Gå till huvudinnehållet
Elfenben

Thailandsresenär!
Köp aldrig elfenben

De souvenirer av elfenben du kan hitta i Thailand kommer så gott som alltid från en illegalt skjuten elefant i Afrika. Tro inte på att elfenbenet kommer ifrån inhemska, självdöda djur – ”thailändska elfenbenssouvenirer” är i själva verket en del av en världsomfattande, kriminell industri.

Det vita elfenbenet – en nattsvart industri

Många som köper souvenirer av elfenben är ovetande om den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet. De senaste åren har tjuvjakten på elefant ökat dramatiskt. Varje år dödas 20 000 elefanter i Afrika för sina betars skull. Från Afrika fraktas elefantbetarna till Asien, framför allt i Thailand, där de säljs som elfenbenssouvenirer. På turistorterna tvättas den smutsiga handeln vit, genom att man säljer det insmugglade elfenbenet som inhemska, lagliga produkter. De som ligger bakom är välorganiserade kriminella ligor, jämförbara med drog- och vapenhandelsligor.

Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar inte bara till att stödja kriminell verksamhet och dödandet av fler elefanter, den gör sig dessutom skyldig till ett brott. Att importera elfenben till Sverige och resten av EU är straffbart utan ett speciellt tillstånd och leder till brottsutredning och minst böter vid upptäckt.

Du som turist kan hjälpa till genom att alltid säga nej till elfenben och informera andra runt omkring dig att göra samma sak. Vill du göra mer?

OBS: Det här gäller även dig som reser till andra ställen än Thailand!

Carved ivory in a shop. Windhoek, Namibia.

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade, med många arter är handeln helt förbjuden.

Mer information

Afrikansk elefant

Bli Planetfadder

  • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
  • Minska avskogningen och förhindra illegal avverkning
  • Bekämpa överfiske och minska buller och nedskräpning i haven
  • Skapa fler och bättre skyddade områden för att skydda utsatta arter

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 8/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 8/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Wildlife Crime Scorecard

Vietnam, Thailand och Kamerun är värstingländer när det gäller illegal handel med noshörningshorn, elfenben och tigerdelar. Det visar en rapport från WWF som kartlagt den illegala handeln i ett drygt 20-tal länder i Afrika och Asien.

Varningarna fördes fram i WWFs rapport Wildlife Crime Scorecard till ett FN-möte i juli 2012.

De 23 granskade länderna i Afrika och Asien får rött, gult eller grönt ljus beroende på vilka lagskärpningar de gjort 2010-2012 för att minska olaglig handel med bland annat tigerdelar, elfenben och noshörningshorn.

Souvenirguide
Broschyr

Köp inte våra liv

Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. WWFs broschyr hjälper dig som reser att inte bli en ofrivillig smugglare på resan.

Ladda ner broschyren

Ivory´s Curse 2014
Rapport

Ivory´s curse

Rapport om militariseringen av tjuvjakten i Afrika

Ladda ner

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14

Polisens webbsida

Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520

Tullverkets webbsida

Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även oss gärna.

info@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 10/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se