Bättre mat för klimatet och den biologiska mångfalden
Maten många av oss i Sverige äter idag orsakar stora klimatutsläpp, och istället för att bidra till en levande planet orsakar den ofta minskad biologisk mångfald, övergödning och utarmning av jordens resurser.

Matens klimatpåverkan behöver minska med 75 %
I Sverige står maten för ca 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Vi behöver minska matens klimatpåverkan, bland annat genom en minskad köttkonsumtion. Klimatbudgeten för en måltid enligt One Planet Plate är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch/middag) eller totalt 11 kg CO2e per vecka. För att uppnå det behöver vi öka andelen grönt på tallriken – med bland annat protein från växtriket – och äta mindre men bättre kött. Du kan testa matens klimatpåverkan i WWFs Matkalkylator.
Välj mat som är bättre för den biologiska mångfalden
Den snabba minskningen av biologisk mångfald är ett av de största hoten mot vår framtid. En rik mångfald gör naturen mer motståndskraftig mot förändringar som till exempel klimatförändringar och extremare väder. Friska ekosystem ger oss livsviktiga tjänster som ren luft, rent vatten och pigga pollinatörer.
Med One Planet Plate tar du hänsyn till den biologiska mångfalden genom att välja: Ekologiska vegetabilier, särskilt när det gäller spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden. Fisk med grönt ljus i WWF Fiskguiden, och mindre men bättre kött som också ska ha grönt ljus i WWF Köttguiden.