Gå till huvudinnehållet

Gör Sverige vildare!

Humlor, bin och fjärilar får allt mindre plats i vår natur. Men vi kan ge tillbaka lite utrymme till våra pollinerande superhjältar. Var med i Sveriges vildaste experiment – bidra med en del av din trädgård, balkong eller rabatt. Varje vild kvadratmeter räknas!

Tillsammans gör vi just nu Sverige

0

 kvadratmeter vildare.

Jag vill vara med

Så här kan du bidra

Ange i formuläret hur många kvadratmeter du kan göra vildare. Plantera pollinatörsvänliga växter, låt gräsmattan växa fritt eller rishögen ligga kvar. Så välkomnar du de vilda gästerna med både mat och livsutrymme. Varje vild kvadratmeter räknas!

Datahantering -(Obligatoriskt)

sveriges vildaste experimenT

Bara i Sverige finns 2,6 miljoner privata trädgårdar, med en total yta stor som hela Gotland. Lägg till alla miljontals miljontals härliga balkonger, gemensamma rabatter och gräsmattor i bostadsområden, så ser du att vi har en fantastisk möjlighet att hjälpa våra pollinerande superhjältar och andra vilda trädgårdsgäster. Låt oss se hur mycket utrymme vi tillsammans kan ge tillbaka till naturen, välkommen till Sveriges vildaste experiment! Ange i formuläret hur många kvadratmeter du kan bidra med.

Därför behövs du och din kvadratmeter

Fågelkvitter och humlesurr – det är lätt att ta sommarens mysigaste ljud för givna… Men blommande ängsmarker och naturskogar har minskat drastiskt sedan början på 1900-talet, som en följd av det moderna jord- och skogsbruket. Idag finns bara 1% av ängarna och 10% procent av naturbetesmarkerna kvar.

Som en följd minskar våra superviktiga pollinatörer. Av Sveriges runt 270 vilda biarter är 97 rödlistade, och där ingår ungefär en fjärdedel av våra humlor. Nästan en tredjedel av dagfjärilarna är också rödlistade. Det råder helt enkelt brist på mat och boplatser.


Dags att ge tillbaka!

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som pollinerats av insekter. Körsbär, äpplen, tomater och sommarens härliga jordgubbar…  Våra pollinerande superhjältar arbetar outtröttligt för oss och spelar en nyckelroll i ekosystemen. Nu har vi chansen att göra något för dem! Tips för en vildare trädgård eller balkong

Slappa i hängmattan
– för den biologiska mångfalden

När du låter bli att klippa gräsmattan, så hjälper du till att göra världen lite vildare. Snart dyker vitklöver, tusensköna och maskrosor upp. Och med dem följer besök av surrande humlor och färgglada fjärilar. Med insekterna kommer de kvittrande fåglarna…

Låter du dessutom lövhögar och rishögar ligga, ja då kan din trädgård även bli ett naturligt gömställe för igelkottar, grodor, paddor och andra djur. Så var lite lat och njut av den biologiska mångfalden du samtidigt skapar.

trädgårdsarbete

GÅ MED I FACEBOOK-GRUPPEN!

Inspireras tillsammans – gå med i WWFs Facebook-grupp ”Vi gör Sverige vildare”. Där får du tips och råd – och möter andra som också hjälper pollinatörerna och naturen.

fröpåse

Bli fadder – få en fröpåse

Vill du göra mer för de pollinerande superhjältarna och vår svenska natur? Stöd vårt arbete genom att bli Naturfadder, Som välkomstgåva får du ekologiska fröer att plantera för pollinatörerna.
LÄS MER HÄR

Tips för en vildare
trädgård eller balkong

🠞 Bjud på årets viktigaste frukost
När insekterna vaknar på våren är det viktigt att de hittar mat. Plantera lökar av vintergäck, snödroppe, krokus och pärlhyacint. Sälg och annat vide är träd som är superviktiga för vårens första pollinatörer.

🠞 Välj pollinatörsvänliga växter
Pollinatörer tycker om växter som ger mycket nektar och pollen. En tumregel är att välja färgglada blommor som doftar gott, och gärna sådana som även växer vilt i naturen. Fjärilar gillar stora landningsbanor – tänk blommor med stora kronblad, som prästkragar.

🠞 Ängsblommor i balkonglåda, kruka eller på äng
Har du en egen trädgård är en blomsteräng något av det bästa som humlor, bin och fjärilar vet. Men ängsblommor kan också planteras i blomlådor och krukor. Kom ihåg att de trivs bäst i näringsfattig jord. 

🠞 Avvakta med trädgårdsarbetet
Vänta med gräsklipparen och låt vilda blommor som vitklöver och maskrosor dyka upp och blomma. Du ser snabbt att de blir festmat för pollinatörerna. Kanske kan du låta några kvadratmeter vara vildvuxna hela sommaren – och bidra till att göra Sverige lite vildare? Och lägg inte så mycket tid på att städa i trädgården – både insekter och andra djur gynnas av gamla löv och kvistar.

🠞 Sätt ut en bivattnare
När man jobbar som pollinerande superhjälte blir man törstig. Ställ ut en skål med vatten till pollinatörerna. Lägg i några stenar så att de har en plats landa på när de ska dricka och inte drunknar. Funkar lika bra i trädgården som på balkongen och är även populärt för småfåglarna.

🠞 Fixa bostäder
I tätbebyggda områden kan de pollinerande insekterna ha svårt att hitta lämpliga platser där de kan lägga ägg eller övervintra. Med humleboxar och insektshotell hjälper du de små superhjältarna i en kritisk fas av livet. Köp färdiga, eller låt fantasin flöda och bygg själv. Om du har trädgård kan du låta den vara lite ”ostädad”. Då hjälper du de bin som övervintrar och lägger sina ägg i död ved, gamla kvistar, sandhögar eller jord.

🠞 Låt det blomma från vår till höst
Odla arter som blommar olika tider  – från tidig vår till långt in på sensommaren. Då kan du njuta av blomsterprakt under en lång tid, samtidigt som humlor, bin och fjärilar kan leva gott under hela säsongen.

🠞 Bärbuskar och örter
Satsa på en middag för två! Bärbuskar och örter är smaskens för både dig och pollinatörerna. Röda och svarta vinbär, blåbär och örter som salvia, mynta, timjan och oregano är gott för alla.

🠞 Välj giftfritt – tänk som en insekt!
Det sista tipset är ganska självklart, men samtidigt något vi lätt kan glömma: Undvik kemiska bekämpningsmedel. Tips för den kluriga: Plantera istället blommor som lockar till sig insekter som äter skadedjur… Nyckelpigor hjälper till exempel till att hålla antalet bladlöss nere. Ett insektshotell, en vedtrave eller en lövhög kan tjäna som övervintringsplats. Tidigt på våren – innan bladlössen har börjat utvecklas i större mängd – livnär sig nyckelpigan på pollen. Vill du göra det mer trivsamt för nyckelpigan är det bra att se till att det finns tidigblommande växter som till exempel vide, pil, sälg och hassel att tillgå. Tänk som en nyckelpiga!

Var med och gör Sverige vildare

Bjud in pollinatörerna till din trädgård – varje kvadratmeter räknas!

Jag vill vara med

 Hjälp oss att bli fler – dela gärna!

Senast ändrad 26/05/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se