… som är starkt beroende av lokala naturresurser och ekosystem för sin försörjning. När efterfrågan på mark och naturresurser växer, och trycket på naturen ökar, så drabbas inte bara den biologiska mångfalden. Då hotas även dessa människors försörjning och välfärd. De har därför ett långsiktigt intresse av att ekosystemen skyddas och den biologiska mångfalden bevaras.
För att på lång sikt kunna skydda hotade djur och naturmiljöer krävs en engagerad lokalbefolkning. För att stärka naturvårdsarbetet samarbetar WWF med organisationer som representerar och ger röst åt det lokala engagemanget. Vi arbetar även för att skapa bättre förutsättningar för dem att delta i och bidra till naturvårdsarbetet.
Alla människor har rätt att vara informerade om och delaktiga i beslut som påverkar deras livsvillkor. Världens alla urfolk har dessutom särskilda rättigheter när det gäller beslut och åtgärder inom de områden som de av hävd har bebott eller brukat.
Gemensamt ansvar
Att tillsammans med andra kunna påverka hur naturen ska kunna skyddas och brukas på ett hållbart sätt stärker känslan av ansvar för det gemensamma. Brist på delaktighet och valmöjligheter kan å andra sidan tvinga människor att försörja sig på sätt som är direkt skadliga för mångfalden, och även för deras egna intressen i ett längre perspektiv.
Tyvärr är det många som nekas nästan alla möjligheter till inflytande. Skälen varierar från plats till plats, men vanligen hör människor som lever i fattigdom, som tillhör urfolk eller etniska minoriteter, samt kvinnor och ungdomar till de grupper som har svårast att göra sina röster hörda.
Lyckligtvis finns det mängder av exempel världen över på hur individer, lokalsamhällen och urfolk organiserar sig för att försvara sina skogar, marker och vattendrag mot avverkning och ohållbar exploatering. De förvaltar och vårdar också – ofta sedan urminnes tider – enorma arealer av biologiskt rika marker. Faktum är att de områden som skyddas på detta sätt är ungefär lika stora som alla världens nationalparker och naturreservat tillsammans. Och inte bara det, skyddet för dessa områden är i många fall mer effektivt.
WWF stöttar lokalbefolkningarna
WWF bidrar med stöd för att stärka lokala organisationer som representerar lokalbefolkningarna. De kan då göra sina röster hörda och påverka makthavare för att få större inflytande i förvaltningen av skogar och naturreservat, eller bli skickligare på att förhandla för att få bättre betalt för sina produkter.
Organisationerna kan också bidra till att utveckla hållbara energilösningar, giftfri odling och produktion av varor som bidrar till att minska fattigdomen på ett hållbart vis. Sist men inte minst kan vi ge stöd till lokalbefolkningars egna initiativ för att skydda djur och natur i sin närmiljö.
Utan ett fungerande samarbete med människor världen över kommer vi aldrig nå våra mål för att öka skyddet för vår natur.