Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 okt, 2015|Pressmaterial

Traditionell kinesisk medicin inför nolltolerans mot tiger- och noshörningsdelar

Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans. – Det här är ett stort genombrott och något vi arbetat för i 20 års tid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Löftet från den kinesiska medicinindustrin uttalades nyligen på en konferens i Peking, och innebär att man inte längre accepterar användning av hotade växter och djur i produkterna. Det betyder att noshörningshorn och tigerben på inga villkor får användas. Några av Kinas och världens största företag inom traditionell kinesisk medicin deltog i mötet.

– Att industrin lovar nolltolerans är en viktig markering till alla tillverkare att användandet av hotade arter inte är okej. Det ger också en viktig signal till konsumenterna globalt, inte minst i Vietnam som är den största marknaden för noshörningshorn. Min uppfattning är att detta kommer att minska efterfrågan rejält, säger Mats Forslund, expert på illegal handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF.

Försäljningen av tigerben och noshörningshorn förbjöds i Kina redan 1993, men förbudet har hittills inte efterlevts.

– När nu hela industrin går samman och fördömer användningen av hotade arter i traditionell kinesisk medicin, hoppas vi efter hand kunna se goda resultat kring den illegala jakten, säger Håkan Wirtén.

Illegal jakt stort hot mot många arter

Tjuvjakt är ett av de största hoten mot världens tigrar, noshörningar och elefanter, och varje år dödas 35.000 elefanter, drygt 1.300 noshörningar och 100 tigrar till följd av den illegala jakten. En viktig drivkraft är just tron på tigerbens och noshörningshorns magiska medicinska egenskaper. Det är välorganiserade kriminella ligor som står bakom tjuvjakten. En stor utmaning är att de använder egna organisationer för införsel, förädling, distribution och försäljning. Nyligen togs en liga i Peking som hade egna fabriker, butiker och fordon. Polisen grep 16 misstänkta och beslagtog 804,4 kg elfenben, 11,3 kg noshörningshorn och 35 björntassar.

Världsnaturfonden WWF har i över 20 år gett stöd åt organisationen TRAFFICs arbete för att få bort användningen av hotade arter i exempelvis kinesisk medicin, vilket nu börjat ge framgångar. Till exempel gick e-handelsindustrin för ett år sedan med på att sluta annonsera om produkter från hotade arter och i mars 2015 införde ledande transportföretag nolltolerans mot att transportera hotade arter.

För mer information, kontakta

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 0705-654 515

Mats Forslund, expert handel med hotade arter Världsnaturfonden WWF, 070-399 81 63

Annika Dellensjö, presskontakt Världsnaturfonden WWF, 08 - 546 575 00, annika.dellensjo@wwf.se

Fakta

Mötet hölls i mitten av oktober av organisationen TRAFFIC, som WWF står bakom, i samarbete med the China Association of Traditional Chinese Medicine (TCM) och China Wildlife Conservation Association.

Tigerben, noshörningshorn, myskoxhorn och horn från saiga-antilop har använts flitigt inom traditionell kinesiskt medicin, bland annat för detox/rening av kroppen, som febernedsättande medel, för antiinflammatoriska ändamål samt för att stärka lungorna och minska halsont. Tigerns ben används i tigervin som bland annat anses höja potensen, dessutom är skinnet eftertraktat. Elefanten jagas för sina betar, som snidas till elfenbensföremål.

Handeln med djurdelar från hotade arter omsätter mycket stora summor. En uppskattning från 2012 talar om drygt 130 miljarder kronor per år – men sedan dess har tjuvjakten och handeln eskalerat. Förra årets siffror visar att tjuvjägare dödade en elefant varje kvart, fyra noshörningar per dygn, och 100 tigrar varje år. Läs mer på www.wwf.se/stoppatjuvjakten och www.wwf.se/illegalhandel

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se