Gå till huvudinnehållet

Vanliga frågor

WWF är en oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation. Med fler än sex miljoner supportrar runt om i världen är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med verksamhet i över 100 länder.

WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen. WWF bedriver klimat- och naturvårdsarbete där akuta eller långsiktiga åtgärder är nödvändiga för att bromsa klimatförändringen och bevara utrotningshotade växt- och djurarter eller hela naturområden. Miljöproblemen känner inga gränser. Därför är det viktigt att arbeta lokalt med ett globalt perspektiv.

WWF

Vad gör WWF? Planetfadder

WWF bedriver ett mycket aktivt naturvårdsarbete i fält, men också i maktens korridorer och vid de internationella förhandlingsborden. WWF arbetar aktivt för att hitta lösningar för att hejda den hotande klimatförändringen och arbetar med ett stort antal projekt runt om i världen.

Läs om våra projekt

Hur ska jag göra för att bli volontär?

WWF bedriver ingen volontärverksamhet i Sverige, men det finns WWF-projekt ute i världen som söker volontärer.
Däremot kan din skola, förening eller ditt företag hjälpa oss att samla in pengar eller värva supportrar till WWF. Vi har bland annat informationsmaterial och inbetalningskort som vi kan skicka till er. Du kan också bli pandasäljare, gå in på: www.pandaforsaljningen.se

För förfrågan kring insamlingsmaterial, kontakta WWFs kommunikationsavdelning via växeln 08-624 74 00 eller via mail: info@wwf.se

Hur är WWFs organisation uppbyggd?

WWF är ett internationellt nätverk som består av lokala WWF-organisationer runtom i världen. Världsnaturfonden WWF i Sverige är en av dem. Nätverket samordnas av det internationella kontoret, WWF International, som finns i schweiziska Gland. I Sverige har WWF ett kansli, en styrelse och ett förtroenderåd där Maria Norrfalk är interim ordförande tillika vice ordförande. Kansliet, som är inhyst i Ulriksdals slott, leds av en generalsekreterare som under sig har en ledningsgrupp . Mer information om styrelse , förtroenderåd och ledningsgrupp här.

Frågor om stöd till Världsnaturfonden WWF

Hur fungerar månadsgivandet via Klarna?

Om du väljer att bli månadsgivare/Planetfadder via Klarna godkänner du Klarnas villkor och att Klarna drar pengar varje månad, via ditt bankkonto. Du godkänner månadsgivandet i Klarnas betaltjänst. Din månadsgåva dras första gången vid anmälningstillfället, följande dragningar den 27:e i varje månad.
Klarna kommer inte att skicka påminnelsefakturor eller krav om du inte har pengar på kontot. Du kan när som helst välja att ändra eller avsluta ditt månadsgivande. Vill du ändra eller avsluta ditt månadsgivande via Klarna så kontaktar du oss på Världsnaturfonden WWF på givarservice@wwf.se

Besök Klarnas webbsida för fler frågor och svar.

Hur behandlas mina personuppgifter?

WWF värnar om din integritet och strävar alltid efter att skydda dina uppgifter på bästa sätt i enlighet med dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 och övriga dataskyddslagar som gäller vid tillfället för behandlingen. WWF är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter och vi kommer inte att sälja, hyra-eller leasa ut de personuppgifter som samlats in. Du har alltid rätt att få information om vilka personuppgifter vi behandlar om dig och du har även en rätt att, i vissa fall, invända mot behandling eller få uppgifter rättade eller raderade. Du kan få mer detaljerad information om hur vi behandlar dina uppgifter genom att läsa vår integritetspolicy eller kontakta oss via mejl till info@wwf.se.

Hur kan jag som privatperson stödja WWF?

Tack för att du vill vara med och kämpa för vår planet. Den finns flera sätt att stödja vår verksamhet, från engångsgåvor till månadsgivande. Ditt bidrag används för att skydda hotade djur på land och i hav, växter och naturområden här i Sverige och runt om i världen. Du kan läsa om de olika sätten att hjälpa till via länken nedan. Har du frågor, kontakta WWFs Givarservice som kan besvara dina frågor.

Läs mer

Frågor om informationsmaterial och webbplatsen

Får jag använda text och bilder från WWFs webbplats?

Alla bilder på webbplatsen skyddas av fotografens upphovsrätt, vilket innebär att de inte får användas utan tillstånd av WWF/fotografen. De texter som används på webbplatsen får du inte kopiera utan tillstånd från WWF eftersom de också skyddas av WWFs/skribentens upphovsrätt. Däremot kan du utan WWFs tillstånd använda texten som källa/underlag eller skriva ett referat av texten. För privat bruk får du kopiera en eller några få exemplar av texterna eller bilderna till dig själv, din familj eller dina vänner.

I de flesta fall brukar WWF vara generös med tillstånd för användningen av texter, men vi vill bli kontaktade först så att vi vet i vilket syfte de ska användas. För frågor, kontakta WWFs kommunikationsavdelning via växeln, 08-624 74 00, eller skicka ett mail till: info@wwf.se

Generella frågor

Beräkna flygresans mängd CO2

Fråga: Jag har precis kommit hem från en tur och retur till Indien. Jag flög från Göteborg till Kochin i Kerala, Indien och bytte plan i Doha, Qatar. Min fråga är hur stort är CO2 avtrycket för den här flygresan? Jag har tänkt att jag ska ”spara ihop”, kompensera för denna mängd CO2 som jag har förbrukat med flygresan, genom att leva mer CO2 snålt och försöka göra mer genomtänkta miljöval. Jag har precis gått färdigt en lärarutbildning och ska börja undervisa på högstadiet i naturvetenskapliga ämnen. Har tänkt att använda den här övningen i min undervisning.

Svar: Hej, det finns några olika verktyg som kan användas för den sortens beräkning. Vi har ingen egen men titta gärna här:

Elin Givarservice
 (Uppdaterad )

Fågelmatning bra eller dåligt?

Fråga: I WWF Magasin kunde jag läsa att det var bra att mata småfåglarna under vintern. Men är det verkligen bra att köpa importerad fågelmat som antagligen har flugits hit för att ge fåglar som alltid klarat sig själva tidigare? Är det inte ett korkat mänskligt påfund?

Svar: Att det är ett mänskligt påfund är ju rätt; om det är korkat kan ju alltid diskuteras.

Jag har hittat en vetenskaplig artikel där författarna verkligen funnit effekter av vinterutfodring på nästa års häckning, det vill säga att vinterutfodring ger bättre häckningsresultat nästkommande säsong. Artikeln visar därmed att det är ”nyttigt” för fåglarna att få extra mat under vintern.

En sak är ju också klar och det är att det är väldans trevligt att ha fåglar vid fågelbordet under vintern då man annars inte ser så många fåglar!

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, Biologisk mångfald

Elin Givarservice
 (Uppdaterad )

Får man skattereduktion på gåvor till WWF?

Fråga: Jag är månadsgivare och 200 kr dras varje månad från mitt konto. Utgår det skattereduktion ?

Svar: Hej,

Tyvärr så är det inte möjligt att få skattereduktion för de penninggåvor man ger till oss. Vår organisation (en av många) kan tyvärr inte ansöka om att bli gåvomottagare då skattereduktionen i deklarationen endast omfattar två ändamål; social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. Detta är givetvis beklagligt och något vi jobbar för att ändra på genom att påverka beslutsfattare och politiker.

Däremot är gåvor som är kapitalvinstbeskattade (avkastning, värdepapper, fastigheter, bostadsrätter etc.) skattebefriade och tillfaller oss utan avdrag för skatt. Detta innebär således att din testamentsgåva är skattebefriad och kommer ökar i värde med hela 43%.

 (Uppdaterad )

Hur avslutar jag mitt fadderskap som jag har via autogiro?

Hej,

Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår givarservice eller din bank.

Om du vill, kan du istället för att avsluta;

  • sänka beloppet – kanske vill du ge 30, 50 eller 75 kronor per månad?
  • pausa fadderskapet i en månad, eller tre, eller någon annan tid du önskar.

Givarservice hjälper dig med den lösning som passar dig bäst.

Vi vill också passa på och säga tack för ditt stöd! 🌎

Ett annat sätt du kan bidra till vårt arbete, är att dela våra artiklar, och tipsa dina vänner om att de kan stödja oss, även med engångsbelopp, och via swish.

Läs gärna om vårt arbete och WWFs framgångar i fält HÄR

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Hur och när hoar kattugglan?

Fråga: I slutet av andra veckan i januari var det första gången i år som vi hörde kattugglan under kvällspromenaden med vovvarna. Vi tyckte att det var ovanligt tidigt så vår fråga är: Vad är det som styr att kattugglan beslutar sig för att börja ”hoa”? Är det ljuset eller något annat?

Svar: Hej! 🦉 

Man kan höra kattugglans läten nästan hela året men det är under häckningssäsongen på våren som de är mest aktiva. Under sommaren är de tysta och det är då de ruggar och är därför inte är så aktiva. Ungarna kan man dock höra tigga efter mat på försommaren.

Kattugglan har framför allt två sorters läten. Det typiska hoandet är hannens revirläte och hörs på flera kilometers håll, framför allt på våren. De har också ett kontaktläte som brukar beskrivas som ”klevitt, klevitt”. Anledningen till att de hoar också på hösten är sannolikt för att försäkra sig om att deras revir inte invaderas av andra.

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, biologisk mångfald

Läs gärna om fåglar i Sverige HÄR.🦉

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Högljudda fåglar!

Fråga: Vi satt häromdagen och lyssnade på en koltrast som satt högt uppe på ett träd och sjöng. Den var ganska långt borta ändå hörde vi den tydligt och någon undrade hur många decibel den kunde åstadkomma. Vet man det? Vilken fågel har världsrekord? Såväl påfågeln som stora papegojor kan ju spräcka trumhinnor om man är för nära. Hur många decibel har deras läten?

Svar:

Hej!🦅

Fåglar kan sjunga väldigt högt. Det är ju en del av strategin att se till så meddelandet kommer igenom alla andra ljud i naturen, antingen som försvar för exempelvis ett revir eller som inbjudan till en framtida partner! 70–80 decibel omnämns i litteraturen, exempelvis näktergalar, och då är det på gränsen till smärtsamt.

Det finns också en del fågelarter som är extra ljudliga. Tranan kan skrämmas rejält med sitt skrik och likaså hörs rördrommen lång väg. Praktlyrfågeln Menura novaehollandiae finns i Australien och kan både låta väldigt högt och härma alla sorters ljud. Vad sägs om motorsåg, bilalarm och motorkameror!

På Nya Zeeland finns också en marklevande papegoja, kakapo, som sitter i en ljudförstärkande grop som den själv tillverkar och med hjälp av jättestora ljudsäckar kan de tillverka ljud som hörs på mer än en halvmils avstånd.

Vissa fåglar använder exempelvis ”redskap” för att få det att låta extra starkt – hackspettar hackar ju gärna på plåtskodda telefonstolpar och även i olika håliga träd med väldigt gott resultat!

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, biologisk mångfald

Läs gärna mer om fåglar i Sverige HÄR. 🦅

Therese Kommunikation
 (Uppdaterad )
Fråga: Hur många decibel kan en flock fiskmåsar uppnå?
Vi har fiskmåsar som återkommer varje år och häckar på våra tak, bor i flerfamiljshus i södra Stockholm. Det kan vara en sådan kakofoni när många måsar skriker / sjunger / kommunicerar samtidigt så man absolut inte kan sova! Värre än när någon granne har fest. Har ljudnivån uppmätts någon gång för fiskmåsar i grupp?
Svar: Tack för din fråga.

Ljud från fåglar kan störa, speciellt nattetid när vi människor vill sova. Under varma sommarnätter behöver vi ofta öppna fönstret för att sänka temperaturen inomhus. För fiskmåsar har man i England uppmätt en ljudnivå på 86 decibel medan i Sverige känner jag bara till 60 decibel från en koloni med måsar. Den höga ljudnivån uppmättes precis intill fiskmåsarna medan inomhus (med öppet fönster) sjönk ljudnivån till 73 decibel. Normal anser man att ljudnivåer närmare 50 decibel är OK, 60 decibel är 10 ggr högre ljudnivå osv. Stadstrafik ligger på runt 80 decibel. Hörselskador kan uppstå när ljudnivån ligger under långa perioder över 85 decibel. Så fiskmåsar kan nog ställa till det. Ljudet brukar dock avta när ungarna är flygfärdiga och sprider ut sig över ett större område. Denna information löser tyvärr inte ditt problem, men har du fortsatt obehag så kontakta miljöförvaltningen på kommunen. Ljudnivån kommer sannolikt minska någon vecka in i juli.🐦

Med vänliga hälsningar,

Tom Naturvårdsexpert

Fågel i flock eller inte?

Fråga: Jag har i vinter sett en hel del stjärtmesar i vår trädgård och reagerat på att de alltid flyger tillsammans i små flockar. De andra småfåglarna som vi har i trädgården flyger mer för sig själva. Är detta ett beteende som stjärtmesarna är ensamma om eller är det något speciellt som påverkar dem så att de väljer att flyga tillsammans?

Svar: Att flyga i flock eller vara själv är olika strategier för att skydda sig mot rovfåglar och för att finna mat. Under vintern när det är kan vara kärvt att hitta mat, flockar sig ofta fåglar, inom arten, som stjärtmes, eller i flockar med flera arter – så kallade guilder. En guild kan exempelvis bestå av flera mesarter och kungsfågel som tillsammans drar genom skogen och letar mat bland granar och tallar.

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, Biologisk mångfald

Läs gärna mer om fåglar i Sverige HÄR.🦆

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Får koraller säljas i affär i Sverige?

Fråga: Jag undrar över om man får sälja koraller i Sverige? Vi upptäckte en massa stora koraller i en affär i vår stad. Jag frågade försäljaren om det och hon svarade att man får sälja koraller om man har licens för det, och det hade dem enligt henne. Dessutom sa hon att de köper bara koraller som har spolats i land. Jag undrar över hur man kan vara säker på att det är döda koraller och att de som säljer inte ha plundrat korallreven.

Svar: Hej,

Man kan inte vara säker om hur korallerna hämtats men en massa stora uppspolade döda koraller som är till försäljning låter inte rätt. Det är extremt ovanligt att stora koraller spolas upp utan att gå sönder så det är inte en realistisk förklaring. Koraller ska man enligt WWF låta bli att köpa då det är långsamtväxande kolonilevande djur som långsamt bygger sina kalkskelett det som säljs i butiker. Oftast vet personerna som säljer inte att tillväxten är så lite som mellan 1-10 mm per år.

Det finns inget förbud att sälja koraller men om man gör det ska butiken kunna visa ursprung och lagligt köp för alla koraller. Många koraller är CITES listade och då behövs särskilda import och export tillstånd som ska godkännas av både export och importlandet.

Hälsningar,
Inger, WWF Hav och Fiske expert

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Hackspettar

Fråga: Kan man skilja på de olika hackspettarna som hackar på träd. Och varför hackar de ibland på plåttak eller fönsterkarmar?

Svar: Hej, 

Tack för din fråga. Hackspettar hackar av två anledningar. Den ena är för att komma åt insekter inne i ved. Här har de olika arterna olika sätt att hacka på och man kan därför känna igen när en spillkråka, vitryggig hackspett eller en tretåig hackspett har varit framme bara genom att titta på hur hackmärkena ser ut.

Den stora spillkråkan kan vara riktigt destruktiv om det exempelvis går en elledning inne i en trävägg och spillkråkan får för sig att det låter som en skalbaggslarv; då kan husväggen bli totalt sönderhackad av denna kraftfulla hackare. Den andra anledningen är kommunikation.

Tidiga vårmorgnar hör man ofta trumvirvlar som hackspettarna åstadkommer genom att hacka på trä eller metall som ger god resonans. Plåtbeskodda telefonstolpar är exempelvis populärt och ljudet bär då långt så att andra hackspettar kan avgöra att reviret är upptaget. Dessa trumvirvlar är också artspecifika så att man kan avgöra vilken art det är som trummar. Större hackspett har korta virvlar, mindre hackspett snabba som en kulspruta, och spillkråkan långa, flera sekunders trumningar.

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, biologisk mångfald

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Hur kan räkor ha så stora utsläpp? Är det jätteräkor som avses?

Svar: Hej, här är svar från vår naturvårdsexpert:

”Räkor fiskas ofta med en så kallad bottentrål. Trålen släpas längs botten vilket skapar friktion och gör att det går åt mycket bränsle. Därför är räkor ett av de mer klimatbelastande livsmedlen från hav.

En jämförelse kan göras med fisken sill. De simmar i stora stim och fiskas med en annan typ av trål som inte dras längs botten. Eftersom en stor mängd fisk kan tas upp på kort tid, och friktionen mot botten kan undvikas går det åt betydligt mindre mängd fossilt bränsle.

De så kallade jätteräkorna kan ha ännu högre klimatbelastning, och kan också ge upphov till en rad miljöproblem. Jätteräkorna, eller tropiska räkor/scampi/tigerräkor som de också kallas, finns både som vildfångade och odlade. Bägge varianter är förknippade med miljöproblem. Vildfångade räkor fiskas oftast med trål vilket skadar bottnar, koraller och andra bottenlevande organismer. Räkodlingarna anses utgöra ett av de största hoten mot mangroveskogar och andra känsliga kustmiljöer. Mangroveskogarna huggs ner för att ge plats för odlingar. Det finns dock både MSC och ASC certifierade jätteräkor där åtgärder vidtagits för att minska miljöpåverkan. Exempelvis får ASC-certifierade odlingar inte anläggas i områden med mangrove och odlingarna har även krav på sig att återplantera skog som tidigare skövlats. MSC-certifierade jätteräkor får inte fiskas på känsliga bottnar som kan ta permanent skada från trålningen. WWF rekommenderar ASC och MSC certifierade räkor som bästa val av jätteräkor.🦐

Läs gärna mer i Fiskguiden”.

Elin Givarservice
 (Uppdaterad )

Hur är det med souvenirer av elfenben?

Fråga: I mitten av 1960-talet fick jag två elefanter. De är gjorda av ett svart, hårt och blankt material som jag tror är något slags trä. Betarna är 7 centimeter långa och av elfenben.
Behöver jag skämmas för att jag har dem? Vad ska jag göra med dessa souvenirer – är det kanske bäst att göra sig av med dem och i så fall hur? Något globalt förbud mot handel med elfenben fanns ju i varje fall inte när de inköptes.

Svar: Hej!

Reglerna för elfenben är i dag stränga eftersom handeln med elfenben ökat dramatiskt.

1) All handel med obearbetad elfenben är förbjuden i Sverige.
2) Om man som du har snidat elfenben kan man söka dispens från detta förbud genom ett CITES-intyg. Det är Jordbruksverket som utfärdar dessa intyg. Du måste dock bevisa att du kommit över elfenbenet på ett lagligt sätt.
3) För gamla föremål – tillverkade före 3 mars 1947 – är det tillåtet att sälja föremålet inom EU. Men då måste du ha trovärdig dokumentation som bevisar ålder och ursprung.

Det verkar som att det är villkor 2 som gäller för dig. Om du bestämmer dig för att sälja elefanterna så behöver du ett CITES-intyg från Jordbruksverket. Om du vill göra dig av dem, se till att de blir förstörda, till exempel brända.

Hälsningar Ola Jennersten
Expert, biologisk mångfald

Läs gärna mer om illegal handel av djurdelar HÄR.

Elin Givarservice

 (Uppdaterad )

Omöjliga klimatmål?

Fråga: Har gått igenom klimatkalkylatorn och fick ett resultat på 1,6. Det är tydligen ett relativt bra resultat jämfört med genomsnittet.  Jag har dock svårt att förstå hur jag skulle kunna reducera min påverkan med 1/3. Att avstå från alla resor räcker inte jag får nog dessutom leva på svältgränsen, aldrig köpa några prylar över huvud taget.
Ändå kommer detta inte att räcka eftersom vi lever i ett samhälle som därtill förbrukar hela 3 hela jordklot. Hur skall samhället kunna reducera sin påverkan till 1/3 av det de nu gör. Vilka politiker kommer att verka för så drastiska nedskärningar? De verkar ju nu bara för att öka dess påverkan. Jag får verkligen inte detta att gå ihop. Kan ni ge mig ett vettigt svar på detta?

Svar: Tack för dina frågor och för ditt engagemang för klimatet.🌍

Det stämmer att det är svårt att idag komma ner till riktigt låga utsläppssiffror. Men klimatmålen som finns på nationell och global nivå ligger några år fram i tiden, så det är inte heller meningen att vi ska nå dessa mål redan idag även om det förstås är positivt om vi kan göra det så snart som möjligt. Det är också viktigt att tänka på att det inte är varje enskild person som ska nå målen, utan vi alla tillsammans. Det är jättebra att enskilda visar vägen och ligger i framkant men det finns också gränser för vad en privatperson kan göra. Dina utsläpp kommer av sig själv minska över tid när energisystemet förbättras, transportsystemet elektrifieras och industrier och företag ställer om. Så du behöver inte göra hela förändringen själv.

Vi delar din bild av att politikerna gör för lite och för långsamt och det är någonting vi försöker påverka så mycket vi kan. Exempelvis gick vi under våren ut med denna lista med klimatåtgärder som vi föreslår att regeringen genomför: Pressmeddelande: WWF: Varsågod regeringen, här är WWFs 37 klimatåtgärder, nu behövs snabba åtgärder!

Vi önskar dig en riktigt fin helg och tackar igen för ditt engagemang för en levande planet!💚

Johan Expert klimat & energi

Skriv till oss.

Vem ska jag vända mig till i en specifik fråga?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Dela gärna:

Senast ändrad 30/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se