Gå till huvudinnehållet
blomkål-pixabay

”Läropriset” i White Guide Junior

”Läropriset” i tävlingen White Guide Jr lyfter fram skolor som integrerar mat, utbildning och kunskapsspridning på ett föredömligt sätt. Världsnaturfonden WWF har tagit fram priset tillsammans med White Guide Junior, som har bred erfarenhet av att testa skolmat runt om i landet.

WWF och White Guide Junior vill med detta pris rikta rampljuset på skolor som går före i sitt ledarskap för att sprida hållbar mat till elever, lärare, skolledare, vårdnadshavare och gärna det omgivande samhället! Vi tror nämligen att det krävs mer än bara riktigt hållbar och god mat i skolan. För att lyckas hela vägen behöver både lärare, elever och vårdnadshavare förstå varför det är viktigt också, och känna att de är delaktiga för en mer hållbar framtid via maten.

Många måltider varje dag

I Sverige serveras varje dag tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn, varav en stor del i landets alla skolor. Det är viktigt att den maten är både god och näringsriktig samt att den inte tär på vår planet.
Vår konsumtion av mat står idag för en fjärdedel av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser. Några orsaker är att vi äter mycket kött, slänger mat i onödan och importerar mycket mat.

Målet med ”Läropriset” är att hållbar mat ska vara en självklarhet för framtidens vuxna och att matsvinnet är något som ska minimeras.

För skolor som ser hela kedjan

Priset riktar sig till skolor som är bra på att integrera hållbar mat i undervisningen, sprida kunskapen i hela skolan och vidare till vårdnadshavare över hela skolmatskedjan. Skolorna bedöms utifrån fem områden: Hållbar mat i undervisningen, Möjlighet för barn/elever att arbeta hands-on med mat, Fortbildning till lärare och måltidspersonal, Information och engagemang till vårdnadshavare samt Kommunikation och interagerande med omgivande samhälle.

WWF och White Guide Junior vill inspirera och pusha kommuner till att minska på växthusgasutsläppen, köpa mindre men bättre kött och att stoppa det onödiga matsvinnet. Vi vill att maten som köps in har producerats på ett schysst sätt där djur har det bra och naturen sköts om, och att fler får upp ögonen för den hållbara maten.

– Vi vet att barn och unga vill vara med och förändra och nu är det dags för politikerna att hjälpa våra unga till bättre skolmat för planetens bästa.

Anna Richert Senior expert, Hållbar mat på WWF
skolmat-shutterstock

VINNARE – Läropriset

GRATTIS Stora Hammars skola, Vellinge
Läropriset grundskola 2023

Med fantasi, glimten i ögat och ett utmärkt kökshantverk bjuder ni era gäster på viktiga insikter och hållbara restaurangupplevelser, varje dag.
Läs mer om vinnare och nominerade hos White Guide Jr.

Läs mer om hur vinnarna arbetar.

GRATTIS Pomona Förskola, Ängelholm
Läropriset Förskola 2023

Var kommer maten ifrån? Och hur kan den bli så god? På denna förskola får de riktigt stora frågorna sina svar – så enkla att minsta barn kan förstå!
Läs mer om vinnarna och nominerade hos White Guide Jr.

Läs mer om hur vinnarna arbetar.

Tidigare VINNARE – Årets Hållbara Skolmatskommun

Grattis NYKVARN!
Årets hållbara skolmatskommun 2022

”För ett hårt och framgångsrikt arbete som lett till en exceptionellt hög lägstanivå bland samtliga kök. En kommun som fått allt på plats – hållbarhetsarbetet, arbetsglädjen och matglädjen!”

Grattis Gnosjö!
Årets hållbara skolmatskommun 2021

”En grön oas där det dagliga arbetet präglas av dialog, optimism och samarbeten över gränserna – mellan chefer, kockar, lärare, politiker och bönder. Här jobbar alla tillsammans, för den goda måltiden!”

Grattis Gnosjö!
Årets hållbara skolmatskommun 2020

”För er förmåga att bygga grön matglädje på en gedigen struktur, präglad av optimism och ett nära samarbete med lokala producenter.”

Grattis Motala!
Årets hållbara skolmatskommun 2019

”Med driv, envishet och djärva mål är ni ett ljus i hela Matsveriges ledfyr – den offentliga måltiden.”
Pressmeddelandee

Grattis Örebro!
Årets hållbara skolmatskommun 2018

”För att ni har modet att sätta skyhöga mål, kompetensen att strukturera ert arbete och den tonsäkerhet som krävs för att förmedla er gröna glöd till alla som bor och äter i er kommun.”
Pressmeddelande

Grattis KARLSTAD!
Årets hållbara skolmatskommun 2017

”För en aldrig sinande energi, ett stort fokus, en hög ambitionsnivå och en gigantisk portion jävlar anamma.”
Pressmeddelande

Om White Guide Junior

White Guide Junior är Sveriges enda tävling där landets skolrestauranger och skolmat bedöms gastronomiskt, med målet att alla barn i Sverige ska få äta god och inspirerande mat varje dag. I samarbetet med WWF har man skapat tävlingskategorin Årets Hållbara Skolmatskommun, med fokus på hållbarhet.

White Guide Junior vill bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta och sprida goda exempel från Skolmatssverige.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 31/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se