Gå till huvudinnehållet
WWF_strand_zak1

Här får havsköldpaddorna vara ifred

Nära tusen bon fulla med ägg på bara 500 meter strand. På grekiska Zakynthos är det tydligt vad aktiv naturvård från WWF kan åstadkomma.

TEXT: CHARLOTTE PERMELL

Uppifrån bergskammen tittar man ner mot en orörd sandstrand med kristallklart vatten. Vyn är fullkomligt magnifik.

-Där och där och där kan du se spår från sköldpaddor som var uppe i natt och lade ägg, visar Charikleia Minotou från WWF Grekland.

Jag anar något som liknar små traktorspår i sanden.

Vi står ovanför Sekaniastranden på grekiska ön Zakynthos, ett paradisiskt vittnesmål om hur många av Medelhavets stränder såg ut för inte så länge sedan. Hit kommer hundratals oäkta karettsköldpaddor varje år för att lägga sina ägg. Här får de vara ifred. De flesta av öns övriga stränder är hårt exploaterade och det har funnits starka krafter som tryckt på för att också Sekania skulle bebyggas. Dragkampen slutade med ett drastiskt drag från WWF -1994 köpte WWF den vackra och viktiga stranden och kullarna bakom.

-Det var enda möjligheten att stoppa förstörelse av detta viktiga ekosystem, konstaterar Charikleia.

Fem år senare blev hela bukten marin nationalpark. Men endast Sekaniastranden är helt skyddad från exploatering. Området är inhägnat och vi får klämma oss förbi en rostig järngrind för att komma in. Stigens passage mellan taggbuskarna är så trång att jag gång på gång måste stanna och lirka loss skjortan eller shortsen. Här har ingenting gjorts för att underlätta framkomligheten och det är fullt avsiktligt.

-Vi vill inte ha folk här. Se dig omkring – där det gröna slutar, där går parkgränsen, säger Charikleia.

Jo, jag ser. Det är som om någon dragit en gigantisk rakhyvel över kullarna utanför det skyddade området, som ligger nakna och förbrända.

-Jägare tänder eld på buskarna för att lättare kunna ta sig fram. Men när vegetationen försvinner så finns inget kvar som håller fast jorden och då blir det enorm erosion, fortsättar Charikleia och pekar på jättelika, gapande sår i branterna.

-När sen jorden spolas ner på stränderna lägger den sig som cement på sanden och sköldpaddorna kan inte gräva gropar för sina ägg. Det är därför det är helt avgörande för sköldpaddorna att vegetationen får vara kvar, förklarar Charikleia.

En jättelik brand 2001 ödelade en stor del av parken. Charikleia visar flera gigantiska vattentankar som WWF bekostat. Om parken skulle brinna igen kan brandbilarna numera hämta vatten på plats. Risken för eldsvåda finns ständigt, men här finns också vakande ögon.

-Vi har volontärer som är här jämt, säger Charikleia och pekar på vaktkurer och tält i buskarna.

Väl nere på stranden tar vi av oss skorna. Sanden är fin som vetemjöl, vattnet nästan overkligt blått och här och var guppar runda skuggor i de grunda vågorna. Det är sköldpaddshonor som väntar på nattens skyddande mörker då de kavar upp på stranden och lägger ägg.

-Här räknar vi in mellan 500 och 1 000 bon per säsong – på en strand som bara är 500 meter lång!

Det gör Sekania till det viktigaste området för oäkta karettsköldpaddor i hela Medelhavet. Det är till och med en av de tätaste bofrekvenserna för arten på hela jorden.

Kontrasten är brutal när man rundar den klippiga udden i slutet av stranden. Där ligger Laganas, öns mest kända semesterort. Hotell, restauranger och barer kantar stranden, discomusiken dånar ut över vattnet.

Här erbjuds sköldpaddsturer med alla sorters farkoster man kan tänka sig. För trots alla badande turister och båtar kommer sköldpaddorna hit och är lätta att få syn på.

-Där, där, ta bild, ta bild! vrålar en båtförare och fräser upp jämsides med en sköldpadda som just går upp i ytläge för att snappa luft. Två båtar till kommer farande och omringar sköldpaddan som dyker för att undkomma.

Det är beklämmande att se.

WWFs volontärer vaktar den viktiga sköldpaddstranden dag och natt.

Förr krossades också många bon på stränderna när solstolar och parasoller kördes ned mitt bland sköldpaddsäggen. Numera bevakar volontärer också stränder som den i Laganas. Varje morgon söker de av stranden efter spår från sköldpaddor som varit uppe och grävt bon under natten. Bona markeras med flaggor och skyddas av något som kan liknas vid uppochnervända korgar.

-Under några månader ska folk här på ön tjäna pengar för resten av året. Alla vill tjäna pengar på turismen, konstaterar Charikleia och fortsätter:

– Det är en utmaning att förena massturism och naturvård. Men insikten om hur värdefulla sköldpaddorna är för ön växer, att det är just sköldpaddorna som gör Zakynthos unikt. Det gör att alltfler också är rädda om dessa fantastiska djur.

Det här gör WWF:

Övervakar stränder, informerar, bedriver forskning och naturvård i nationalparken. Arbetet sker i samarbete med Zakynthos nationalparksmyndighet.

Svenska WWF har under många samlat in pengar till skydd för de oäkta karettsköldpaddornas boplatser i nationalparken.

Bli planetfadder


På insamlingsgalan en kväll för vår planet kommer ett reportage från sköldpaddornas strand på  Zakynthos

Karta_grekland_Zakynthos
Fakta
Zakynthos är en grekisk ö i det Joniska havet, bara 20 km från fastlandet. Det bor ca 40 000 människor på ön året runt och nära en halv miljon turister besöker ön framför allt under sommarhalvåret.
Sköldpaddsunge
Fakta

Oäkta karettsköldpadda, caretta caretta, är en havsköldpadda som kan bli upp till 50 år gammal. Nykläckta ungar är knappt fem cm långa, som vuxna mäter de uppemot 90 cm från huvud till svans och kan väga över 130 kg. Vikter på 450 kg har noterats.

Allätare som äter allt från bottenlevande smådjur till maneter.

Finns i Atlanten, Stilla oceanen och Indiska oceanen.

WWF_strand_zak3

Sköldpaddorna blir könsmogna vid 17 – 33 års ålder. Honorna återvänder till den strand där de själva en gång kläcktes för att lägga sina ägg. De går upp på natten, gräver en grop där de lägger runt 100 ägg, täcker med sand och återvänder till havet.

Unga sköldpaddor är mycket sårbara – från den stund de som nykläckta gräver sig upp ur sanden jagas de av en mängd andra djur. Endast en av tusen beräknas nå vuxen ålder! Oäkta havssköldpaddor klassas som sårbara av Internationella naturvårdsfederationen, IUCN. Exploatering av sandstränder där sköldpaddorna lägger sina ägg har gjort att arten minskat i antal. Många fastnar också i fisknät och drunknar.

 

Original_WW281299
Mer läsning

När särskilt utbildade spårhundar började jobba i en av Afrikas mest trafikerade hamnar blev det plötsligt besvärligt att vara smugglare. Mängder av utrotningshotade djur och deras kroppsdelar avslöjades av hundarnas känsliga nosar.

Läs mer om hundar i naturens tjänst 

Dela gärna:

Senast ändrad 30/08/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se