Gå till huvudinnehållet

Handel med vilda djur och växter – Så används arterna

Djurdelar har i alla tider använts av människan inte bara som mat utan även för kläder, verktyg och andra föremål. Sedan lång tid används delarna även i medicin. Här kan du läsa om den vanligaste användningen av några utsatta arter.

Spetsnoshörning

Noshörning

Malda noshörningshorn används för att bekämpa allt från feber till kramper, näsblod, slaganfall och svårare sjukdomar. Idag ifrågasätts den medicinska användningen av noshörningshorn, man har konstaterat att det har viss dämpande effekt vid feber hos råttor, men endast vid mycket stora doser. I Vietnam som är den största marknaden har landets hälsomyndighet gått ut och varnat för att användningen är meningslös. Hornet är dock fortfarande populärt bland framgångsrika män i 40-50-årsåldern som tycker att de får status av att visa att de har råd och rätt kontakter för att skaffa noshörningshorn. Värdet på den illegala marknaden är många gånger högre än för guld.

Hornet används även i viss utsträckning till att snida föremål.

Läs mer om noshörningen
Tiger

Tiger

I den traditionella orientaliska medicinen används tigerns ben som ingrediens. Det är också vanligt att man gör tigervin av benen. Tigerns skinn är också populärt.

Läs mer om tigern
Afrikansk elefant

Elefant

Elefanten jagas för sina betars skull. Betarna snidas till elfenbensföremål som används till prydnadssaker, ätpinnar och smycken.

Läs mer om elefanten
Snöleopard

Snöleopard

Snöleoparden – de höga bergens härskare – lever farligt. Tjuvjägare hotar dess existens. Precis som för tigern mals benen ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin. Dessutom används leopardens päls.

Läs mer om snöleoparden
Marknad med kinesisk medicin

Vild ginseng

I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.

Illegal handel av orkidéer

Orkidé

Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.

Kinesisk medicin innehållande noshörningsdelar och tigerdelar.

Kinesisk medicin inför nolltolerans

Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.

Ett genombrott

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14

Polisens webbsida

Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520

Tullverkets webbsida

Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även oss gärna.

info@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 15/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se