Kinesisk medicin inför nolltolerans
Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.
Djurdelar har i alla tider använts av människan inte bara som mat utan även för kläder, verktyg och andra föremål. Sedan lång tid används delarna även i medicin. Här kan du läsa om den vanligaste användningen av några utsatta arter, samt om hur du kan bidra till att stoppa den illegala handeln med djur.
En gång i tiden fanns elefanter i miljontal över hela Afrika och Asien. Under 1900-talet räknar man med att den afrikanska elefanten har minskat med ofattbara 96%, framför allt på grund av den massiva handeln med elfenben. Elefanternas betar snidas till elfenbensföremål som används till prydnadssaker, ätpinnar och smycken. Många som köper souvenirer av elfenben är ovetande om den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet.
Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år, och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi ska lyckas rädda dem. Malda noshörningshorn är eftertraktat som medicin och används för att bekämpa allt från feber till kramper, näsblod, slaganfall och svårare sjukdomar. Värdet på noshörningshorn på den illegala marknaden är många gånger högre än för guld. Hornen besitter dock inga magiska egenskaper och är ingen medicin; det består av kompakta fibrer av keratin, liknande människans naglar. Hornet används även i viss utsträckning till att snida föremål.
För 100 år sedan fanns det runt 100 000 tigrar. Sedan dess har antalet minskat dramatiskt och en uppskattning från 2016 visade att det då fanns ca 3 900 individer kvar. De främsta anledningarna till detta är minskat livsutrymme och tjuvjakt. Tigern jagas för sitt skinn, som används som prydnad och som statussymbol, men det finns också en stor efterfrågan på andra tigerdelar såsom klor, tänder, morrhår och skelett. I den traditionella orientaliska medicinen används tigerns ben som ingrediens. Det är också vanligt att man gör tigervin av benen.
Snöleoparden är det mest okända och mytomspunna av alla de stora rovdjuren. Den lever i otillgängliga bergsområden i Centralasien, utspritt över 12 länder, och man räknar med att det finns mellan 4 000 och 7 000 individer kvar i det vilda. Snöleoparderna har kraftigt minskat i antal under de senaste årtiondena. De jagas för sin vackra päls och för att de tar tamboskap. Precis som för tigern mals benen ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin.
I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.
Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.
Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans.
Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14
Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även oss gärna.
Senast ändrad 26/02/24