Gå till huvudinnehållet

Vad gör WWF för klimatet?

Det här gör WWF för klimatet

WWF arbetar på flera plan med klimatfrågan. Det rör sig om allt från projekt som skyddar enskilda områden och arter, till omfattande initiativ rörande nationella och internationella överenskommelser eller stora påverkanskampanjer.

Genom opinionsbildning driver vi på för den omställning som krävs för att rädda vår planet. Samarbetet med företag, investerare, innovatörer och städer som vill bidra till en hållbar framtid är centralt. Här presenteras ett axplock av WWFs många projekt om drivs från vårt svenska kontor. Du kan läsa mer om WWF-nätverkets arbete på www.panda.org.

WWF samarbetar med företag och samhälle

Alla goda krafter inom samhälle och näringsliv är viktiga och behövs för att minska utsläppen av växthusgaser. Därför samarbetar WWF med många av samhällets aktörer och intressenter för att identifiera och utveckla lösningar.

Hållbara städer med One Planet City Challenge

Över häften av världens befolkning bor i städer och den urbana livsstilen står för mer än 70 procent av världens utsläpp av CO2. Världsnaturfonden WWF arbetar för hållbara städer utifrån visionen om en framtid inom ramen för en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv – och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt. WWFs One Planet City Challenge utmanar städer världen över att agera som inspirerande förebilder för hållbar utveckling.

Klimatinnovationer

Världsnaturfonden WWF ser innovation som en av flera viktiga pusselbitar för att snabba på omställningen och klara klimatmålen i tid. Många av lösningarna finns redan idag, problemet är att de har svårt att komma ut på marknaden och nå fram till storskalig användning. Utöver klimatnytta behöver vi satsa på de innovationer som uppfyller våra verkliga behov och samtidigt inte har en negativ påverkan på andra hållbarhetsmål. WWF jobbar bland annat med att identifiera de bästa klimatinnovationerna och driver på för att företag och kommuner ska bli bättre på att använda innovationer med hög klimatnytta.

Climate Business Network – globalt nätverk som stödjer resan mot nettonoll

WWF har ett globalt nätverk, Climate Business Network, som stöder företag på deras väg att anpassa sig till en 1,5 ° C värld och uppnå nettonollutsläpp till senast 2050. Läs om CBN här. WWF arbetar även med att få alla stora företag att som ett steg på vägen sätta vetenskapligt baserade klimatmål för att världen ska klara sig under 1,5 graders global uppvärmning. 

 

Solpaneler i Indien

WWF påverkar politikerna i rätt riktning

Att påverka politiker och se till att de kommer fram till beslut som säkrar en hållbar framtid är viktigt för WWF. Det gör vi genom opinionsbildning i media och genom direktkontakt med våra politiker. Vi ger regelbundet input till politiska processer både här i Sverige och internationellt. Här kan du läsa våra senaste remissvar som är en del av påverkansarbetet. 

Mat och klimat

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av människans klimatpåverkan och jordbruket är den största orsaken till global förlust av biologisk mångfald. WWF arbetar därför på många olika sätt för mer hållbara val av mat, t.ex. genom måltidskonceptet One Planet Plate, konsumentguiderna Köttguiden, Fiskguiden och Vegoguiden samt Matkalkylatorn. WWF koordinerar också initiativet Hållbar livsmedelskedja. 

Projekt som hjälper klimat, människa och natur

Barn i, Kamerun, Afrika

Hållbara energilösningar i östra och södra Afrika

I östra och södra Afrika finns en unik artrikedom. Genom att ge alla tillgång till prisvärd, förnybar och hållbar energi, kan vi förvalta dessa naturresurser på ett hållbart sätt.

Läs mer om projektet
Vy över regnskog i Sumatra

Ring of Fire – förnybar energi på Sumatra

Indonesiens regering planerar i samråd med WWF att utveckla förnybar geotermisk energi på Sumatra. Projektet ”Ring of fire” ska säkerställa att det görs på ett hållbart sätt, för djur, natur och människor.

Läs mer om projektet
Isberg i orange solnedgång, Ilulissat, Grönland

WWFs projekt i Arktis

Flera av Arktis arter drabbas redan idag av klimatförändringarna. WWF arbetar med samarbetspartners runt om i världen för att bevara Arktis biologiska mångfald.

Läs här

Vindkraftverk i solnedgång, Skottland

WWFs klimatmål

Vårt mål är att vi ska försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och åtminstone väl under två grader.

LÄS HÄR

WWF Klimatkompassen 2018

Klimatkompassen ger svar

Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.

Ladda ned

Planetfadder

På mindre än 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 68 procent i genomsnitt*. Ofattbara 1 miljon arter är hotade**. Det enda vi inte får göra, är inget. BLI PLANETFADDER!

* Visar undersökningar av 20.811 populationer av 4.392 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2016. Källa: Living Planet Report 2020. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 23/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se