
Maten vi äter påverkar planeten vi bor på. För att vår vackra planet ska vara levande behöver vi äta betydligt mer grönt och mindre men bättre kött. Här får du inspiration och tips kring hur du handlar och äter mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden!
Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter. Välj mer och bättre vego med WWF Vegoguiden.
Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna. Ta gärna hjälp av WWF Köttguiden om du ska äta kött.
Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt. Äter du kött eller fisk? Använd WWFs Köttguide och Fiskguiden för vägledning.
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Det kostar för både miljön och plånboken. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000 kronor per år på att minska sitt svinn.
Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser. I Sverige odlas främst gula och gröna ärtor samt bruna bönor. Vi importerar linser i olika färger, kidneybönor, svarta, röda och vita bönor, borlottibönor, mungbönor, kikärtor, sojabönor mm. Baljväxter är basen för en rad produkter som till exempel tofu, falafel, sojakorv och biffar, färs och grytbitar. Så njut av härliga baljväxträtter!
Ett första steg kanske kan vara att byta ut din tråkigaste kötträtt mot ett vegetariskt alternativ.
Idag importeras ungefär hälften av det kött vi äter i Sverige, och största delen av det importerade köttet får rött ljus i WWFs Köttguide. Ett viktigt första steg om du vill äta för en mer levande planet är att välja bort allt kött som har rött ljus i Köttguiden.
Det kött som får grönt ljus i Köttguiden är ett bra val om du äter kött. Här hittar du framför allt certifierat naturbeteskött, svenskt EU-ekologiskt eller KRAV-märkt kött och svenskt viltkött.
Köttkonsumtionen behöver minska för klimatets skull. Men Sveriges bönder kan fortfarande bidra till mat inom planetens gränser och hålla våra odlingslandskap öppna. Svenskt naturbeteskött har till exempel en positiv påverkan på den biologiska mångfalden.
I Sverige har vi cirka 450 000 hektar naturbetesmark, som hålls öppna av betande djur. Att bevara naturbetesmarkerna ingår i de svenska miljömålen – här finns många rödlistade arter som hotas om markerna växer igen.
Om du bara tar hänsyn till klimatet, går det bra att äta kyckling några gånger i veckan. Men i One Planet Plate är vi noga med att det inte bara är klimatet som är viktigt utan även den biologiska mångfalden. ”Mindre men bättre” gäller för kyckling likaväl som för annat kött. Dra ner på konsumtionen och kolla efter grönt ljus för kyckling i Köttguiden.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och bättre i smak. För att det ska vara extra klimatsmart ska du alltid undvika flygtransporterade färska frukter, bär och grönsaker.
Här är några bra val för olika perioder:
Under våren ska du köpa groddar, frysta grönsaker, grova rotfrukter, inlagda, syrade och torkade grönsaker och baljväxter.
Under sommaren är det skördetid! Färska lokala eller svenska grönsaker, bär och frukter, samt svenska växthusodlade grönsaker.
Färska, svenska grönsaker, samt växthusodlade svenska grönsaker och baljväxter väljer du med fördel under hösten.
Vinter är rotfrukternas högtid. Vitkål, rotfrukter, samt frysta, inlagda, syrade och torkade grönsaker och baljväxter.
Det finns flera skäl att välja mat som är producerad i Sverige.
Varifrån kommer maten jag har på tallriken, och hur har den odlats eller fötts upp? Det är bra frågor att ställa när du är ute och äter på restaurang. Och när du handlar i butiken, kika efter certifierad eller miljömärkt mat. Då äter du sådant som har producerats på ett mer hållbart och ansvarsfullt sätt, och bidrar till en levande planet.
KRAV, EU Ekologiskt, Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Svenskt Sigill Klimatcertifierat, Svenskt Sigill Naturbeteskött, MSC och ASC.
Här hittar du en lista och mer info om varje certifiering
När det gäller kaffe, te, choklad, bananer, vindruvor och citrusfrukter är det extra viktigt att välja certifierat – KRAV, EU-ekologiskt, Fairtrade eller Rainforest Alliance.
Köp bara produkter med palmolja som är certifierad enligt RSPO eller KRAV. Det bör framgå på förpackningen. Läs mer om palmolja.
Det vi äter påverkar både klimatet och den biologisk mångfalden. One Planet Plate är ett enkelt sätt att göra skillnad, en måltid i taget.
Planetsmart och hälsosamt går hand i hand. Att äta mer från växtriket och mindre kött gynnar inte bara vår planet – det är dessutom bra för vår hälsa.
Senast ändrad 09/10/20