Gå till huvudinnehållet
Green sea turtle

Ge haven en chans!

Hjälp oss i arbetet för att skydda livet i haven från hot som föroreningar, plastavfall, överfiske och klimatförändringar.

Ditt stöd behövs. Bli Marinfadder!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Marinfadder blir du månadsgivare och bidrar regelbundet via autogiro till WWFs arbete för att skydda haven från hot. Bli Marinfadder idag!

Välj fadderpremie

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

  • Plastutsläppen till haven beräknas fyrdubblas till år 2050
  • Om 30 år kan haven innehålla mer plast än fisk
  • Drygt hälften av alla korallrev har redan försvunnit
  • Mer än 95% av världens fiskebestånd – nu fiskade till sin gräns
Bli Marinfadder 
Plast i havet

Hjälp oss i vårt arbete för att rädda haven!

Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. Men våra livsviktiga vatten förorenas allt snabbare av gifter, plast och skräp som inte hör hemma där. Sköldpaddor, delfiner och andra djur i haven dör när de fastnar i plasten eller tror att den är mat. WWF arbetar hårt för att skydda de marina ekosystemen och de fantastiska arter som finns i haven från hot som överfiske, nedskräpning, klimatförändringar och föroreningar.

Bli Marinfadder

Hoten

Plast i haven

Plast i haven

Våra livsviktiga vatten förorenas allt snabbare av gifter, plast och skräp som inte hör hemma där. Sköldpaddor, delfiner och andra djur i haven dör när de fastnar i plasten eller tror att den är mat.

Fiskekorg fylld med nyfångad fisk

Överfiske

Världens fisk håller på att ta slut. Fiskeindustrin dammsuger våra hav på fisk snabbare än vad den kan föröka sig. 90 procent av världens fiskbestånd är redan överfiskade eller fiskade till sin gräns.

Korallrev vid Tun Mustapha Park

Klimatförändring

Under senaste seklet har 40 procent av världens koldioxidutsläpp tagits upp av haven. Detta skapar en försurning som korallerna inte klarar, samtidigt som stigande temperatur får dem att blekna och dö.

Hajfena

Illegalt fiske

Varje sekund dödas tre hajar, många för sina fenor. Det plågsamma hajfensfisket måste stoppas, likaså det destruktiva dynamitfisket och det storskaliga tjuvfisket som pågår runt om i världen.

Algblomning i Östersjön

Övergödning

I Östersjön har våra utsläpp av kväve och fosfor skapat sådan syrebrist att hela havsbotten dött på en yta lika stor som 1,5 gånger Danmark. Övergödningen orsakar också giftig algblomning varje sommar.

Fiskebål och oljeplattform

Exploatering

Oljeborrning, provsprängningar, gasledningar och ökad sjöfart utsätter havens djur för enorma risker och störningar – ett exempel är att valar strandar när deras trumhinnor sprängs av ljudbangar.

Vad gör WWF

Späckhuggare

Arbete för ett rent och levande hav

WWF arbetar för ett levande hav genom att säkerställa och förbättra livsmiljöer för hajar, koraller, marina däggdjur och andra marina arter. En del i arbetet är att stoppa utsläppen av plast i naturen och och haven. Vi vill ha en 100-procentig återvinning och återanvändning av plastavfallet senast 2030.

Utsläpp av sköldpaddsungar

Skyddade områden

WWF har under lång tid också bidragit till forskningsinsatser i havsmiljön och arbetat med att få beslut om skydd av känsliga marina ekosystem som är barnkammare och förökningsplatser för många arter.

Skydd av sköldpadda

Marina reservat

WWF arbetar hårt för att skapa marina reservat som reglerar sjöfart och ljudnivåer för undervattensljud samt få fram hårdare miljöregler för sjöfart.

Fiskekrokar

Reformer för jakt och fiske

En viktig del av WWFs arbete har varit att bearbeta den internationella valfångstkommissionen (IWC) för att stoppa hänsynslös jakt på valar och skydda marina däggdjur. Vi arbetar med EU-reformer för fiske och den internationella sjöfartsorganisationen (IMO).

När plastföroreningarna nått haven är de nästan omöjliga att återvinna och koncentrationen fortsätter att öka i decennier. Om regeringar, näringsliv och samhälle agerar kraftfullt tillsammans nu kan plastkrisen fortfarande begränsas. Att stoppa spridningen av utsläpp är mycket mer effektivt än att städa upp efteråt.

Inger Näslund, senior havsexpert på WWF

Hjälp oss rädda haven!

WWF arbetar för ett levande hav genom att skydda de marina ekosystemen och säkerställa och förbättra livsmiljöer för havens invånare. Det är vårt ansvar att bevara ett levande hav för kommande generationer, och som fadder gör du en ovärderlig insats.

Vanliga frågor

Hur används mina pengar?

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt.  Vill du läsa mer om hur pengarna används kan du göra det här. Tack för ditt stöd för en levande planet!

Så här används dina pengar:

 85 %

 Naturvård

 15 %  

 Insamling & administration 

Marinfadder via Klarna

Om du väljer att bli månadsgivare/Marinfadder via Klarna godkänner du att Klarna drar pengar varje månad, via ditt bankkonto. Du godkänner månadsgivandet i Klarnas betaltjänst.
Klarna kommer inte att skicka påminnelsefakturor eller krav om du inte har pengar på kontot. Vill du avsluta ditt månadsgivande via Klarna så kontaktar du oss på Världsnaturfonden WWF på givarservice@wwf.se

Om jag vill ändra mitt månadsgivande, hur gör jag?

Din insats som månadsgivare betyder mycket för alla våra fantastiska arter och vår viktiga natur, både i Sverige och globalt. Vill du göra ändringar i ditt månadsgivande är du alltid varmt välkommen att kontakta vår Givarservice på givarservice@wwf.se eller ring 08-624 74 14 vardagar kl 9-18.

Vad innebär det att bli fadder?

Som fadder får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för att skydda djur och natur. Ditt stöd används direkt till att bland annat stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft.

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Vad får jag som Marinfadder?

  • Sköldpaddsberlock – välj mellan en sköldpaddsberlock eller ingen premie.
  • WWF Magasin – som Marinfadder får du tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.
  • Marinrapporten – (e-nyhetsbrev) flera gånger per år med rapportering från WWFs projektledare i fält om konkreta naturvårdsresultat

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår Givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.

Du kan även ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår Givarservice:

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Viktig information att ta del av

WWFS GIVARSERVICE

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Sköldpadda som fastnat i fiskenät

Dör haven,
dör vi

Bli Marinfadder!

Senast ändrad 06/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se