one-planet-plate-kål-pixabay-2400x1200px

För dig som är måltidsleverantör

One Planet Plate är verktyget för alla medvetna måltidsleverantörer. Om dina rätter klarar testet har du möjlighet att märka dem och visa att du tar ansvar för planetens framtid. Märkningen är kvittot på att måltiderna är hållbara, tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom överenskomna klimatkrav. För att få märka dina rätter behöver du ett avtal med WWF – läs mer på den här sidan.

Kom igång med One Planet Plate

1. Läs kriterierna för One Planet Plate och testa några av era recept

Börja med att läs kriterierna  för måltiden. Använd Matkalkylatorn för att få en snabb uppfattning om hur måltiden klarar klimatkraven. Eller använd något av de mer avancerade verktygen för att se vilken klimatpåverkan måltiden har. Kolla sedan WWFs Fiskguide och WWFs Köttguide samt hur kraven ser ut på ekologiska vegetabilier för att se om måltiden klarar kraven för den biologiska mångfalden.

2. Märk rätten med One Planet Plate-symbolen

För att få märka rätten med One Planet Plate behöver du använda något av de godkända beräkningsverktygen. Du behöver också ett avtal med WWF. Anmäl intresse för att börja använda symbolen till mat@wwf.se så kontaktar vi dig.

3. Servera rätten till gästerna!

Det här är symbolen för One Planet Plate 
äpple-pixabay

WWFs vision för hållbar mat

Hur ska vi äta i framtiden för att bidra till en levande planet? Här kan du läsa WWFs vision för hur vi äter och producerar mat i en hållbar framtid.

Läs mer

fundering-vad-ska-jag-äta-shutterstock

Vad ska jag äta?

Vilket kött ska jag välja? Vilka certifieringar ska jag titta efter? Här finner du råd för vardagen och recept som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.

Läs här

on-planet-plate—morot-pixabay-2400x1200px

Kriterier och beräkningsverktyg

För att en måltid ska kunna kallas One Planet Plate, behöver den uppfylla en rad kriterier. Använd beräkningsverktygen för att testa.

Läs här

Matkalkylatorn-2018_Faq

Vilken klimatpåverkan har din måltid?

Gör ett första test med hjälp av WWFs snabba matkalkylator.

Testa här

Märkning med stickprovskontroll

Vi behöver vara fler som jobbar för en levande planet! Och det ska vara enkelt att komma igång. One Planet Plate är  en märkning som bygger på egenkontroll och stickprovskontroller hos alla som använder symbolen.

För att få använda symbolen skriver företaget under ett avtal där man förbinder sig att följa guiden och att leva upp till kraven. Utbildningsmaterial ingår och stickprovskontroller görs. Företaget rapporterar varje år till WWF hur symbolen har använts.

Bygger på vetenskap och forskning

Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Flera forskare har bidragit genom medverkande i workshops, och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens.

Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.

One Planet Plate i skolan

Vi har tagit fram en veckomeny som är anpassad för skolköket. Den hittar du här. Kocken Jens har även tagit fram ett till förslag på en skollunch som du kan hitta här. Använd gärna dessa och inspirera skoleleverna till en mer hållbar kosthållning.

Servera inte anonym mat

Varifrån kommer maten du serverar? Hur har den producerats? Genom att välja certifierad och miljömärkt mat kan du svara på den frågan och servera mat som producerats på ett ansvarsfullt sätt.

Leta efter de här certifieringarna

KRAV, EU ekologiskt, Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Svenskt Sigill Klimatcertifierat, Svenskt Sigill Naturbeteskött, MSC, ASC. Livsmedelsverket visar bilder på alla miljömärken för mat.

Välj ALLTID certifierat för dessa produkter

Bananer, citrusfrukter, choklad/kakao, kaffe och the, vindruvor/vin/russin, palmolja (kolla kex och frityrolja, ställ krav på spårbar certifierad RSPO-palmolja)

Kontakt

Rapportera felaktig användning av symbolen

Har du sett någon One Planet Plate-måltid som du misstänker inte uppfyller kraven? Kontakta oss. Företag som medvetet missbrukar symbolen stängs av från att använda den i två år.

mat@wwf.se

Medlemskap

Välj mellan olika medlemskap

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Senast ändrad: 2019-05-16

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se