
Idag finns det knappt 1 900 pandor kvar i det vilda.
Det behövs fler och bättre sammanlänkade naturreservat för att skydda pandorna. WWF arbetar för att 90 procent av pandans bambuskogar ska skyddas och med din hjälp kan vi förverkliga detta mål.
Som Pandafadder bidrar du bland annat till att:
Det behövs fler och bättre sammanlänkade naturreservat för att skydda pandorna. WWF arbetar för att 90 procent av pandans bambuskogar ska skyddas och med din hjälp kan vi förverkliga detta mål.
Du blir inte bara symbolisk förälder till en panda, utan bidrar dessutom till WWFs arbete för att bevara andra hotade arter och till fler naturvårdsprojekt. Behoven är oändligt stora. Just regelbundenheten i din gåva gör att vi kan få bättre framförhållning och sätta in våra insatser med större kraft.
Tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.
Pandarapporten (e-nyhetsbrev) flera gånger per år med rapportering från fält om konkreta naturvårdsresultat.
Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar härliga bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.
Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!
Jättepandan lever i sydvästra Kinas urskogar där bambu, som är deras favoritföda, växer som undervegetation. Hoten är många. Den huvudsakliga orsaken till att pandans överlevnad hotas är att dess livsmiljö förstörs av människan.
Över hela södra och östra Kina har skogarna huggits ner för att bereda plats åt odlingar, hus och byar. Med en växande befolkning i Kina och ett växande behov av energi, pågår en utbyggnad av vattenkraft som ytterligare fragmenterar de sista skogsresterna.
Bambun dör när den blommat och spridit sina frön. Detta händer i regelbundna intervaller från vart tionde till vart hundrade år, beroende på bambuarten. Under den tiden måste pandorna flytta till ett annat område där bambun inte blommat nyligen.
Arbetet med att skydda jättepandan och dess livsmiljöer är något av en framgångssaga. Nya skyddade områden har skapats, pandorna har blivit fler till antalet och det finns en stolthet i Kina över den svartvita björnen som är endemisk.
Ett viktigt arbete idag är att knyta ihop de olika pandareservaten med så kallade korridorer, där pandan kan röra sig och som säkras av naturlig vegetation mellan de olika områdena där pandorna lever.
Under senare år har WWF hjälpt den kinesiska regeringen att genomföra flera projekt som ska hjälpa pandorna att överleva. Detta samarbete har haft stora framgångar. Idag finns det 67 pandareservat till skillnad mot 13 stycken för 20 år sedan.
Pandans största hot är att de lever i skogar som saknar skydd. Utmaningen för oss inom WWF är att skydda dagens pandaskogar. För att lyckas med det behöver vi aktivt stöd från våra naturvänner.
Allan Carlson Världsnaturfondens WWFs artspecialist i Kina
Naturvård
Insamling & administration
Den största andelen av pengarna går direkt till projekt för att skydda pandan och dess livsmiljö. WWF avsätter också en del av medlen för att skydda andra arter, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt. Tack för ditt stöd för en friskare planet!
Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Senast ändrad 25/11/22