
Naturbetesmarkerna tillhör våra allra mest artrika marker. Men för att behålla sin mångfald av växter och djur, måste de betas. Köttet från betande djur är inte bara av hög kvalitet – det har också bidragit till att bevara den biologiska mångfalden och hålla landskapet öppet. Detta ger naturbeteskött ett viktigt mervärde.
Naturbetesbönderna kan vara lantbrukare som har djuren på naturbeten istället för att föda upp dem inomhus i stall. Naturbetesbönder är också mjölkproducenter med bete för ungdjur och kor som inte mjölkar, så kallade sinkor. Mjölkande kor går för det mesta inte på naturbetesmarker.
WWF har utvecklat konceptet för naturbeteskött och fört ut det till livsmedelsbutiker, restaurangägare, kommunala skolor och äldreboenden. Att kött är naturbeteskött är sedan flera år en erkänd kvalitet, och det innebär att köttet går att efterfråga vid offentlig upphandling. Djurens långsammare tillväxt, högre slaktålder och den gräsbaserade utfodringen ger en högre kvalitet på köttet. Det gör att lantbrukaren kan få bättre betalt för godkänt och certifierat naturbeteskött än för annat kött.
Som konsument kan det vara svårt att hitta certifierat naturbeteskött i butik. Certifierat naturbeteskött finns idag i COOP-butiker men tillgången är begränsad. Köttet finns annars på gårdar som själva säljer kött i köttlådor eller i lokala gårdsbutiker. I takt med att intresset ökat hoppas WWF att fler större butiksaktörer börjat lyfta fram naturbeteskött. Så fråga efter certifierat naturbeteskött i din butik och visa att det finns en efterfrågan!
Därför är det bra att välja naturbeteskött om du äter kött:
Det är bra att minska på köttet för klimatets skull och för att det går åt mindre odlingsyta vid en växtbaserad kost. Men vi skulle behöva efterfråga mer av det svenska naturbetesköttet, för den biologiska mångfaldens skull, enligt WWFs expert Anna Richert. Lär dig mer om naturbete och hur du kan äta mer hållbart …
Den ideella föreningen Naturbeteskött i Sverige bildades 2012 som en fristående fortsättning på WWFs arbete. Föreningen arbetar för ökad produktion och konsumtion av certifierat naturbeteskött i Sverige. Den fungerar även som en plattform för alla som är intresserade av naturbete – såväl lantbrukare som konsumenter och företrädare för livsmedelsindustri och handel.
Senast ändrad 15/07/19