Gå till huvudinnehållet
One-Planet-Plate-rödbeta-toppbild-pixabay687251-2400x1200px

One Planet Plate

One Planet Plate guidar dig till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att äta inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt, hälsosamt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad – en måltid i taget!

Bättre mat för klimatet och den biologiska mångfalden

Maten många av oss i Sverige äter idag orsakar stora klimatutsläpp, och istället för att bidra till en levande planet orsakar den ofta minskad biologisk mångfald, övergödning och utarmning av jordens resurser.

Matens klimatpåverkan behöver minska med 75 %

I Sverige står maten för ca 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Vi behöver minska matens klimatpåverkan, bland annat genom en minskad köttkonsumtion. Klimatbudgeten för en måltid enligt One Planet Plate är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch/middag) eller totalt 11 kg CO2e per vecka. För att uppnå det behöver vi öka andelen grönt på tallriken – med bland annat protein från växtriket – och äta mindre men bättre kött. Du kan testa matens klimatpåverkan i WWFs Matkalkylator.

Välj mat som är bättre för den biologiska mångfalden

Den snabba minskningen av biologisk mångfald är ett av de största hoten mot vår framtid. En rik mångfald gör naturen mer motståndskraftig mot förändringar som till exempel klimatförändringar och extremare väder. Friska ekosystem ger oss livsviktiga tjänster som ren luft, rent vatten och pigga pollinatörer.

Med One Planet Plate tar du hänsyn till den biologiska mångfalden genom att välja: Ekologiska vegetabilier, särskilt när det gäller spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden. Fisk med grönt ljus i WWF Fiskguiden, och mindre men bättre kött som också ska ha grönt ljus i WWF Köttguiden.

vego-kock-shutterstock

För måltidsleverantörer

Du som måltidsleverantör kan bidra till en levande planet genom att servera måltider som klarar kraven för One Planet Plate. Här finns samlad information om hur du går till väga, kriterier, certifieringar, godkända beräkningsverktyg samt några recept att testa och inspireras av.

LÄS HÄR

pexels-prinobiectivulmeu-5561977

Projektet KliMATomställning – fler måltider för en levande planet

Tillsammans med aktörer i livsmedelsbranschen vill vi hitta och undanröja hinder för de som levererar måltider att servera mer hållbar och klimatsmart mat. Projektet finansieras av Vinnova och drivs av MiljöMatematik, Gunnebo Slott & Trädgårdar och WWF Sverige. Projektet bygger på WWFs måltidskoncept One Planet Plate och målet är att med innovativa metoder, verktyg och coachning nå nya målgrupper och matsammanhang så att fler serverar fler måltider för en planet.

LÄS MER HÄR

One Planet Plate hemma

  • En måltid enligt One Planet Plate innehåller en stor andel grönt och ofta proteiner från växtriket – eller en mindre mängd kött/fisk med grönt ljus i WWF Köttguiden/Fiskguiden.
  • Vegetabilierna ska vara ekologiska när det gäller spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.
  • Testa i Matkalkylatorn ifall din måltid klarar gränsen på max 0,5 kg CO2e (lunch eller middag).

Kan man klara en klimatbudget på 11 kg CO2e per vecka?

Ja! Det är ett tufft krav, men det går att äta gott och varierat, och samtidigt klara kraven. Här är ett exempel på hur man kan fördela veckans ”klimatbudget för mat” på frukost, lunch, mellanmål och middag. I veckomenyn nedan har vi utgått från principen att menyn ska vara varierad och inspirerande och råvarorna ska vara lätta att hitta i vanliga livsmedelsbutiker. Rätterna i vår veckomeny är granskade av nutritionisten Camilla Sjörs för att säkerställa att de innehåller tillräckligt med energi och näring – menyn är bra både för planeten och dig! Exempelmenyn innehåller en kötträtt (med certifierat naturbeteskött), en fisk­rätt och en musselrätt (MSC-märkt). Övriga rätter har basen från växtriket, men ägg och mejeri ingår i mindre mängder.

WWF One Planet Plate veckomeny

Ladda ner veckomenyn

Klimatavtrycket kan variera mellan veckans olika dagar, men tillsammans ska de klara klimatbudgeten, dvs 11 kg koldioxidekvivalenter för en vecka. Det innebär att man kan äta måltider som påverkar klimatet mer vissa dagar, om man andra dagar äter måltider som påverkar mindre. Prova gärna!

Potatis_ Couleur från Pixabay

Menyer på svenska råvaror

Nu finns One Planet Plate-recept som inspirerar till att välja lokala råvaror och gynna Sveriges bönder och odlare.  Hitta veckomenyer för tre bygder i Sverige: Skogs- och mellanbygd, Grönsakstät slättbygd och Bygd med ärt- och bönodling.

Läs mer

Klimatkalylator

Matkalkylatorn

Hur påverkar din mat klimatet? WWFs Matkalkylator är ett enkelt verktyg som hjälper dig att förstå matens klimatpåverkan. Vad påverkar mycket? Vad påverkar lite? Hur ligger just din måltid till? Och vilka val kan du göra för biologisk mångfald?

Testa din måltid

vegoguiden-1024×512

Välj rätt med
Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med WWF Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Läs Vegoguiden

Köttguiden

Välj rätt med
Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. WWF Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Läs Köttguiden

Bild app Fiskguiden

Välj rätt med
Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Läs Fiskguiden

fundering-vad-ska-jag-äta-shutterstock

Vad ska jag äta?

Vilka märkningar och certifieringar ska jag titta efter? Här finner du fler råd för vardagen som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.

Läs här

one-planet-plate-kål-pixabay-2400x1200px

One Planet Plate-märkningen

Är du måltidsleverantör och vill använda märkningen för One Planet Plate?

Läs här

gronsaker-shutterstock2054835

Hållbar mat för hälsan

Planetsmart och hälsosamt går hand i hand. Att äta mer från växtriket och mindre men bättre kött gynnar inte bara vår planet – det är dessutom bra för vår hälsa.

Livsmedelsverket om kött

Vi som använder One Planet Plate


Cissi Urbanke

cissiurbanke.se

Ecoviva
Ecoviva

Ecoviva.se

Fågelängens catering
Fågelängens catering

Fagelangenscatering.se


Gunnebo slott & trädgård

gunnebo.se


Helsingborg arena

hbgarena.se

Klockaregården
Klockaregården hemma-hos restaurang

Klockaregården310.se

Mathem
Mathem

Mathem.se

Noloa Bistro
Nola Bistro

Nola Bistro

Roskilde
Roskilde festival

Roskilde festival.dk


Steninge Kuststation

kuststationen.se


Stormköket

”Våra ledord är ett helhetsperspektiv på: Mat, Människa, Miljö och att överraska positivt.”

stormköket.se

Ästad vingård
Tylebäck hotell & konferens

Tylebäck.se


Ulls restaurang

ullsrestaurang.se

Åkulla Outdoor Resort

Closer to Nature

ÅkullaResort.se

Ästad vingård
Ästad vingård

Ästadvingård.se

Film

Hör Paul Svensson berätta om hur du kan välja bättre kött

One Planet Plate bygger på vetenskap och forskning

Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Fler forskare har bidragit genom medverkande i workshops och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens. Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.

Information in English

What food can we eat to stay within the boundaries of planet Earth? What would a meal that adhered to those restrictions look like in Sweden? How could I show that my restaurant serves such meals? The WWF Sweden One Planet Plate concept gives practical guidance and answers to these questions. Read more.

Kontakt

För kontakt, frågor och synpunkter om One Planet Plate:

mat@wwf.se

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 24/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se