
Världsnaturfonden WWF delar varje år ut utmärkelser och priser för att belöna insatser som gynnar djur och natur, miljö och hållbar utveckling. Årets Pandabok är WWFs äldsta utmärkelse som kom till i början av 1970-talet. Årets Miljöhjälte, som ges till personer eller organisationer som jobbar för klimat, biologisk mångfald och ungas engagemang, startade 2010. Årets svenska Östersjöbonde och Årets klimatstad är andra utmärkelser som WWF ansvarar för.
Årets Pandabok är en utmärkelse från Världsnaturfonden WWF som instiftades i början av 1970-talet. Priset belönar ”årets bästa naturskildring i ord och bild” och delas ut under WWFs årliga höstmöte i närvaro av Hans Majestät Konungen.
Boken kan ha svenskt eller internationellt ursprung men får inte tidigare ha varit utgiven i Sverige. Årets Pandabok är inget pengapris, men däremot får boken en stor spridning. WWF köper in cirka 10 000 exemplar av vinnarboken som erbjuds WWFs stödjande supportrar och WWF Vänner. Den trycks på bästa tillgängliga miljöstandard på FSC-certifierat papper. WWF-upplagan binds med särskilt medlemsband med WWFs logotyp. Förlaget ansvarar för att tryckning och transport klimatkompenseras.
Överskottet från Året Pandabok går oavkortat till WWFs verksamhet. Ansökan är inte bara öppen för böcker om djur och natur utan även ämnen som miljö och hållbarhet i WWFs anda.
Ansök till Årets Pandabok 2022 här.
Det här är en bok som tar läsaren i handen och visar naturens fulla livskraft och magi. Här får vi handfasta råd om hur vi själva kan hjälpa den biologiska mångfalden hemma i trädgården. Vi lär oss om humlor och bin och får följa med till både fjällskogar och beteshagar och mycket mer. Allt berättat med en entusiasm och tillgänglighet som gör att vi omedelbart vill ta fram både kikare och lupp.
Se filmen om Årets pandabok 2021 nedan.
Årets miljöhjälte är en utmärkelse från Världsnaturfonden WWF som uppmärksammar insatser för klimatet och den biologiska mångfalden. Tre pristagare utses, inklusive Årets unga miljöhjälte. Utdelningen av diplomen sker i närvaro av Hans Majestät Konungen under WWFs höstmöte.
Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och naturen och inspirerar andra att agera. Den som nomineras ska ha under året haft mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön och varit ett föredöme för andra. Insatsen ska huvudsakligen ha skett på frivillig basis utanför arbetstiden.
Utmärkelsen har delats ut sedan 2010 och Årets Unga Miljöhjälte tillkom 2018. Mellan åren 2010 och 2012 var det i samarbete med webbsajten Minplanet och 2016 var utdelningen på Aftonbladets event Svenska Hjältar. Sedan 2017 står WWF åter för priset som delas ut på Ulriksdals slott under WWFs höstmöte.
”Florans väktare. Som det egna namnet säger är Floraväktarna naturens egna förkämpar. Med beundransvärd uthållighet delar de sakkunnigt med sig av kunskaper och entusiasm till både gammal som ung i hela vårt avlånga land. Utan er – mindre flora och en fattigare svensk natur.”
”Vi lånar endast denna planet av våra barn. Det har Våra barns klimat tagit fasta på. Med outtröttligt driv och kraft kämpar de för att skapa bättre förutsättningar för kommande generationer och att få denna generation att agera för det allra viktigaste vi har – en hållbar värld till våra barn och barnbarn.”
”Med outtröttlig kraft sedan mer än ett halvt sekel tillbaka ger Fältbiologerna ungdomar kraft och styrka att göra det som många vuxna inte klarar; att skapa förutsättningar, mod och verktyg att agera för en hållbar planet för kommande generationer. Vi säger – ni behövs, ni är starka, ni är vår framtid!”
Senast ändrad 23/10/20