Kläder hänger på lina, Storbritanninen

Det här kan du göra

Du är med och skapar den hållbara framtiden

Många i Sverige är engagerade i klimatfrågan, oroliga över följderna av ett varmare klimat och vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid.

Det som är bra för klimatet är bra för dig

Ofta upptäcker man att det som är bra för klimatet även är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Som att cykla korta sträckor istället för att ta bilen. Eller att äta en mer varierad kost genom att öka mängden vegetariskt och minska på köttet.

Gör skillnad genom förändringar i vardagen

Vi har samlat 50 små och stora förändringar du kan göra i vardagen för vår enda planet.  Välj vilka förändringar som passar just dig.

Vi vill – nu måste politikerna skapa förutsättningarna

Ett villkor för att vi som individer ska kunna leva klimatsmart fullt ut är att våra politiker skapar förutsättningar för oss att lyckas. Det behövs rejäla satsningar på en infrastruktur och ett energisystem som gör hållbara transporter och färdmedel möjliga. Vi behöver också få förutsättningar att värma våra bostäder med hållbar förnybar energi.

WWF arbetar med att påverka beslutsfattare i rätt riktning. Därför är det viktigt att vi som väljare höjer våra röster så att det blir tydligt att vi vill se beslutsamhet i klimatfrågan.

 

Fem viktiga områden där du kan bidra

Det finns mycket du kan göra för att bidra till ett stabilare klimat – utöver att påverka politiker. Hur vi bor, hur vi transporterar oss, vad vi äter och hur våra pengar investeras spelar en stor roll i hur mycket utsläpp vi orsakar i vår vardag.

Ikon tema Bilen i klimatpåverkan

Bilen – mer kollektivtrafik och förnybara bränslen

Transporter och privat bilåkande står enligt Naturvårdsverket för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Därför är det viktigt att vi åker mindre bil. WWF vill till att börja med halvera fossila bränslen som används till resande. För att uppnå det vill vi se transporter som helt baseras på el och hållbara förnybara bränslen. Vi måste också minska på resandet med bil och flyg.

Läs här om tema Bilen

Ikon tema Biffen i klimatpåverkanBiffen – mindre kött bra för både hälsa och miljö

Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Att äta betydligt mindre kött och ersätta det med till exempel baljväxter, är positivt för både miljö och hälsa.

Läs här om tema Biffen

Ikon tema Bostaden i klimatpåverkanBostaden – mer energisnål vardag

Nästan 40 procent av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader. Politikerna behöver ställa högre energikrav på nybyggen och renoveringar. Du kan själv bidra genom att till exempel sänka inomhustemperaturen och byta till energisnåla vitvaror. WWF vill att vi halverar utsläpp från fossila bränslen från våra bostäder.

Läs här om tema Bostaden

Ikon tema Börsen i klimatpåverkanBörsen – minska utsläppen från ditt sparande

Minska utsläppen från ditt sparande, men öka ditt klimatsmarta och hållbara sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig. Ta del av våra många tips och rapporter.

Läs här om tema Börsen

Ikon tema Butiken i klimatpåverkanButiken – Shoppa mindre och smartare

Vår konsumtion av nya prylar står för en väsentlig andel av våra växthusgasutsläpp genom de industrier som tillverkar dem. Och utsläppen fortsätter att öka. Våra politiker måste underlätta för en minskad och smartare konsumtion men vi kan alla hitta sätt att minska ändra vår livsstil. WWF vill se en halvering av utsläpp från nyinköpta prylar!

Läs här om tema butiken

Film

Du Äger – en film om hur våra sparpengar påverkar klimatet

Filmklipp_borsen
Film

Du Äger – en film om hur våra sparpengar påverkar klimatet

Klimatsmarta tips!

Med enkla medel kan du spara energi och minska dina koldioxidutsläpp. Vi kan alla hjälpas åt att hejda klimatförändringarna! Läs här vad WWF gör i klimatfrågan. Nedan finns tips vad du kan göra.

 • Byt alla lampor till effektiva och bra LED-lampor.
 • Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge.
 • Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister så att värmen hålls kvar inne. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten.
 • Sänk värmen med en grad, ta på dig mer kläder istället.
 • Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader, så ofta som möjligt. Detta nästan halverar energianvändningen.
 • Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
 • Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år.
 • Byt fossil värme och el mot förnybar från vind, sol, vatten och geotermisk energi (som bergvärme). Se till att möbler inte blockerar elementen.
 • Minska matsvinnet genom att planera inköpen, förvara maten rätt och ta vara på resterna. Läs mer om hur du äter planetvänligt på mat.
 • Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool om det finns där du bor. Ska ni ha egen bil, välj el- eller biogasbil.
 • Jobba hemma någon dag i veckan om det är möjligt för dig, så undviker du onödiga transporter och ökar din produktivitet.
 • När du behöver köpa något nytt till hemmet, kolla först begagnatmarknaden. Välj gärna saker av hög kvalitet som håller länge. Ta hjälp av miljö- och energimärkningen.
 • Engagera dig i miljöfrågor och ställ krav på kommunpolitiker att vidta lokala åtgärder för att minska klimatpåverkan.
Elcykel Lisa Månsson

Klimatsmarta reportage

WWF behöver ditt stöd för att lösa den klimatutmaning vi står inför. Bli mer klimatsmart i din vardag och bidra till ett bättre klimat. Läs inspirerande artiklar för en klimatsmart vardag.

Läs här

Köttguiden

Välj rätt kött med Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

LÄS HÄR

Ilulissat, Grönland
För lärare

Låt dina elever ta del av hur klimatet fungerar, om vår livsstil och vad som påverkar

Många barn är idag oroliga för klimatförändringen. Genom att låta dem fördjupa sig i ämnet kan vi inge hopp och grunda för en hållbar framtid. Med gemensamma krafter kan vi hejda klimatförändringen.

Klimatkalkylatorn
Klimatkalkylatorn

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Testa dig själv här

WWF Klimatkompassen 2018

Klimatkompassen ger svar

Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.

Ladda ned

Isbjörn

BLI Isbjörnsfadder

Klimatet och biologisk mångfald hänger ihop. Hjälp oss bromsa klimatförändringarna och skydda hotade arter!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Isbjörnsfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Bli fadder – hjälp oss kämpa för ett levande Arktis!

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 23/11/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se