Gå till huvudinnehållet
Isberg i orange solnedgång, Ilulissat, Grönland

Arktis

Bli fadder

Arktis – hotat isparadis

Arktis är ett område lika stort som Afrika, med arter som lever på gränsen till det omöjliga i den karga miljön. Här finns tio miljoner sjungande grönlandssälar, isbjörnar och ishavslevande arter som blir flera hundra år gamla. Här lever också 4 miljoner människor som trotsar snö, kyla och is.

Under årtusenden har ett 40-tal urfolk levt traditionellt på arter i deras närhet. Samernas kultur är beroende av renskötsel och för Yupiks i Alaska är det valrossen som står i centrum. Nu hotas livet i Arktis av klimatförändringarna, och det går snabbt.

Krympande havsis och exploatering

Temperaturen i Arktis har ökat dubbelt så snabbt som i resten av världen de senaste 50 åren. 2016 var det varmaste året någonsin i det arktiska området. Temperaturen från oktober till december var exempelvis 6 °C varmare än genomsnittet.

Storleken på havsisens utbredning är idag den minsta på mycket lång tid och snötäcket på land, men även på isen, minskar oroväckande fort. När havsisen smälter bort under sommaren, blir följden att livsmiljön för många arter krymper och försvinner. Läget är svårt för exempelvis isbjörnar, valrossar och sälungar.

Nu har även tidigare skyddade havsområden öppnats upp för exploatering av mineraler, olja och gas, fiske och nya sjöfartsleder. Det medför hot på en helt ny skala för detta relativt orörda område.

Framtiden står på spel

WWF arbetar i flera arktiska länder för att hantera de olika hoten direkt på plats. Det handlar om allt från att skapa naturreservat och köpa isbjörnssäkra containers som matlager åt inuiter, till att stödja forskningsprojekt som undersöker sjöfartens påverkan på narvalar och påverka det internationella arbetet inom Arktiska Rådet för att skapa en framtida förvaltning.

STÖD VÅRT ARBETE.

BLI FADDER

Hundar sover, Ilulissat, Grönland

Arter i en extrem miljö

De har utvecklat beteenden för att klara livet i en av jordens mest karga miljöer. Här finns arter som svälter halva året, som blir flera hundra år gamla och som är mångfaldiga världsrekordhållare.

Läs här   Bli fadder

Teaching Canadian Inuit kids how to build and paddle kayaks, Can

Urfolken i Arktis

Det finns 40 olika urfolk som lever i Arktis. Under tusentals år har de levt i samklang med naturen, som också format kulturerna. Inuiter, yupiks, tjuktjer, samer och athabaskan-indianer är några exempel.

Läs här   Ge gåva

Bär i risbuskar, Ilulissat, Grönland

WWFs projekt för att rädda Arktis

Klimatförändringarna slår hårt i Arktis. När isarna som fungerat som jaktmark och barriär smälter så öppnas stora områden upp för exploatering av mineraler, fisk, olja, gas, sjöfart och stora infrastrukturprojekt.

Läs här   Bli fadder

Båt i ishavet, Ilulissat, Grönland

WWFs vision och mål för Arktis

WWF prioriterar arbetet med Arktis och samarbetar med myndigheter, forskare och urfolk. Målet med det intensiva arbetet är en långsiktig förvaltning som tryggar framtiden för havens ekosystem och Arktis invånare.

Läs här   Ge gåva

Isbjörn

BLI Isbjörnsfadder

Klimatet och biologisk mångfald hänger ihop. Hjälp oss bromsa klimatförändringarna och skydda hotade arter!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Isbjörnsfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Bli fadder – hjälp oss kämpa för ett levande Arktis!

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Is som täcker skepp, Svalbard

Lyssna på WWF Dokumentär

Upplev planetens coolaste plats i ett avsnitt av poddserien Under ytan. För WWFs Tom Arnbom var det kärlek vid första ögonkastet när han för 40 år sedan besökte Arktis vita vidder för första gången. Sedan dess har han kämpat för att bevara denna unika miljö och dess arter. Sök efter WWF Dokumentär i din podcastapp eller lyssna här.

Podden Under ytan   Bli fadder

1.000 Ice Figures for Global Warming, Art project, Berlin, Germa

Vad händer med klimatet?

Var med och hejda den globala uppvärmningen! Lär dig mer om klimatförändringarna, vad som måste göras för att lösa klimatutmaningen och hur vi på WWF arbetar med den stora klimatfrågan.

Läs här   Ge gåva

Dela gärna:

Senast ändrad 30/06/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se