Gå till huvudinnehållet
Foto: Jaimie Tuchman / iStockphoto

Hållbar livsstil

För att kunna skapa en hållbar livsstil behöver vi göra smarta val i vardagen. Det kan verka överväldigande men det finns delar av vår livsstil påverkar planeten mer. Vi har ringat in fem olika områden, där klimatpåverkan är stor, och vi alla kan göra val som påverkar. Maten vi äter, vår konsumtion, transporter, för energiförsörjning och ekonomi kan brytas mer i fem B:n – biffen, butiken, bilen, bostaden och börsen. Alla insatser och förändringar spelar roll, smått som stort – alla kan göra något!

Tallrik med mat, broccoli

Klimatsmart mat

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på och de val vi gör kan göra stor skillnad. Förutom att göra planeten en tjänst med våra val kan du även spara pengar samtidigt. Vi har samlat inspiration, goda råd om enkla och smarta sätt att äta för en levande planet tillsammans med fakta om hur maten påverkar vår planet. Vi har även en receptbank full med roliga, goda och enkla recept!

Hållbar mat för alla

Begagnade kläder

Hållbar konsumtion

En allt större del av människans miljöpåverkan kommer från vår konsumtion. Den privata konsumtionen står för cirka två tredjedelar av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp totalt. Här får du tips och inspiration för att börja handla, shoppa och konsumera klokt – och göra skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden.

Hållbar konsumtion

Höghus i glas med många växter

Hållbara bostäder

Det ska vara lätt och lönsamt att leva hållbart. Just när det gäller våra bostäder och egna hushåll finns det många sätt att göra skillnad. I första hand tänker vi på energianvändningen, men det finns även andra sätt att påverka. Även trädgården och balkongen kan bidra till en mer hållbar livsstil. Läs mer om enkla tips för ett hållbart boende.

Tips för en klimatsmartare bostad

Cykelbanor i Malmö

Res klimatsmart

Vi behöver resa annorlunda för att nå klimatmålen. Våra resor och transporter står för omkring en tredjedel av växthusgasutsläppen inom Sveriges gränser. Svenska städer och storstadsregioner växer och Sverige behöver fler lösningar för att hantera
utmaningarna kopplat till våra resor och transporter. Läs mer om hur WWF arbetar för att städer ska kunna minska biltrafiken och skapa möjligheter för effektiva och hållbara transportsätt.

Res klimatsmart

Hållbar ekonomi, foto- Isak55,Shutterstock.jp g

Hållbar ekonomi

Minska utsläppen från ditt sparande, men öka ditt klimatsmarta och hållbara sparande. Ställ frågor och välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig. Ta del av våra tips här på sidan!

Hållbar ekonomi

Fler tips för en hållbar livsstil

Läs mer om WWFs arbete

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Dela gärna:

Senast ändrad 05/07/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se