Gå till huvudinnehållet
Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Hjälp oss öka

antalet pandor

Bli Pandafadder!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Pandafadder blir du månadsgivare och bidrar regelbundet via autogiro till WWFs arbete för att bevara pandan och andra hotade arter.

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Som Pandafadder bidrar du bland annat till att:

  • Fortsätta öka antalet pandor
  • Skapa fler pandareservat och vildmarkskorridorer
  • Bedriva forskning & inventering
  • Utbilda lokalbefolkning och personal i pandareservaten

BLI PandaFADDER

Giant panda (Ailuropoda melanoleuca); Wolong Nature Reserve, Sic

Idag finns det knappt 1 900 pandor kvar i det vilda.

Det behövs fler och bättre sammanlänkade naturreservat för att skydda pandorna. WWF arbetar för att 90 procent av pandans bambuskogar ska skyddas och med din hjälp kan vi förverkliga detta mål.

Bli Pandafadder

Giant panda (Ailuropoda melanoleuca); Sichuan Province, China

Som Pandafadder stödjer du månadsvis vår kamp för att rädda de ömtåliga jättepandorna och deras livsmiljö.

Du blir inte bara symbolisk förälder till en panda, utan bidrar dessutom till WWFs arbete för att bevara andra hotade arter och till fler naturvårdsprojekt. Behoven är oändligt stora. Just regelbundenheten i din gåva gör att vi kan få bättre framförhållning och sätta in våra insatser med större kraft.

Bli Pandafadder

Hoten

Panda äter bambu

Livsmiljön förstörs

Jättepandan lever i sydvästra Kinas urskogar där bambu, som är deras favoritföda, växer som undervegetation. Hoten är många. Den huvudsakliga orsaken till att pandans överlevnad hotas är att dess livsmiljö förstörs av människan.

Bambuskog

Skogsskövling

Över hela södra och östra Kina har skogarna huggits ner för att bereda plats åt odlingar, hus och byar. Med en växande befolkning i Kina och ett växande behov av energi, pågår en utbyggnad av vattenkraft som ytterligare fragmenterar de sista skogsresterna.

Panda på träd

Inget att äta när bambun blommar

Bambun dör när den blommat och spridit sina frön. Detta händer i regelbundna intervaller från vart tionde till vart hundrade år, beroende på bambuarten. Under den tiden måste pandorna flytta till ett annat område där bambun inte blommat nyligen.

Vad gör WWF

Pandareservat i Kina

Pandans hem skyddas

Arbetet med att skydda jättepandan och dess livsmiljöer är något av en framgångssaga. Nya skyddade områden har skapats, pandorna har blivit fler till antalet och det finns en stolthet i Kina över den svartvita björnen som är endemisk.

Panda

Skogskorridorer

Ett viktigt arbete idag är att knyta ihop de olika pandareservaten med så kallade korridorer, där pandan kan röra sig och som säkras av naturlig vegetation mellan de olika områdena där pandorna lever.

Närbild på panda

Pandareservat

Under senare år har WWF hjälpt den kinesiska regeringen att genomföra flera projekt som ska hjälpa pandorna att överleva. Detta samarbete har haft stora framgångar. Idag finns det 67 pandareservat till skillnad mot 13 stycken för 20 år sedan.

Naturreservatet Anzihe i Sichuan

Filmen visar en vild pandahona med sin unge. Den är från en filmkamerafälla i naturreservatet Anzihe i Sichuan. WWF har filmkameror och kameror i 9 pandareservat för att övervaka och kartlägga både jättepandor och andra vilda djur.

Pandans största hot är att de lever i skogar som saknar skydd. Utmaningen för oss inom WWF är att skydda dagens pandaskogar. För att lyckas med det behöver vi aktivt stöd från våra naturvänner.

Allan Carlson Världsnaturfondens WWFs artspecialist i Kina

Vanliga frågor

Hur används mina pengar?

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt.  Vill du läsa mer om hur pengarna används kan du göra det här. Tack för ditt stöd för en levande planet!

Så här används dina pengar:

 85 %

 Naturvård

 15 %  

 Insamling & administration 

Vad innebär det att bli fadder?

Som fadder får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för att skydda djur och natur. Ditt stöd används direkt till att bland annat stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft.

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår Givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.

Du kan även ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår Givarservice:

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Vad får jag som Pandafadder?

  • WWF Magasin – som Pandafadder får du tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.
  • Fadderrapport – (e-nyhetsbrev) flera gånger per år med rapportering från WWFs projektledare i fält om konkreta naturvårdsresultat

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Viktig information att ta del av

WWFS GIVARSERVICE

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Hjälp oss öka
antalet pandor!

Bli Pandafadder Läs mer om pandan

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se