

Välkommen till WWFs One Planet City Challenge! Här får du veta mer om hur du anmäler din kommun, vad din kommun får ut av deltagandet och hur tidslinjen ser ut. Här finns också svar på de vanligaste frågorna. Missa inte WWFs Digitala kommunfrukostar som berättar mer om vårt arbete. Anmälan till One Planet City Challenge 2021-22 är nu stängd men vi välkomnar svenska kommuner till nästa omgång som startar 2023. Ta gärna kontakt med oss!
One Planet City Challenge 2021-22 är i full gång!
One Planet City Challenge är en internationell utmaning för att inspirera världens städer och kommuner till klimatledarskap. Nästan 600 städer från fem världsdelar har hittills deltagit i utmaningen som nu är inne på sin sjunde omgång. Med WWFs City Challenge vill vi:
- Mobilisera städer från hela världen att bidra till Parisavtalets globala klimatmål. WWF vill se städer som visar upp starka modeller för en klimatsäker framtid som kan inspirera världen. Detta bidrar också till en kritisk massa av städer som påverkar den globala klimatagendan!
- Skapa en global kommunal agenda för 1,5 grader. Hur ska kommuner positivt och transformativt leverera på 1,5 graders målet?
- Erbjuda svenska kommuner en möjlighet att ta del av en internationell arena, få feedback och guidning och ta del av WWFs erbjudanden knutna till utmaningen.
- Öka antalet städer som rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på en erkänd klimatdataplattform. Detta står för transparens, jämförbarhet och trovärdighet i rapporteringen av klimatdata.
Vilka fördelar har din kommun av att delta?
- Placera din kommun på världskartan av lokalsamhällen som jobbar för att hålla global uppvärmning i linje med 1,5 grader. Bli en del av ett internationellt nätverk av städer som går före i klimatfrågan.
- Strukturera och stärk arbetet med klimat och hållbarhet genom att rapportera på en erkänd rapporteringsplattform. Erbjud engagerade kommuninvånare och aktörer transparens genom klimatrapportering.
- Bidra till efterfrågan på att agera för klimatet baserat på vetenskap.
- Ta emot feedback från experter, tillsammans med råd om hur ni kan anpassa er ännu bättre efter 1,5-gradersmålet.
- Ta del av kunskapsutbyten och utveckla ditt nätverk både i Sverige och internationellt. Bidra till att hundratals städer världen över delar erfarenheter inom klimatarbete.
- Ta del av WWFs erbjudanden där vi särskilt lyfter temat Mat inom planetens gränser. Ingår gör även rådgivning i att involvera ungdomar via den pedagogiska modellen Vår stad 2030.
- Chans att utmärka sig som finalist och vinnare. Din kommun får chansen att synas och få erkännande för ert klimat- och hållbarhetsarbete. Öka det mediala intresset och medborgerliga stödet för kommunens klimatambitioner.
- Deltagandet är kostnadsfritt. Det som krävs är er egen investering av tid och engagemang för att genomföra klimatrapportering och ta del av WWFs erbjudanden.
- Sist men inte minst: Utmaningen handlar inte om att vinna utan om att tillsammans flytta fram positionerna för klimatarbetet och inspirera och sporra varandra!
Nyhet i årets omgång!
Vi erbjuder rådgivning och teknisk support till svenska deltagare ledd av Björn Sigurdson, konsult och erfaren klimatstrateg. Björn Sigurdson är välkänd i Klimatsverige och har varit drivande i Uppsalas framgångsrika arbete med flerfaldiga titlar som Årets klimatstad. Björn kan bidra med strategisk rådgivning för att stödja ert deltagande och er inrapportering. Målet är att tillsammans med er utveckla och stärka kompetens och strategi i ert klimatarbete. Se den Digitala kommunfrukosten som presenterar den tekniska supporten.
Kriterier i fokus för utvärderingen
WWFs stadsutmaning fokuserar på städers och kommuners arbete för att uppfylla Parisavtalets mål om en klimatsäker framtid med 1,5 graders global uppvärmning. Klimatarbetet bedöms ur flera perspektiv. Här finner du de övergripande kriterier som bedömningen tar hänsyn till. Bedömningen sker på basis av er rapportering på klimatdataplattformen och bygger på ett forskningsbaserat utvärderingsramverk. Detta innebär att WWF analyserar hur väl städerna presterar i förhållande till vad som krävs för ett rättvist bidrag till Parisavtalets 1,5 graders mål. Metoden är erkänd av Science-Based Targets nätverket (SBTN) för att hjälpa städer att sätta vetenskapligt baserade klimatmål i linje med 1.5 °C. Besök även WWFs internationella webbplats för att ta del av information.
Varför delta i WWFs stadsutmaning?
- Sätt din kommun på klimatkartan
- Chans att utmärka sig som finalist och vinnare
- Rapportera på en internationellt erkänd plattform
- Skapa överblick och struktur på ert klimatarbete
- Bli en del av ett internationellt nätverk av städer som går före
- Ta del av support och feedback
- Kommunicera och mobilisera stöd för ert klimatarbete
- Öka det mediala intresset
- Ta del av WWFs kommunikationserbjudanden och globala perspektiv
- Kunskapsutbyte och inspiration med global utblick

Snabba fakta
- Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
- Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
- Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
- Städer har en stor potential till lösningar
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om Världsnaturfondens position för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.


Dela gärna:
Senast ändrad 18/05/22