Gå till huvudinnehållet

Hjälp oss i vårt arbete för att rädda Östersjön

Bli Östersjöfadder!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Östersjöfadder bidrar du månadsvis via autogiro regelbundet till WWFs arbete för ett friskt och levande Östersjön.

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Som Östersjöfadder bidrar du bland annat till att:

   • Stoppa övergödningen och farliga utsläpp
   • Skydda viktiga områden
   • Stoppa ohållbart fiske
   • Skapa säkrare sjöfart och minska oljeutsläpp
   • Restaurera marina miljöer

BLI ÖSTERSJÖFADDER

Östersjön Foto: Germund Sellgren / WWF-Sweden.

Ett av världens mest förorenade hav

Ett svalkande dopp i det blå är oemotståndligt en varm dag. Havet ger oss många unika upplevelser och förgyller sommaren. Men vårt vackra Östersjön är också ett av världens mest förorenade hav. Östersjöns känsliga miljö påverkas av transporter, jordbruk och fiske. Nu behöver vi din hjälp – som Östersjöfadder stödjer du månadsvis vårt arbete för att rädda Östersjön från algblomningar, utfiskning och bottendöd. Samtidigt bidrar du till ett starkare WWF som kan genomföra fler marina naturvårdsprojekt.

Bli Östersjöfadder

Anneli Pompe

Bli Östersjöfadder

”Att vara fadder till något man älskar känns meningsfullt och viktigt. Det är ett fint sätt att bidra med fadderskap om man inte kan göra något praktiskt för att rädda det man är rädd om. Det är också ett fint sätt att inspirera andra till att vara med och rädda världen litegrann.”

Annelie Pompe,
Stolt fadder, fridykare och äventyrare

Bli Östersjöfadder

Hoten

Fiskebåt trålare

Överfiske

Idag uppskattar man att hälften av fiskbestånden i Östersjön är överfiskade. Särskilt drabbade är de arter som förökar sig långsamt och har långsam tillväxt. Fångstkvoterna bestäms av EU med råd från det Internationella Havsforskningsrådet (ICES).

Grönslick (Cladophora glomerata) i svenska skärgården

Övergödning

Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön bland annat genom jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, industri och trafik som ger ifrån sig näringsämnen och gifter som slutligen hamnar i havet.

Lastfartyg med containrar

Sjöfart och kryssningsturism

Buller från fartygen stör de vattenlevande arterna, avfallsvatten töms ut i havet, och invasiva arter sprids via barlastvatten och båtbottnar.

En sten i en liten vattenpöl

Det är inte försent

Det finns goda förutsättningar för att rädda Östersjön. Under den senaste tiden har vi sett en del positiva trender.

 • Nya skyddade områden har skapats
 • Borttappade fiskenät av nylon plockas upp
 • Kryssningsfartyg får inte längre släppa ut sitt avloppsvatten

Men mer behöver göras. Låt vårt vackra Östersjön få fortsätta ge oss unika upplevelser – även i framtiden! Som fadder stödjer du vårt arbete.

Vad gör WWF

Inventering i Björns skärgård
Skyddar marina områden

WWF arbetar för att skydda områden i Östersjön genom att bland annat se till att det skapas naturreservat, att båttrafik begränsas och att fiskekvoterna är rimliga – områden som på olika sätt har en viktig roll i Östersjöns ekosystem.

Inventering i Björns skärgård
Bevarar utsatta arter

Östersjöns bräckta vatten gör att den hyser många unika arter. Tyvärr får dessa arter problem när havets syrefattiga döda bottnar breder ut sig, algblomningarna blir giftiga och havet utfiskas och övergöds.

Grönslick (Cladophora glomerata) i den svenska skärgården
Arbetar för att minska övergödningen

WWF arbetar för att minska övergödningen och för att stoppa övergödningens negativa effekter, genom att påverka politikerna i EU att skärpa jordbrukslagarna, skapa och främja våtmarker i Sverige samt att uppmuntra jordbrukarna att bedriva ett mer miljövänligt jordbruk.

Sälar
Politisk påverkan och integrerad havsförvaltning

WWF är närvarande i Östersjöländerna och bidrar med sina kunskaper, sin påverkan på politiker, sitt nytänkande och sitt bevarandearbete, till att skapa ett långsiktigt hållbart innanhav med stabila fiskpopulationer och minskad övergödning.

Harbour porpoise (Phocoena Phocoena).

Ge bort ett fadderskap

Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!

Läs mer

Som Östersjöfadder får du

WWF-Magasin-tidningar-3-2021

WWF Magasin

Tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.

instagram-wwfstoltfadder

WWFs Instagramkonto

Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar härliga bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.

Så används din gåva

87%

Naturvård

13%

Insamling & administration

Den största andelen av pengarna går direkt till projekt för att skydda Östersjön. WWF avsätter också en del av medlen för att skydda arter, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt. Tack för ditt stöd för en friskare planet!

Vanliga frågor

Tack för att du vill stödja vårt arbete! Du kan välja mellan nio olika fadderskap. Just regelbundenheten i din gåva har stor betydelse. Den bidrar till ett starkare WWF som kan fortsätta arbeta på bred front. Här hittar du all info om hur du anmäler dig.

Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft. Som fadder blir du en symbolisk fadder för till exempel tigern. Då får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för tigern och skydda andra utrotningshotade arter. Ditt stöd används direkt till att stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Läs mer om våra olika fadderskap.

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Du kan närsomhelst ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår givarservice.

Viktig information att ta del av

WWFS GIVARSERVICE

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Väck liv i Östersjön!

Bli Östersjöfadder

Senast ändrad 29/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se