BLI REGNSKOGSFADDER
Är du med? Som fadder bidrar du till att:
- Stoppa avskogningen
- Öka skyddade regnskogsområden
- Stoppa massutrotningen
- Återskapa förstörda skogar
På bara 100 år har hälften av jordens regnskog försvunnit. Den värdefulla regnskogen är avgörande för planetens biologiska mångfald. Mer än hälften av alla landlevande djur- och växtarter lever här, på bara 7 procent av vår landyta. Regnskogen ger oss mat, mediciner och rent vatten – och är en nyckel för att bromsa klimatförändringarna. Trots det förstörs planetens regnskog i en oroväckande snabb takt. WWF Sverige fyller 50 år, ett år då alla ska med! Är du med? Hjälp oss i vårt arbete för att rädda regnskogen – bli Regnskogsfadder.
Med ditt fadderskap planteras ett nytt träd i regnskogen.
Tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.
Regnskogsrapporten (e-nyhetsbrev) fyra gånger per år med rapportering från fält om konkreta naturvårdsresultat.
Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar härliga bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.
Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!
Regnskogar är en av de mest hotade livsmiljöerna på jorden och mest utsatta för avskogning. Varje år förstörs cirka 140.000 kvadratkilometer regnskogar och hälften av all regnskog har försvunnit på bara de senaste 100 åren.
Regnskogens fantastiska invånare drabbas hårt av tjuvjakt och illegal handel. Till exempel har hälften av alla orangutanger på Borneo, 100.000 individer, försvunnit bara de senast 20 åren. Jägare kidnappar unga orangutanger för att sälja som husdjur, och dödar samtidigt deras mödrar.
Skogsbränder är också ett stort problem. På ett år kan miljontals hektar skog försvinna och många vilda djur får sätta livet till. När skogen avverkas eller brinner upp släpps kolet ut i atmosfären. Tyvärr är avverkningen av världens skogar så stor att i stället för att hjälpa oss, bidrar den till att försämra klimatet.
Borneos hjärta är ungefär lika stort som halva Sverige. Det är en av världens mest unika platser i fråga om flora, fauna och naturmiljöer, där en stor andel av arterna bara finns på Borneo. Antalet trädarter på Borneo uppskattas till cirka 4 000 vilket gör ön till en av de mest artrika platserna på jorden när det gäller träd. I denna skog lever orangutanger, elefanter, leoparder, noshörningar och gibbonapor sida vid sida
En av de mest unika satsningarna på att bevara regnskog i Asien, är den så kallade Borneo-deklarationen, även kallad The Heart of Borneo. Efter omfattande påtryckningar från WWF och andra organisationer om att något stort måste göras för att bevara Borneos natur, skrev Indonesien, Malaysia och Brunei, de tre länder som Borneo består av, under en historisk överenskommelse 2007.
Att engagera lokalbefolkningen är också en viktig väg för att nå framgång i bevarandet av regnskogen och dess invånare. Genom att stärka ursprungsbefolkningars och andra lokala gruppers offentliga röst samt erbjuda nya inkomstbringande möjligheter, som satsningar på ekoturism eller förbättrade odlingsmetoder, ökar möjligheterna till en stärkt lokal påverkan och handling.
Ett annat viktigt område för WWF är den stora nationalparken Sebangau på södra Borneo. Här återfinns idag världens största population av orangutang, på mellan 6 000 till 9 000 djur. WWF var aktivt med och bildade även denna park år 2004 och såg därmed till att detta fantastiska område blev skyddat och hem för många orangutanger. WWFs vision för Sebangau är att erbjuda befolkningen i och runt om parken stabila möjligheter till försörjning samtidigt som ekosystemets mångfald, där också orangutangen ingår, kan bevaras.
Trots utökat skydd och stärkt lokalbefolkning så är inte farorna över. Fortfarande finns det en stor efterfrågan på snabba pengar genom timmer och utökade oljepalmsodlingar, vilket gör att WWF fortsätter kampen för regnskogens och orangutangens överlevnad.
Olle Forshed Expert regnskog och tropiskt skogsbruk
Naturvård
Insamling & administration
Den största andelen av pengarna går direkt till projekt för att rädda regnskogen. WWF använder också en del av medlen för att skydda hotade arter, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Tack för ditt stöd för en friskare planet!
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Senast ändrad 02/02/21