Gå till huvudinnehållet

WWFs priser och utmärkelser

Världsnaturfonden WWF delar varje år ut utmärkelser och priser för att belöna insatser som gynnar djur och natur, miljö och hållbar utveckling. Årets Pandabok är WWFs äldsta utmärkelse som kom till i början av 1970-talet. Årets Miljöhjälte, som ges till personer eller organisationer som jobbar för klimat och biologisk mångfald, startade 2010. Marie-Claire Cronstedts pris, Årets svenska Östersjöbonde och Årets klimatstad är andra utmärkelser som WWF ansvarar för.

Papua – Bland paradisfåglar och djävulsrockor

Årets Pandabok 2022: PAPUA, bland paradisfåglar och djävulsrockor

Papua är ett färgsprakande praktverk av författarna och fotograferna Staffan Widstrand, Järfälla, och Magnus Lundgren, Skanör, om ett av jordens få, fortfarande okända och någorlunda orörda paradis. Bokens unika kombination av naturskildringar både från land och hav gör detta till sällsynt rik läsning. Men boken berättar också om hur människorna i Papua lyckats bevara sin fantastiska biologiska mångfald. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde.

Vill du ha Årets Pandabok 2022? Anmäl dig som WWF Vän bokmedlem så får du den fina boken.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Årets miljöhjälte

Årets miljöhjälte är en utmärkelse från Världsnaturfonden WWF som uppmärksammar insatser för klimatet och den biologiska mångfalden. En pristagare utses och utdelningen av diplom och prissumma sker under WWFs höstmöte.

Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och naturen och inspirerar andra att agera. Den som nomineras ska ha under året haft mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön och varit ett föredöme för andra. Insatsen ska huvudsakligen ha skett på frivillig basis utanför arbetstiden.

Utmärkelsen har delats ut sedan 2010 och Årets Unga Miljöhjälte delades ut mellan 2018 och 2022. Mellan åren 2010 och 2012 var det i samarbete med webbsajten Minplanet och 2016 var utdelningen på Aftonbladets event Svenska Hjältar. Sedan 2017 står WWF åter för priset som delas ut på Ulriksdals slott under WWFs höstmöte. 

Inför Årets miljöhjälte 2022 har vi tre nomineringar:

Isabelle Mcallister – Foto Mira Wickman.PNG

Isabelle McAllister

”Isabelle McAllister (influencer, Stockholm) är en stor inspiratör för unga kvinnor, familjer och barn när det gäller inredning och återbruk. Hon visar att det på ett enkelt och roligt sätt går att förnya sitt hem utan att tära på planetens resurser”.
–Jag är så oerhört glad för denna nominering, tusen tack. Det är en morot för oss alla att fortsätta kämpa för miljö- och klimatfrågor i en tid när politiker och företag sviker och inte ställer om i den takt som behövs. Om jag vinner tänker jag skänka pengarna till projekt med volontärer som outtröttligt jobbar och förhoppningsvis kan göra ännu större skillnad. Tillsammans kan vi skapa hopp och utföra stordåd, säger Isabelle McAllister

Sofia Jannok Foto Petter Hedman.jpg

Sofia Jannok

”Sofia Jannok (sångerska, Arvidsjaur) är artisten som driver på för förändring och envist kämpar för samernas urfolksrättigheter. Hon är i grunden sångare men använder sin plattform till att påverka i frågor som rör klimat, miljö och samers rättigheter, inte minst att skydda skog i renbetesområden.
–Känner mig ärad att få en sådan mäktig nominering, tack! Kampen för naturen är vår viktigaste kamp och det har alltid legat allra närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Om jag skulle få priset så skulle det vara för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Nu är det vår tur, eller snarare plikt, att göra detsamma för våra barn – som om det gällde livet. För det är det det gör, säger Sofia Jannok.

Naturarvet

Naturarvet

”Stiftelsen Naturarvet (Sparreholm, Sörmland) har genom insamlingar köpt upp flera gammelskogar som nu är skyddade för all framtid. Arbetet bidrar till att bevara den biologiska mångfalden, skydda områdets rödlistade arter och främja friluftsliv, turism och forskning. Det finns också en positiv effekt för klimatet att bevara gammelskog”.

–Vi är ödmjukt tacksamma för att Naturarvet nominerats till Årets Miljöhjälte. Vi jobbar oförtröttligt för att förvärvad gammelskog kan fortsätta att vara planetens bästa landbaserade kolsänka och ett tryggt hem för hotade arter i all framtid. Det är våra givare, tusentals enskilda personer, företag, andra organisationer och myndigheter, som gör vårt arbete möjligt. Den här nomineringen kommer att värma deras redan goda hjärtan – tillsammans bevarar vi det sköra livet på jorden, säger Lars Jo vid Naturarvet.

Årets Miljöhjälte - tidigare vinnare

2021 – Svensk Fågeltaxering och Johan Rockström
2020 – Det ideella nätverket Floraväktarna och organisationen Våra barns klimat. Årets unga miljöhjälte: Fältbiologerna.
2019 – Ekologen Pella Thiel och artisten Magnus Carlson. Årets unga miljöhjälte: klimataktivisten Greta Thunberg.
2018 – Meteorologen och föreläsaren Pär Holmgren (numera EU-parlamentariker) Angarngruppen, Årets unga miljöhjälte: Luca Berardi.
2017 – Biologen Rebecka Le Moine (riksdagsledamot) och artisten och operasångerskan Malena Ernman.
2016 – Lasse Wennman, grundare av Matakuten.
2015 – Biologen och naturvårdsprofilen Mats Karström, Steget Före och Supermiljöbloggen (journalisten Beatrice Rindevall).
2014 – Grundaren Annika Elmqvist, Klimatriksdagen (2014); läkaren och hållbarhetsaktivisten Gunhild Stordalen, organisationen EAT Forum; Nätverket Rädda Råstasjön (Henrik Persson).
2013 – Aktivisterna Johanna Lakso och Olivia Linander, PUSH Sverige; stadsodlaren Philip Olsmeyer, Trädgård på Spåret; bloggaren Clara Lidström, Underbara Claras Värld.
2012 – Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna/Rädda Ojnareskogen; Joel Borg, Way Out West.
2011 – Lucas Nilsson, Klimatsmart Förening; Debattören och initiativtagaren Jonas Paulsson, Köttfri Måndag och skogsbiologen Sebastian Kirppu.
2010 – Generalsekreterare Christer Borg, Älvräddarna; Initiativtagaren Linus Källander, Dyrare mat.nu, familjen Magnus Åkerlind och Sophy Elevall och sociala entreprenören Simon Eisner, Allwin (hederspris).

Fler av WWFs priser och utmärkelser

Dela gärna:

Senast ändrad 30/09/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se