svenskar äter onödigt mycket protein. Det går bra att tillgodose behov av näring och energi med en kost utan kött, eller där köttet tar en mindre del, och där en variation av vegetabilier, gärna ekologiska och producerade i Sverige, står för huvuddelen av tallriken. Få hjälp med bättre val även av sjömat och vegetabilier i WWFs två andra konsumentguider Fiskguiden och Vegoguiden.
För att få hjälp med att förstå hur mycket kött som faktiskt ryms inom ramen för en planet – testa Matkalkylatorn. Matkalkylatorn visar klimatpåverkan per måltid men självklart går det att äta mer klimatbelastande ibland, om det kompenseras upp med mer klimatsmarta måltider andra dagar. Att äta en måltid med naturbeteskött är som Köttguiden visar bra för den biologiska mångfalden, så det i kombination med mer vego är bra val för planeten. Mindre men bättre helt enkelt!
Ett enkelt sätt att hitta bra kött, ost och ägg är att titta efter certifierade miljömärkningar. Märkningarna som lyfts fram i Köttguiden bidrar på olika sätt till att flytta fram positionerna för hållbar produktion av livsmedel. När lantbrukaren certifierar sin produktion kontrolleras den av en oberoende part som säkrar att uppfödningen sker på det sätt som utlovas.
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, bra arbetsvillkor och klimatpåverkan. I stort sett inga syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel får användas på gården och KRAV-märkt kött kommer från djur som har fått beta, picka eller böka i jorden och som till största del har ätit KRAV-märkt foder. KRAV-märkt kött, ost och ägg får grönt ljus i Köttguiden. Läs mer om KRAV här.
EU-ekologisk produktion är basnivån för ekologisk odling och djurhållning inom EU. Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter ekologiskt foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt åkermarken. Den ekologiska djurhållningen strävar efter att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt, men regelverket är svagt formulerat. Kött, ost och ägg som är EU-ekologiska får grönt eller gult ljus i Köttguiden, beroende på djurslag och ursprungsland. Läs mer om EU-ekologiskt här.
Svenskt Sigill är en miljömärkning för svensk mat och blommor. Märkningen visar att produktionen har skett i Sverige, klarar svensk lagstiftning liksom ytterligare krav kring djuromsorg, miljöansvar och livsmedelssäkerhet. Kött, ost och ägg märkta med Svenskt Sigill får i Köttguiden samma bedömning som annan svensk produktion eftersom de ytterligare krav som märkningen medför inte är starka nog att ge en bättre bedömning. Samtidigt finns det vissa mervärden med märkningen som Köttguidens bedömningar inte fångar. Läs mer om Svenskt Sigill här.
Svenskt Sigill Naturbeteskött är en tilläggscertifiering till Svenskt Sigill. Kött som är certifierat med Svenskt Sigill Naturbeteskött kommer från nötkreatur och lamm som under betessäsongen till stor del betar i ängs- och hagmarker. Under vintern är djuren inne i stall och utfodras med främst gräs och klöver. Djur som betar naturbetesmarker bidrar starkt till den biologiska mångfalden i Sverige genom att ängar och hagar hålls öppna, vilket många hotade arter är beroende av. Läs mer om naturbetesmarker här. Kött certifierat med Svenskt Sigill Naturbeteskött får grönt ljus i Köttguiden. Läs mer om Svenskt Sigill Naturbeteskött här.
Svenskt Sigill Klimatcertifierad är en tilläggscertifiering till Svenskt Sigill. Klimatcertifieringen innebär att lantbrukaren minskar klimatpåverkan från sin produktion genom att till exempel spara på energi, minska uppfödningstiderna för nöt och lamm eller använda foder med lägre klimatbelastning. Klimatpåverkan minskar med mellan 5 och 25 procent för olika köttslag om man tillämpar klimatcertifieringens kriterier. Kött märkt med Svenskt Sigill Klimatcertifierad får gult ljus, ost och ägg märkt med Svensk Sigill Klimatcertifierad får grönt ljus. Läs mer om Svenskt Sigill Klimatcertifierad här.
Label Rouge är en fransk kvalitetsmärkning för mat och blommor som också har vissa regler kring miljö och djurvälfärd. Märkningen har grundkrav som kompletteras med en rad specifika krav beroende på nivå av certifiering och vilket område produkten kommer ifrån. I Sverige finns i första hand Label Rouge-kyckling från området Auvergne och det är den som bedöms i Köttguiden med ett gult ljus. Läs mer om Label Rouge här.
Vilka märkningar och certifieringar ska jag titta efter? Här finner du fler råd för vardagen som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Mejla gärna dina frågor och funderingar om Köttguiden till oss på mat@wwf.se.
Senast ändrad 06/07/23