Gå till huvudinnehållet
Klase av palmolja frukt, Indonesien

PALMOLJERANKNING av företag

WWF Scorecard för palmolja visar vilka företag som håller det de lovat angående certifierad palmolja

WWF har kommit med en ny upplaga av Scorecard för Palmolja. I 2016-års upplaga har vi rankat 137 större företag från 15 länder – från dagligvaruhandeln och måltidsleverantörer till producenter av livsmedel och kemisktekniska produkter som värmeljus och tvättmedel.

De svenska företag som är rankade är IKEA, Oriflame, ICA, Coop och Axfood.  Även Arla, som numera är danskägt, presenteras här. Dessutom ingår ett stort antal välkända varumärken som finns på den svenska marknaden, till exempel McDonalds, Nestle, Unilever och Pepsi.

Rapporten utvärderar företagen enligt vilka åtaganden de gjort för att köpa certifierad palmolja (CSPO) för sina egna varumärken, men också efter vilken grad av spårbarhet de har i sin leverantörskedja.  I rapporten kan man också läsa om att företagen har gjort övriga åtaganden vad gäller palmolja som att stödja småbrukare eller att delta i globala fora för att ställa krav på palmoljeproduktionen. Informationen gäller användandet av palmolja under 2015 och är baserad på företagens egen rapportering antingen till certifieringssystemet RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) eller direkt till WWF och är alltså inte kontrollerad av WWF.

Resultatet visar att en stor andel av de som åtagit sig att använda 100% certifierad palmolja senast 2015 nådde eller var nära att nå målet.  Ett antal globala välkända företag nådde endast till hälften av sina uppsatta mål. De svenska företagen uppvisar ett bra resultat som placerar de i topp av de rankande företagen och bidrar till att visa vägen för andra företag som vill satsa på bättre palmolja.

Flygvy av väg som delar av Cerradon från sojaodling

Soy Scorecard 2016

WWF har undersökt 133 ledande företag i livsmedelsbranschen och analyserat hur ansvarsfulla de är när det gäller användningen av den soja som används som djurfoder.
LÄS HÄR

Palmolja frukt, Indonesien

Palm Oil Buyers Scorecard

En interaktiv webbsida med mycket information, du kan söka på branscher och varumärken.
Genom att klicka på ett företag får du detaljerad information om deras sojaarbete och utveckling sen det senaste scorecardet.

Hur ska företagen gå vidare?

Nu är det viktigt att företagen går vidare och ställer ännu högre krav för att driva hållbarheten hos palmoljeproducenterna. WWF har identifierat två områden inom den certifierade som företagen bör se över omgående.

Dels bör företagen köpa palmolja med full spårbarhet tillbaka till de certifierade plantagerna och inte fortsätta med inköp av palmolja som täcks av certifikat. De bör också så snart det är möjligt kräva att palmoljan är certifierad enligt RSPO Next – en ny högre frivillig nivå. Producenter kommer att kunna certifiera sig enligt den nya standarden under 2017. RSPO Next innebär flera nya skärpningar av certifieringen, bland annat att det är förbjudet att anlägga nya plantager på torvmarker, ett totalförbud av det kemiska bekämpningsmedlet parakvat samt att det inte tillåts att man röjer mark genom bränning.

Vita och blå kålhuvuden i Sydafrika

Mer om mat och jordbruk

Är du nyfiken på matens påverkan på klimatet och andra viktiga hållbarhetsaspekter kring mat?

LÄS HÄR

Tocotukan (Ramphastos toco)

BLI REGNSKOGSFADDER

Som fadder bidrar du till att:

  • Stoppa avskogningen
  • Öka skyddade regnskogsområden
  • Stoppa massutrotningen
  • Återskapa förstörda skogar

Det enda vi inte får göra är inget. BLI FADDER!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete. Med ditt fadderskap planteras ett träd i regnskogen.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se