Potatis_hand_close-up-1835908

Årets Östersjöbonde

PRIS TILL LANDBRUKARE SOM FIXAR BÅDE MATEN OCH HAVET

WWF delar ut pris till lantbrukare som gör viktiga insatser för att minska övergödningen i Östersjön. Utmärkelsen delas ut i elva länder inom Östersjöns avrinningsområde. Genom att lyfta fram goda exempel vill WWF inspirera lantbrukare och beslutsfattare i hela regionen att göra ännu mer för vårt hårt trängda innanhav. Pristagaren i varje land får ett pris på 10 000 kr. Bland de nationella vinnarna koras också en internationell pristagare, Baltic Sea Farmer of the Year, som belönas med 100 000 kronor.

Läckage av fosfor och kväve från jordbruksmark är ett stort problem i Östersjöregionen. De totala utsläppen har visserligen minskat, men mycket arbete återstår för att nå utsläppsmålen som länderna kommit överens om inom Helsingforskommissionen (HELCOM).

En särskild utmaning är att jordbrukets utsläpp ofta är små och spridda över stora ytor i landskapet. Det finns därför ingen enkel lösning, utan det krävs en mängd olika åtgärder (’Winning farming practices’). Det gäller att få näringsämnena fosfor och kväve att hamna i de växande grödorna på åkern, istället för i vattendragen.

Förutsättningarna för att bedriva jordbruk är väldigt olika i länderna runt havet, vilket gör att miljöarbetet måste anpassas till lokala förhållanden. För att rädda Östersjön krävs att både politik och marknad styr mot hållbar matproduktion. Vi har kommit en bit på väg, men är ännu inte framme. Med Årets Östersjöbonde vill WWF synliggöra miljöhjältarna som fixar både maten och havet. Utmärkelsen har delats ut sedan 2009 och skapades av WWF i partnerskap med lantbruksorganisationer i Östersjöregionen.

BSFYA 2019 family photo

Är du Årets Östersjöbonde?

Nu är det dags att nominera sin favorit till Årets Östersjöbonde. Är det du eller någon du känner? Anmäl senast 30 april och du eller din favorit kan vinna 100 000 kronor.

Med utmärkelsen Årets Östersjöbonde vill WWF i samverkan med LRF lyfta fram det positiva miljöarbete som görs av Sveriges bönder. Det kan till exempel handla om fosfordammar, tvåstegsdiken, fånggrödor, strukturkalkning, precisionsodling och miljöanpassade skyddszoner.

Vem kan jag nominera? Som lantbruksföretagare kan du nominera dig själv eller något företag du tycker ligger i framkant.

Måste det vara en speciell produktion? Nej. Produktionen kan vara ekologisk eller konventionell.

Är det bara företag nära Östersjön som kan delta? Nej, företagen behöver inte ligga nära kusten. Större delen av Sverige ligger inom Östersjöns avrinningsområde och alla kan vara med och göra skillnad för vattenmiljön.

Delta i tävlingen         Läs kriterier         KONTAKTA OSS

holger-van-der-woude_2

Sveriges Östersjöbonde 2019

Holger van der Woude

Holger van der Woude vann utmärkelsen Sveriges Östersjöbonde 2019. Han bedriver gräsbaserad mjölkproduktion och spannmålsodling på Yttereneby gård i Järna, utanför Södertälje. Gården är ekologisk och näringsläckaget minimeras genom Holgers arbete med skyddszoner, mellangrödor och våtmarker.

– Det är väldigt roligt att få uppskattning för det man gör. Ibland är det lite ensamt att arbeta på gården, även om jag har några anställda, så det är otroligt roligt att få uppmärksamhet och att känna att man gör något bra, säger Holger van der Woude till tidningen Land Lantbruk.

Det danska lantbruksparet Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj från Ausumgaard på Jylland vann WWFs regionala pris år 2019. De odlar 700 hektar ekologiska grödor och har vidtagit en rad åtgärder för att minska näringsläckaget och bli mer hållbara. Bland annat behandlas gårdens gödsel och växtavfall i en biogasanläggning som gör näringsämnena mer lättillgängliga för grödorna, samtidigt som ett fossilfritt bränsle produceras.

Baltic Sea Farmer of the Year 2019

map-svenska-5

Tidigare internationella vinnare

2019: Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj, Danmark
2018: Krzysztof Kowalski, Polen
2015: Minna Sakki-Eerola och Markus Eerola, Finland
2014: Juris Cīrulis & Vija Cīrule, Lettland
2013: Juhan Särgava, Estland
2011: Marian Rak, Polen
2010: Håkan och Teri Lee Eriksson, Sverige
2009: Katariina Vapola och Jyrki Ankelo, Finland

Läs mer om tidigare vinnare

Film

Baltic Sea Farmer of the Year Award (Årets Östersjöbonde)

Baltic Sea Farmer Of The Year Award – WWF
Film

Baltic Sea Farmer of the Year Award (Årets Östersjöbonde)

Svensk skärgård

Östersjöfadder

  • Östersjön är ett av världens mest förorenade hav
  • Döda bottnar lika stora som en yta 1,5 gånger så stor som Danmark
  • Som fadder hjälper du oss stoppa överfisket och övergödningen!
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Östersjöfadder bidrar du månadsvis via autogiro regelbundet till WWFs arbete för ett friskt och levande Östersjön.

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 26/05/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se