
Kinesisk medicin inför nolltolerans
Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.
Djurdelar har i alla tider använts av människan inte bara som mat utan även för kläder, verktyg och andra föremål. Sedan lång tid används delarna även i medicin. Här kan du läsa om den vanligaste användningen av några utsatta arter.
Malda noshörningshorn används för att bekämpa allt från feber till kramper, näsblod, slaganfall och svårare sjukdomar. Idag ifrågasätts den medicinska användningen av noshörningshorn, man har konstaterat att det har viss dämpande effekt vid feber hos råttor, men endast vid mycket stora doser. I Vietnam som är den största marknaden har landets hälsomyndighet gått ut och varnat för att användningen är meningslös. Hornet är dock fortfarande populärt bland framgångsrika män i 40-50-årsåldern som tycker att de får status av att visa att de har råd och rätt kontakter för att skaffa noshörningshorn. Värdet på den illegala marknaden är många gånger högre än för guld.
Hornet används även i viss utsträckning till att snida föremål.
I den traditionella orientaliska medicinen används tigerns ben som ingrediens. Det är också vanligt att man gör tigervin av benen. Tigerns skinn är också populärt.
Elefanten jagas för sina betars skull. Betarna snidas till elfenbensföremål som används till prydnadssaker, ätpinnar och smycken.
Snöleoparden – de höga bergens härskare – lever farligt. Tjuvjägare hotar dess existens. Precis som för tigern mals benen ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin. Dessutom används leopardens päls.
I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.
Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.
Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.
Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14
Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även gärna:
Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Telefon: 070–399 81 63
Senast ändrad 02/10/19