one-planet-plate-kål-pixabay-2400x1200px

One planet plate för dig som är måltidsleverantör

One Planet Plate guidar till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att servera mat inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad en måltid i taget! 

 
One Planet Plate är ett verktyg för alla medvetna måltidsleverantörer.
Det går att använda One Planet Plate på flera sätt. Antingen inspireras du av kunskapen, och använder konceptet som en guide i din matlagning. Eller så tar du ett steg till och använder One Planet Plate som en märkning och visar dina gäster att du tar ansvar för planetens framtid. De rätter som klarar kraven har möjlighet att använda One Planet Plates-symbol. Märkningen är kvittot på att måltiderna tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom konceptets klimatbudget. För att få märka dina rätter behöver du ett avtal med WWF – läs mer på den här sidan.

 

Kom igång med One Planet Plate

Testa One Planet Plate-nivån
1. Läs kriterierna. 
2. Kolla dina maträtters klimatavtryck. Vill du snabbt få en uppfattning om hur dina maträtter ligger till jämfört med One Planet Plates-klimatbudget (0,5 kg CO2e per lunch eller middag) kan du testa Matkalkylatorn. Du kan också använda någon av de mer avancerade verktygen (se nedan) om du har tillgång till dem.
3. Innehåller maträtten fisk, kött, ost eller ägg? Kolla WWFs Fiskguide och WWFs Köttguide. För att klara kraven för den biologiska mångfalden krävs grönt ljus i guiderna för dessa råvaror.
4. Innehåller maträtten potatis, morötter, lök, spannmål eller raps?  Här krävs ekologiskt certifiering för att klara kraven för biologisk mångfald.

Vill du inte räkna på dina egna recept kan du spana in – och varför inte provlaga – våra färdiga One Planet Plate-recept!

Vill du använda One Planet Plate-symbolen?
För att få märka en maträtt med One Planet Plate behöver du använda något av de godkända beräkningsverktygen för att räkna ut klimatavtrycket.
Du väljer själv hur många av dina maträtter på din meny du vill märka med One Planet Plate-symbolen. Huvudsaken är att alla de rätter som är märkta med symbolen uppfyller kraven och att det syns tydligt på din meny. Läs mer i Kommunikations-riktlinjerna.
Du behöver också ett avtal med WWF. Anmäl intresse för att börja använda symbolen till mat@wwf.se så kontaktar vi dig. Sedan sker en inbesiktning av HS Certifiering och avtal skrivs. För användning av märkningen krävs bl.a. en årlig självdeklaration. Utförlig information finner du nedan.

Dokument

Kriterier för one planet plate

För att en måltid ska kunna kallas One Planet Plate behöver den uppfylla krav för klimatet och den biologiska mångfalden.

Krav för klimatet: Måltiden ska klara en klimatbudget på max 0,5 kg CO2e/måltid.

Krav för den biologiska mångfalden: Om kött eller fisk ingår i måltiden behöver de ha grönt ljus i WWFs Köttguide (länk) och Fiskguide (länk). Även ost och ägg ska ha grönt ljus i Köttguiden. För växtbaserade ingredienser är kravet att potatis, spannmål, raps, lök och morötter ska vara ekologiskt certifierade (t.ex. KRAV eller EU-ekologiskt). Övriga växtbaserade ingredienser får gärna vara ekologiska, men det är inte ett krav.

Utförliga kriterier för One Planet Plate 2019 kan du ladda ner som pdf här.

 

Maxgräns för klimatpåverkan

Värdet anges i  mängd koldioxidekvivalenter.

  • Frukost: 0,4 kg CO2e
  • Lunch eller middag: 0,5 kg CO2e
  • Veckomeny *: 11 kg CO2e

* I en veckomeny ingår frukost, lunch, middag och snacks/mellanmål för 7 dagar. Dryck ingår ej. Klimatbudgeten kan användas på olika sätt. T.ex. kan det vara en dagsbudget på 1,6 kg CO2e. Eller en veckobudget för luncher där fem luncher tillsammans klarar (5 x 0,5=) 2,5 kg CO2e.


Vi har utgått från att vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet med målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Tillsammans med forskare har vi räknat fram en gräns för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut för att vi ska klara målet. Värdet anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) som är det vanligaste måttet på utsläpp av växthusgaser. Att räkna ut klimatgränserna för One Planet Plate är komplicerat och det finns osäkerheter, men ledande forskare har godkänt hur vi räknat.

Kriterier för biologisk mångfald

Ingredienserna i en One Planet Plate-måltid måste klara följande kriterier:

  • Kött, OST, ÄGG: Ska ha grönt ljus i WWFs Köttguide.
  • Fisk: Ska ha grönt ljus i WWFs Fiskguide.
  • Vegetabilier: Ekologiskt certifierade spannmålsprodukter, potatis, lök, morötter och raps krävs.

 

Beräkna klimatpåverkan

För att få använda One Planet Plate-symbolen behöver du ett avtal med WWF. Du behöver också använda ett godkänt beräkningsverktyg för att räkna ut måltidernas klimatpåverkan. Verktyget ska vara kopplat till en aktuell och pålitlig databas om matens klimatpåverkan. WWF har inga egna sådana verktyg, utan hänvisar till de som finns på marknaden.

Godkända beräkningsverktyg

Samtliga beräkningsverktyg utom Mat- & Klimatlistan bygger på RISE Klimatdatabas som speglar livsmedelskonsumtionen i Sverige. Klimatavtryck för Livsmedelsverkets 2000 neutrala produkter har sammanställts. Livscykeln sträcker sig från primärproduktion (odling, uppfödning eller fiske) till att livsmedlet lämnar tillverkaren.  Databasen innehåller alternativa klimattal för baslivsmedel beroende på ursprung och produktionsmetod, och uppdateras årligen.

RISE Klimatdatabas för smartare matkonsumtion

Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas

Recept

Prova gärna våra recept, beräknade och godkända enligt One Planet Plates kriterier.

one-planet-plate-recept-skola-vecka-puff

Veckomeny skolluncher

Denna meny bjuder på fem recept som tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget för en veckas skolluncher och uppfyller kraven på biologisk mångfald. Menyn följer också näringsrekommendationer för skolluncher. Recepten är framtagna av Jens Vikingson.

LADDA NER

one-planet-plate-recept-skola-fristående-puff

Skolluncher fristående recept

Varsågoda – fem fristående recept på skolluncher som alla klarar One Planet Plates kriterier för klimat och biologisk mångfald! Recepten är framtagna av Jens Vikingson.

LADDA NER

Vi som använder One Planet Plate

one-planet-plate-puff-GIGAFOOD

Gigafood

”Mat ska vara enkelt, vackert och gott! Vad vi väljer att äta är avgörande för vår framtid.”
Ida Högberg, Gigafood

gigafood.se

one-planet-plate-puff-KARLSTADS-KOMMUN

Karlstads kommun skolor

Kronoparksskolan, Norrstrandsskolan, Tuggeliteskolan och Älvkullegymnasiet var först i Sverige med att testa One Planet Plate-måltider

Läs på karlstad.se

one-planet-plate-puff-STORMKÖKET

Stormköket

”Våra ledord är ett helhetsperspektiv på: Mat, Människa, Miljö och att överraska positivt.”

stormkoket.se

one-planet-plate-puff-HAPPYFOOD

Happy Food

”Nyttig och naturlig mat utan onödiga smakförstärkare och tillsatser som får både miljön och människan att må bra”

happy-food.se

Läs mer

One-Planet-Plate-rödbeta-pixabay687251-2400x1200px

Om One Planet Plate

Läs mer om One Planet Plate och matens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.

läs här

gronsaker-shutterstock2054835

Hållbar mat för hälsans skull

Planetsmart och hälsosamt går hand i hand. Att äta mer från växtriket och mindre kött gynnar inte bara vår planet – det är dessutom bra för vår hälsa.

LIVSMEDELSVERKET OM KÖTT

One Planet Plate bygger på vetenskap och forskning

Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Flera forskare har bidragit genom medverkande i workshops, och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens. Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.

Märkning med stickprovskontroll

One Planet Plate-märkningen bygger på egenkontroll och stickprovskontroller hos alla som använder symbolen.

Kontakt

För kontakt, frågor och synpunkter om One Planet Plate.

mat@wwf.se

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

Ha tålamod, din bank kontaktas.

 

Du kommer att skickas till PayEx hemsida när du har placerat din order

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 29/01/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se