ÖSTERSJÖN
Låt naturen fortsätta ge oss unika upplevelser!
Vårt vackra innanhav är ett av världens mest förorenade. Övergödning, överfiske, den ökande sjöfarten och våra utsläpp av miljögifter har gjort Östersjön till ett hav i kris. Men Östersjön går att rädda. Och vi har allt att vinna på att göra det!
Det är illa ställt med Östersjön. Död havsbotten breder ut sig mer och mer. Varje sommar hindrar den hälsoskadliga algblomningen oss från att bada och njuta av havet. Vi varnas till och med för att äta fet fisk från Östersjön.
Östersjön och djuren som lever där har anpassat sig under lång tid, men snart har de nått sin gräns. Vårt vackra hav klarar inte mer. Vi står vid ett vägskäl där vi måste välja den hållbara vägen – vi har inte råd att misslyckas. Nu måste vi väcka liv i Östersjön!
Övergödningen är ett av de största problemen i Östersjön idag. Varför är övergödning så allvarligt, vad kan vi göra åt det, och hur kan du själv känna igen den giftiga algblomningen? Läs om den dödliga kedjereaktionen.
Förorenat, överexploaterat och döende, men Östersjön är så mycket mer. Det är ett unikt ekosystem, ett semestermål, en arbetsplats och ett vackert och älskat hav.
WWFs vision är hållbar utveckling i en livskraftig skärgård med fungerande ekosystemtjänster, över och under ytan. För att nå dit behöver vi restaurera viktiga livsmiljöer och skapa ett sammanhängande nätverk av skyddade områden.
Under tusentals år har vi betraktat haven som oändliga. Vi kunde segla på dem i evigheter, fånga så mycket fisk vi ville och slänga vårt avfall där utan att det märktes. Nu börjar allt fler förstå att det är ohållbart. Vi är alla beroende av havet.
I sjöfarten finns både stora möjligheter och stora miljöutmaningar. Därför vill WWF se en förbättring i miljöarbetet, med regleringar vad gäller sjösäkerhet, avfallsdumpning, luftutsläpp och för fritidsbåtar.
WWF arbetar för att skydda Östersjön på flera sätt. Vi vill stoppa ohållbart och illegalt fiske, hejda övergödningen, påverkar processer för havsplanering för ökat områdesskydd samt säkrare sjöfart för minskat undervattensbuller och minskad risk för oljeutsläpp.
Östersjön har en spännande historia. Den har varit både ett hav och en sjö och är nu lite av båda – en blandning av sött och salt. Därför är Östersjön speciell och sårbar, och ganska få arter klarar av att leva där. Här är några exempel!
Film
Djuriskt kul – en podd om haven och djuren som lever där, på teman som sex, relationer, föräldraskap och matvanor. Podcasten leds av författaren, krönikören och programledaren Hanna Hellquist. Vid sin sida har hon WWFs havsexperter Tom Arnbom och Inger Näslund (och Hannas dvärgtax Ines).
Utöver att uppmana regeringen och dina lokalpolitiker att värna om våra hav, sjöar och vattendrag, finns det mycket du kan göra för en bättre havsmiljö. Läs och dela gärna våra tips!
Film
Hör Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson förklara det i filmen. Vill vi ha ett levande Östersjön för barn och barnbarn, måste vi agera nu!
Senast ändrad 12/09/24