Gå till huvudinnehållet
hero-elefant-poll-ads

Handel med vilda djur och växter – Så används arterna

BLI FADDER

Djurdelar har i alla tider använts av människan inte bara som mat utan även för kläder, verktyg och andra föremål. Sedan lång tid används delarna även i medicin. Här kan du läsa om den vanligaste användningen av några utsatta arter, samt om hur du kan bidra till att stoppa den illegala handeln med djur.

Afrikansk elefant

Elefant

En gång i tiden fanns elefanter i miljontal över hela Afrika och Asien. Under 1900-talet räknar man med att den afrikanska elefanten har minskat med ofattbara 96%, framför allt på grund av den massiva handeln med elfenben. Elefanternas betar snidas till elfenbensföremål som används till prydnadssaker, ätpinnar och smycken. Många som köper souvenirer av elfenben är ovetande om den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet.

Läs mer om elefanten
Spetsnoshörning

Noshörning

Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år, och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi ska lyckas rädda dem. Malda noshörningshorn är eftertraktat som medicin och används för att bekämpa allt från feber till kramper, näsblod, slaganfall och svårare sjukdomar. Värdet på noshörningshorn på den illegala marknaden är många gånger högre än för guld. Hornen besitter dock inga magiska egenskaper och är ingen medicin; det består av kompakta fibrer av keratin, liknande människans naglar. Hornet används även i viss utsträckning till att snida föremål.

Läs mer om noshörningen
Tiger

Tiger

För 100 år sedan fanns det runt 100 000 tigrar. Sedan dess har antalet minskat dramatiskt och en uppskattning från 2016 visade att det då fanns ca 3 900 individer kvar. De främsta anledningarna till detta är minskat livsutrymme och tjuvjakt. Tigern jagas för sitt skinn, som används som prydnad och som statussymbol, men det finns också en stor efterfrågan på andra tigerdelar såsom klor, tänder, morrhår och skelett. I den traditionella orientaliska medicinen används tigerns ben som ingrediens. Det är också vanligt att man gör tigervin av benen.

Läs mer om tigern
Snöleopard

Snöleopard

Snöleoparden är det mest okända och mytomspunna av alla de stora rovdjuren. Den lever i otillgängliga bergsområden i Centralasien, utspritt över 12 länder, och man räknar med att det finns mellan 4 000 och 7 000 individer kvar i det vilda. Snöleoparderna har kraftigt minskat i antal under de senaste årtiondena. De jagas för sin vackra päls och för att de tar tamboskap. Precis som för tigern mals benen ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin.

Läs mer om snöleoparden
Marknad med kinesisk medicin

Vild ginseng

I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.

Illegal handel av orkidéer

Orkidé

Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.

Elefant_2

BLI PLANETFADDER IDAG

  • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
  • Minska avskogningen och förhindra illegal avverkning
  • Bekämpa överfiske och minska buller och nedskräpning i haven
  • Skapa fler och bättre skyddade områden för att skydda utsatta arter
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Kinesisk medicin innehållande noshörningsdelar och tigerdelar.

Kinesisk medicin inför nolltolerans

Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.

Ett genombrott

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14

Polisens webbsida

Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520

Tullverkets webbsida

Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även oss gärna.

info@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se