Gå till huvudinnehållet
jonathan-kemper-ez81k74qS5I-unsplash

Använd märkningen

Arbetar du som matleverantör? Restauranger, skolkök, kommuner, event-, och konferensaktörer och offentliga upphandlare kan använda One Planet Plate som märkning. Därigenom kan du visa dina gäster att du tar ansvar för planetens framtid. Märkningen är ett kvitto på att måltiden tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom det globala klimatmålet att hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader. One Planet Plate är ett koncept och verktyg för alla som vill bidra till skillnad på riktigt.

Vill ni använda märkningen? Vad kul!

Gör då så här:

 • Fyll i det här formuläret för att göra en första kontroll om ni kan använda märkningen. När du  fått ok från WWF går du vidare till steg 2.
 • Du behöver nu klimatberäkna de måltider du vill få godkända som One Planet Plate-måltider, och se till att de klarar den uppsatta klimatbudgeten. Det kan du göra antingen genom att skaffa ett godkänt klimatberäkningsverktyg eller gå med i en One Planet Plate-HUB, där du kan få vidare hjälp. Du väljer själv hur många rätter du vill märka med One Planet Plate-symbolen.
 • De utvalda måltiderna som klarar klimatbudgeten behöver också klara kraven på biologisk mångfald. Kraven hittar du här.
 • Läs på hur du får använda One Planet Plates-symbolerna. Ni hittar manualen här.
 • Nu behöver du slutligen ett avtal för att kunna börja använda märkningen! För att skriva avtal och bestämma datum för en så kallad “inbesiktning” kontakta HS-certifiering. När revisorn har godkänt dina klimatberäkningar, att du följer kraven för biologisk mångfald och att du använder symbolerna korrekt, är du godkänd och redo att köra igång!
 • Grattis! Du är nu godkänd!
  Då är det bara att sätta igång att laga mat, äta upp och sprida ordet vidare! Här finns material som du får använda fritt i din kommunikation och här finns mer information om vad det kostar att använda märkningen. Varje år kommer du även göra en självbesiktning med hjälp av ett formulär som skickas in till kontrollföretaget. Allt för att kunna förbättra och optimera verktyget steg för steg.

Vilka kan använda märkningen?

One Planet Plate kan användas av alla måltidsleverantörer – ju fler som är med och sprider smaken, kunskapen och engagemanget, desto bättre! Här följer lite olika tips till olika aktörer. Vill du veta ännu mer? I vårt fördjupningsmaterial finns mer information om märkningen One Planet Plate.

 

One Planet Plate på restauranger

Allt fler restauranggäster efterfrågar mat med liten påverkan på klimatet och miljön. Även inköpare av måltider börjar ställa fler och tuffare krav på råvaror och produkter. Att börja använda One Planet Plate är därför ett bra sätt att möta dessa behov.

Du bestämmer själv hur många rätter er restaurang vill märka. För restaurangkedjor finns möjligheten att ha ett gemensamt One Planet Plate-avtal.

One Planet Plate på event och konferenser

På event och konferenser är maten en stor del av upplevelsen. Därför serveras det mycket mat – ofta mer än vad som vanligtvis äts på en dag. I takt med att allt fler företag sätter klimat- och miljömål inom sin verksamhet ökar också efterfrågan på mer medvetna matval på konferenser.

För konferenser gäller en klimatbudget på 1,1 kg CO2e för en förmiddags konferens (frukost, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika) och 2,1 kg CO2e för en heldagskonferens inkl. 3-rätters middag (frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och trerättersmiddag). Kraven på biologisk mångfald är samma som för övriga One Planet Plate-användare.

One Planet Plate för kravställare

Ett effektivt sätt att göra skillnad är att ställa krav på företagets eller organisationens upphandling av exempelvis catering, konferens eller en leverantör till er personalmatsal. Kraven kan till exempel innebära att maten ska ha lågt klimatavtryck och bidra till biologisk mångfald. Flera organisationer ställer idag krav på att deras upphandlade eller inköpta mat ska klara kraven i One Planet Plate. Här har vi sammanställt några tips på hur du kan upphandla inom ramen för planetens gränser länk till material fr KTH

One Planet Plate i skolor

Våra matvanor formas som barn. Därför är skolmaten en viktig pusselbit i att inspirera till mer medvetna matvanor. Dessutom serveras mer än 1,3 miljoner måltider i svenska skolor – varje dag! Tänk så stora möjligheter skolkök och kommuner har att påverka och ställa krav på vilken mat som upphandlas och serveras.

Tips för att komma igång med One Planet Plate i din skola

Tack till elevkåren i Karlstad för tipsen!

 • Eleverna behöver bra förebilder. Tänk därför på att även pedagoger behöver vara informerade om One Planet Plate. Det bästa är om en interaktion med läroplan och lunchmaten kan ske.
 • Se till att elevkår, elevråd och matråd är informerade.
 • Elever nås lättast via sociala media. Skriv ett kort blogginlägg eller ta en instagrambild med en rolig text som kan spridas på sociala medier via elevkår, elevråd eller matråd.
 • Anordna en eftermiddag eller lektion med information om One Planet Plate. Det är viktigt att informationstillfället inte går ut över elevernas privattid.

Visa gärna den här korta filmen i klassrummen och för lärare och föräldrar.

Sätter ni inköpsmål för klimat i kommunen?

Inköpsmål i kg CO2e per kg inköpt livsmedel går att relatera till One Planet Plates klimatbudget. RISE har beräknat att ett ungefärligt riktvärde på 1,25 kg CO2e per kilo inköpt livsmedel av offentliga måltider motsvarar One Planet Plates klimatbudget. Nivån är beroende av vilka måltider som köps in (frukost, lunch, mellanmål, middag), samt andelarna av de olika måltiderna, dryck och portionsstorlekar. Mer om beräkningarna finns i rapporterna Hållbarhetsmål i Offentliga måltider och i den relaterade rapporten om beräkningar.

tina-witherspoon-aj4L38B6j1A-unsplash

Våra bästa tips och trix när ni sätter igång

Det är gott!

Låt matglädje och lust vara ledstjärnan! Fokusera på att det är gott, färgglatt och härligt. Det ska vara kul att äta sig till en mer hållbar planet.

Namnet är viktigt!

Beskriv gärna rätten! Du kan till exempel kalla den för ”Krämig spenatlasagne” eller ”Lasagne med höstens rotfrukter” istället för bara ”Vegetariskt alternativ.” Testa gärna några av våra färdigräknade och godkända One Planet Plate-recept.

Förändringar sker steg för steg

Att helt och hållet följa One Planet Plate kan vara en utmaning. Krångla inte till det! Starta mjukt med ett par rätter i månaden för att inspirera och skapa engagemang.

Prata om det!

Prata om maten internt i organisationen, med gäster och leverantörer för att skapa en positiv känsla. Använd gärna det kommunikationsmaterial som finns här under rubriken “Sprid ordet”.

Beräkna klimatpåverkan

För att få använda One Planet Plate-symbolen behöver du ett avtal med WWF. Du behöver också använda ett godkänt beräkningsverktyg för att räkna ut måltidernas klimatpåverkan. Verktyget ska vara kopplat till en aktuell och pålitlig databas om matens klimatpåverkan. WWF har inga egna sådana verktyg, utan hänvisar till de som finns på marknaden.

Godkända beräkningsverktyg

Samtliga beräkningsverktyg speglar livsmedelskonsumtionen i Sverige, och görs genom så kallade Livscykelanalyser, LCA. De listade verktygen nedan är godkända för One Planet Plate. Källorna till klimatdata till de olika verktygen visas inom parentes efter respektive verktyg. RISE- och CarbonCloud uppdaterar regelbundet sin data.

RISE Klimatdatabas för smartare matkonsumtion

Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas

Kontakt

För kontakt, frågor och synpunkter om One Planet Plate:

mat@wwf.se

Vi som använder One Planet Plate


Cissi Urbanke

cissiurbanke.se

Ecoviva
Ecoviva

Ecoviva.se

Fågelängens catering
Fågelängens catering

Fagelangenscatering.se


Gunnebo slott & trädgård

gunnebo.se


Helsingborg arena

hbgarena.se

Klockaregården
Klockaregården hemma-hos restaurang

Klockaregården310.se

Mathem
Mathem

Mathem.se

Noloa Bistro
Nola Bistro

Nola Bistro

Roskilde
Roskilde festival

Roskilde festival.dk


Steninge Kuststation

kuststationen.se


Stormköket

stormköket.se

Ästad vingård
Tylebäck hotell & konferens

Tylebäck.se


Ulls restaurang

ullsrestaurang.se

Åkulla Outdoor Resort

Closer to Nature

ÅkullaResort.se

Ästad vingård
Ästad vingård

Ästadvingård.se

Läs mer!

Dela gärna:

Senast ändrad 22/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se