
MATKALKYLATORN
Ligger din måltid inom planetens klimatbudget?
WWFs Matkalkylator är ett enkelt hjälpmedel för att förstå dina måltiders klimatpåverkan.
Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med en kost mer anpassad för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva.
WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald.
Här har vi samlat inspiration, goda råd och fakta om hur maten påverkar vår planet. Du kan också läsa om hur WWF jobbar för hållbar mat, samt testa din måltid ur ett klimatperspektiv, i Matkalkylatorn.
WWFs Matkalkylator är ett enkelt hjälpmedel för att förstå dina måltiders klimatpåverkan.
Vilket kött ska jag välja? Vilka certifieringar ska jag titta efter? Här finner du råd för vardagen och recept som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Hur ska vi äta i framtiden för att bidra till en levande planet? Här kan du läsa WWFs vision för hur vi äter och producerar mat i en hållbar framtid.
I initiativet Hållbar Livsmedelskedja samlas ett flertal svenska livsmedelsföretag för att öka omställningstakten och samarbeta för att nå en hållbar livsmedelsproduktion och matkonsumtion i Sverige. WWFs roll är att leda, inspirera och driva på för en mer hållbar livsmedelskedja.
Föreningen Naturbeteskött i Sverige arbetar för ökad produktion och konsumtion av certifierat naturbeteskött i Sverige. Föreningen fungerar även som en plattform för alla som är intresserade av naturbeteskött och naturbetesmarker – såväl lantbrukare som konsumenter och företrädare för livsmedelsindustri och handel.
Allt från samarbeten med restauranger och matbutiker, till politiskt arbete. WWF arbetar på flera nivåer för att maten ska bli hållbar.
Senast ändrad 02/12/20