Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 sep, 2019|Pressmaterial

Motala – bäst i Sverige på hållbar skolmat

Nu är det avgjort. Motala är bäst i Sverige 2019 på att göra hållbar skolmat. Priset delades ut av Världsnaturfonden WWF på White Guide Junior-galan i Malmö den 17 september. 

Anna Richert WWF med Motalavinnarna Robert Ringman Margaretha af Trolle och Elin Nilsson            Anna Richert WWF tillsammans med Motala-vinnarna Robert Ringman, Margaretha af Trolle och Elin Nilsson.

– Vi tycker det är ett bra sätt att nå ut till en väldigt viktig del av matsverige. Vi vill uppmärksamma de hjältar i skolköken och i kommunen som serverar färgglad, näringsrik mat som smakar fantastiskt och samtidigt minskar trycket på planeten, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Under White Guide Junior- och White Guide Senior galan i Malmö delades priser ut till 13 olika kategorier till skolor, förskolor, kommuner och seniorboenden. Kategorin Årets hållbara skolmatskommun presenterades i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Motiveringen till att Motala vann priset löd:”Med driv, envishet och djärva mål är ni ett ljus i hela Matsveriges ledfyr – den offentliga måltiden.” Utmärkelsen riktar sig till kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan och utgår från fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

–WWF och White Guide Junior väljer med detta pris att rikta rampljuset på kommunpolitikerna i Sverige. Det är ett sätt att se till att de tar ansvar för och engagerar sig för skolmåltiderna i sin kommun, säger Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior.

Syftet med White Guide Juniors utdelning av priser är att höja kvalitén på maten som serveras i skolorna i Sverige. Genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige är målet att inspirera till utveckling.

White Guide Junior belönar bland annat  skolor som lyckas med samarbetet kring skolmaten, där kostchefen och kockarna krokar arm med lärare, rektorer och eleverna själva och på så sätt kopplar ihop pedagogik och gastronomi.

Följande kommuner var i år nominerade till Årets hållbara skolmatskommun:

Arboga, Borlänge, Gnosjö, Haninge, Helsingborg, Karlstad, Lidköping, Linköping, Motala, Västerås.

Tidigare Årets hållbara skolmatskommuner :

2017 Karlstad

2018 Örebro

Om WWF:

WWF är en av världens största miljöorganisationer vars mål är att vi ska leva inom ramen för en planet. Det kan låta enkelt, men i praktiken har vi långt kvar och där spelar maten stor roll.

Om White Guide Junior:

White Guide Junior är Sveriges enda tävling där landets skolrestauranger och skolmat bedöms med målet att alla barn i Sverige ska få äta god och inspirerande mat varje dag.

För bilder: mejla nina.schmieder@wwf.se

Har du frågor kontakta:

Anna Richert, matexpert WWF, anna.richert@wwf.se, tel 0706-376878

Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior, tel 0703-18 45 43

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se