Övergödning
Stoppa övergödningen av vattendrag, sjöar och hav
Stoppa övergödningen av vattendrag, sjöar och hav
Övergödning, som följd av för stor näringstillförsel, är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden. Vårt sötvatten är en viktig resurs som ska täcka stora behov. Det kräver friska sötvattensmiljöer med god vattenkvalitet..
En del av näringstillförseln sker naturligt. Men mänskliga aktiviteter tillför extra näringsämnen i form av kväve och fosfor. Detta orsakar i övergödning med igenvuxna sjöar och vattendrag, minskad biologisk mångfald, försämrad vattenkvalitet och syrebrist som resultat. Näringsämnena kan även orsaka kraftiga algblomningar.
De mänskliga verksamheter som bidrar till övergödningen är framför allt jordbruk, avlopp och reningsverk, men även industrier, skogsbruk, vägtrafik och sjöfart.
Extra näringstillförsel kan också ske genom så kallad internbelastning då gammal näring, som tidigare varit bunden i sediment, frisätts. Klimatförändringar kan försvåra ytterligare. Det är därför viktigt att vi gör allt vi kan för att ligga steget före och åtgärda problemen.
Våtmarker är viktiga i sammanhanget då de har förmågan att fånga in stora mängder kväve och fosfor. Under det senaste seklet har nästan en fjärdedel av Sveriges ursprungliga våtmarker försvunnit, mestadels på grund av utdikningar i skogsbruket och sjösänkningar som har förvandlat våtmarker till jordbruksmark.
Det är viktigt att minska näringsutsläpp- och läckage från reningsverk och industrier, enskilda avlopp, jordbruk , skogsbruk och andra källor. WWF arbetar för att skydda våra vattendrag, bevara den biologiska mångfalden och stoppa övergödningen. Vi arbetar även för att återskapa våtmarker i jordbrukslandskapet.
Ditt bidrag till övergödningen sker huvudsakligen genom dina matval, alltså vad som produceras inom lantbruket. Även det som hamnar i ditt avlopp har betydelse. Genom kloka val kan du bidra till att förbättra tillståndet i våra vatten:
Jordbruket är genom gödsling en av de största källorna till näringsläckage från land. Läckaget har minskats kraftigt på senare år, men ytterligare åtgärder behövs. Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att:
Övergödning och föroreningar av sjöar vattendrag är ett globalt problem som drabbar både mindre sjöar och stora sjöar som Lake Victoria. Även havet drabbas. Idag är flera havsområden, som Svarta havet, Sydkinesiska sjön och Mexikanska golfen, övergödda.
Östersjön har inte bara svåra övergödningsproblem med algblomningar, utan har också världens största områden av syrebrist och döda bottnar. Arbetet med att minska övergödningen är viktigt och berör många av våra ansvarsområden.
Världsnaturfonden WWF har arbetat med att restaurera, skapa och sköta våtmarker under en lång tid. Många av de våtmarker som omger Sveriges finaste fågelsjöar har WWF aktivt arbetat med som Hjälstaviken, Kristianstads vattenrike, Tåkern, Asköviken med flera, men även mindre våtmarker i Stockholmsregionen och i Roslagen.
WWF har även bidragit till att det finns flera olika stödformer för jordbrukare i Sverige som vill anlägga våtmarker i jordbrukslandskapet, för att minska näringsläckaget till vattendragen. Arbetet har också lett till ökad kunskap och förståelse hos många statliga, kommunala och privata aktörer, så att det nu är självklart att ta ökad hänsyn till våtmarker.
Senast ändrad 03/01/19