Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 sep, 2017|Pressmaterial

WWF och White Guide Junior utnämner Karlstad till Årets hållbara Skolmatskommun

Karlstad är bäst på hållbar skolmat och hyllas nu av WWF och White Guide Junior för sitt arbete. Priset delades ut på White Guide Junior och White Guide Senior-galan som gick av stapeln i Göteborg den 19 september.

Foto: Richard Stonehouse / WWF

- Vi tycker att det borde vara en självklarhet att alla barn serveras hållbar skolmat. Karlstads arbete med klimatsmart mat genomsyrar hela verksamheten. Att de arbetat på bredden för en mer hållbar mat samt att personal och chefer är genuint engagerade på alla nivåer tillhör deras framgångsfaktorer, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Tillsammans med White Guide Junior som har bred erfarenhet av att testa skolmat runt om i landet har Världsnaturfonden WWF tagit fram ett pris för att lyfta upp den kommun som serverar den mest hållbaka skolmaten i Sverige, Årets hållbara skolmatskommun. WWF och White Guide Junior väljer med detta pris att rikta rampljuset på politikerna i kommunerna i Sverige för att säkerställa att de tar ansvar för och engagerar sig för skolmåltiderna i sin kommun. Kommunerna har bedömts efter fyra områden; klimat, schysst mat som innebär att såväl djur som natur behandlats schysst i produktionen, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

- Kommunerna måste ta större ansvar inom den offentliga gastronomin för att ställa om mot en mer hållbar mat. Tillsammans med WWF sätter vi med det här priset press på politiker och kostchefer att våga ta ställning för att ge våra barn och unga en hållbar skolmåltid, säger Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior.

- Vi lever i dag i Sverige som om vi hade mer än 4 planeter till vårt förfogande. En stor anledning till att vi hamnat så snett är vår konsumtion av mat som står för en tredjedel av de svenska klimatgasutsläppen. Därför är det så viktigt att politikerna även börjar engagera sig för skolmåltiderna, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Kontakt:
Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, 0706376878
Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior, 070318 45 43 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se