Gå till huvudinnehållet

WWFs priser och utmärkelser

Världsnaturfonden WWF delar varje år ut utmärkelser och priser för att belöna insatser som gynnar djur och natur, miljö och hållbar utveckling. Årets Pandabok är WWFs äldsta utmärkelse som kom till i början av 1970-talet. Årets Miljöhjälte, som ges till personer eller organisationer som jobbar för klimat och biologisk mångfald, startade 2010. Marie-Claire Cronstedts pris, Årets svenska Östersjöbonde och Årets klimatstad är andra utmärkelser som WWF ansvarar för.

Hemma därute

 

Årets Pandabok 2023: Hemma därute – handbok i naturnärhet

Hemma därute är en bok som inspirerar, inte bara till den första utfärden utan även till en livsstil nära naturen. Tanken är att hjälpa människor ut i naturen för att de så småningom ska värna om den. Författarna Åsa och Mats Ottosson vill både dela med sig av sitt intresse av att vara i naturen och samtidigt inspirera människor att ta steget och testa någonting nytt. I boken blandas personliga historier, fantastiska naturbilder med praktiska tips på saker att tänka på både innan man ger sig ut, och under tiden man är ute, i naturen.

Vill du ha Årets Pandabok 2023? Anmäl dig som WWF Vän bokmedlem så får du den fina boken.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Årets Miljöhjälte

Årets Miljöhjälte är en utmärkelse från Världsnaturfonden WWF som uppmärksammar insatser för klimatet och den biologiska mångfalden. En pristagare utses och utdelningen av diplom och prissumma sker under WWFs höstmöte.

Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och naturen och inspirerar andra att agera. Den som nomineras ska ha under året haft mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön och varit ett föredöme för andra. Insatsen ska huvudsakligen ha skett på frivillig basis utanför arbetstiden.

Utmärkelsen har delats ut sedan 2010 och Årets Unga Miljöhjälte delades ut mellan 2018 och 2022. Mellan åren 2010 och 2012 var det i samarbete med webbsajten Minplanet och 2016 var utdelningen på Aftonbladets event Svenska Hjältar. Sedan 2017 står WWF åter för priset som delas ut på Ulriksdals slott under WWFs höstmöte. 

Sofia Jannok 2022 med Kronprinsessan.jpg

 

Årets miljöhjälte 2022: Sofia Jannok

Priset Årets Miljöhjälte på 100 000 kronor går till artisten Sofia Jannok, Arvidsjaur, som använder sin plattform till att påverka i frågor som rör klimat, miljö och samers rättigheter, inte minst att skydda skog i renbetesområden.

Marie-Claire Cronstedts pris

Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor för insatser inom ekologi och naturvård går till Karin Ericson och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland.De belönas för sitt arbete med att skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur genom Vargsymposiet och engagemang för fjällräven.

Karin och Mats Ericson 2022 - med Kronprinsessan

 

Årets Miljöhjälte - tidigare vinnare

2021 – Svensk Fågeltaxering och Johan Rockström
2020 – Det ideella nätverket Floraväktarna och organisationen Våra barns klimat. Årets unga miljöhjälte: Fältbiologerna.
2019 – Ekologen Pella Thiel och artisten Magnus Carlson. Årets unga miljöhjälte: klimataktivisten Greta Thunberg.
2018 – Meteorologen och föreläsaren Pär Holmgren (numera EU-parlamentariker) Angarngruppen, Årets unga miljöhjälte: Luca Berardi.
2017 – Biologen Rebecka Le Moine (riksdagsledamot) och artisten och operasångerskan Malena Ernman.
2016 – Lasse Wennman, grundare av Matakuten.
2015 – Biologen och naturvårdsprofilen Mats Karström, Steget Före och Supermiljöbloggen (journalisten Beatrice Rindevall).
2014 – Grundaren Annika Elmqvist, Klimatriksdagen (2014); läkaren och hållbarhetsaktivisten Gunhild Stordalen, organisationen EAT Forum; Nätverket Rädda Råstasjön (Henrik Persson).
2013 – Aktivisterna Johanna Lakso och Olivia Linander, PUSH Sverige; stadsodlaren Philip Olsmeyer, Trädgård på Spåret; bloggaren Clara Lidström, Underbara Claras Värld.
2012 – Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna/Rädda Ojnareskogen; Joel Borg, Way Out West.
2011 – Lucas Nilsson, Klimatsmart Förening; Debattören och initiativtagaren Jonas Paulsson, Köttfri Måndag och skogsbiologen Sebastian Kirppu.
2010 – Generalsekreterare Christer Borg, Älvräddarna; Initiativtagaren Linus Källander, Dyrare mat.nu, familjen Magnus Åkerlind och Sophy Elevall och sociala entreprenören Simon Eisner, Allwin (hederspris).

Fler av WWFs priser och utmärkelser

Dela gärna:

Senast ändrad 24/10/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se