Jämförelse hur mycket olja som olika råvaror producerar
Producerad olja i ton per hektar.
Palmoljan är den viktigaste matoljan och kalorikällan för många miljoner människor i syd och palmoljeproduktionen förväntas bli fyra gånger större år 2050. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer. Urfolks hävdvunna rättigheter sätts åt sidan och lokalbefolkningarnas intressen hotas. Ofta är vi konsumenter inte medvetna om vilka effekter våra inköp och vår konsumtion har. Det behöver vi ändra på. Vi måste både reagera och agera!
Hur många av oss tänker på vilken sorts matolja som finns i det vi äter? Världens viktigaste vegetabiliska olja, palmolja, finns i mat och produkter som vi använder varje dag. Förutom i margarin, kakor, friterade produkter och choklad kan palmolja också finnas i smink, tvål, tvättmedel, ljus, biodrivmedel och mycket annat. Restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien används också och exporteras till Sverige för att bli djurfoder. En ständigt ökande världshandel gör att vi konsumenter allt mer påverkar förhållanden på andra håll i världen.
WWF tror inte på bojkott av palmolja. Det hjälper vare sig regnskog eller orangutanger eller alla de människor i Indonesien som drabbats av bränderna. Bojkott kan till och med ha motsatt effekt. Vi kan inte hejda världens sug efter palmolja, efterfrågan växer globalt hela tiden, framför allt från en växande medelklass i Indien och Kina. Att ersätta palmolja med andra oljor som kokos-, soja- eller sheaolja skulle också leda till att betydligt mer mark skulle behöva tas i anspråk. Istället är det viktigt att vi använder oss av de möjligheter vi har när det gäller att arbeta för en mer ansvarsfull utveckling. Vi konsumenter i de rikare delarna av världen måste ställa tuffare krav på de företag som handlar med palmolja och som använder palmolja i sina produkter. Ett alternativ är ekologisk palmolja, men dessvärre utgör den ekologiska produktionen en mycket liten del av den globala palmoljeproduktionen.
Därför har WWF tillsammans med intressenter i hela kedjan – från plantage till butik – initierat Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO för att ta fram en standard för en mer hållbar produktion.
RSPO löser naturligtvis inte alla problem inom palmoljeproduktionen. Men tillsammans med andra åtgärder och en stark lagstiftning och lagefterlevnad har certifiering en betydelsefull roll i att stoppa destruktiva oljepalmsplantager.
I november 2018 tog RSPO ett stort steg framåt när en ny standard röstades fram av medlemmarna. Det innebär en väsentlig förstärkning jämfört med den tidigare standarden och utgör nu ett viktigt verktyg för företag att säkerställa att palmoljan inte bidrar till avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning – mycket av det som miljöorganisationer har kämpat för. Läs mer om WWFs syn på den nya standarden WWF’s position on the adopted 2018 RSPO Principles and Criteria.
Dessutom arbetar WWF i länder där oljepalmproduktionen sker för att sätta press på politikerna om att stärka lagstiftning avseende påverkan på miljö och hotade arter. Det handlar också om att försöka stoppa expandering av palmoljeplantager där värdefulla skogsmarker riskerar att skövlas, att få till restaurering av viktiga habitat som förstörts och om kontroll av lagefterlevnad i plantagerna.
Film
Mycket palmolja produceras i Malaysia och Indonesien på land som en gång var blomstrande regnskog. När den globala efterfrågan växer blir allt fler skogar skövlade.
Som konsumenter ska vi ställa krav på att palmoljan som finns i de hushållsprodukter vi använder och i de livsmedel vi äter ska vara certifierad enligt RSPO. De företag som handlar med och använder palmolja måste omgående se till att de endast köper RSPO certifierad eller ekologiska palmolja som kommer från certifierade plantager och är spårbar. Palmolja används ibland också i biodiesel (HVO). Med tanke på den stora efterfrågan på flytande bränslen i världen så är WWFs ståndpunkt att palmolja inte ska användas som bränsle. Detta gäller även om den är certifierad. Detsamma gäller för PFAD, den biprodukt som uppstår vid tillverkning av palmolja.
Ställ krav på ansvarsfullt producerad palmolja – fråga i butiken och köp endast produkter från företag som använder 100 procent ekologisk eller RSPO-certifierad palmolja. Produkterna bör vara märkta.
Ställ krav på era leverantörer – köp endast produkter från företag som använder 100 procent ekologisk eller RSPO-certifierad och fullt spårbar palmolja.
Svenska banker och finansiella institutioner som investerar i palmoljeproducerande företag, direkt eller indirekt genom andra banker, bör kräva att företagen:
Oljepalmen (Elaesis guineensis) växer naturligt i det tropiska Västafrika och är nära släkt med kokospalmen. Köpmän och kolonisatörer tog den med sig till Sydostasien på 1800-talet. Oljepalmen är en grov palm som kan bli 15 meter, ibland upp till 30 meter hög, och leva i 200 år. De orangea fruktklasarna sitter i toppen av palmen. Man kan utvinna två sorters olja: palmkärnolja från palmkärnan och palmolja från fruktköttet. Resterna pressas till så kallade presskakor och används som djurfoder.
Producerad olja i ton per hektar.
Läs WWFs rankning av globala palmoljeanvändare. Den visar på positiva inslag, t ex att 131 av de 173 företagen åtagit sig att enbart köpa certifierad palmolja. Men många av de stora globala företagen och varumärkena har mycket kvar att göra. Det handlar om att ta sitt fulla ansvar för att stoppa avskogning, skydda hotade arter och säkra ansvarsfulla arbetsvillkor i palmoljeproduktionen. Förutom att köpa 100% RSPO-certifierad palmolja måste de aktivt bidra till en positiv förändring i hela palmoljesektorn – genom att t ex bidra till att skydda biologisk mångfald, gynna en hållbar odling hos småbrukare och delta i sektorsdialoger.
Läs här
Senaste rankningen (jan, 2020)
Läs här
Tidigare rankning (2016)
Olle ForshedExpert regnskog & tropiskt skogsbruk
Utbildad jägmästare samt doktor i tropisk regnskogsekologi och skötsel. Mina specialområden är tropiska regnskogar, biologisk mångfald – växter och djur i regnskogen, tropiskt skogsbruk, urfolk i regnskogen samt Agroforestry och Non-timber forest products.
Mer om migSenast ändrad 20/11/23