Gå till huvudinnehållet
caroline-attwood-5PDlOQOKOpA-unsplash

Lär & Laga

Välkommen till vår inspirations-, och kunskapssida! Här kan du lära dig mer om hur maten påverkar vår planet. Passa även på att inspireras av våra goda recept och få tips på bra råvaror.

Våra matval gör stor skillnad

Maten har en stor påverkan på vår planet. Bland annat kopplas 25 procent av en individs klimatutsläpp till livsmedelssystemet. Utsläppen kommer från maskiner som används i jordbruket och från djur som vi föder upp för att äta. En mindre del kommer också från transporter. Matproduktionen är globalt även det allvarligaste hotet mot den biologiska mångfalden. Bland annat på grund av den stora markyta som används för odling, att många djur föds upp på ett sätt som kan innebära förändrad markanvändning och förlust av skog och våra hav utarmas då fisket bedrivs för intensivt och med ohållbara metoder. En intensiv och ohållbar användning av både kemikalier och konstgödsel förvärrar situationen ytterligare.

Men det behöver inte vara så. Det finns mat som produceras på ett sätt som tvärtom gynnar den biologiska mångfalden och artrikedomen. Varierade grödor kan bidra till fler insekter och fåglar på åkrarna. Betande djur som håller hagar och naturmarker öppna bidrar också till artrikedomen och kan motverka övergödning.

Genom att välja bättre mat kan du alltså göra stor skillnad för planeten! Lägg mer grönt på tallriken – bra för både dig själv och planeten. Och om du äter kött, välj mindre men bättre kött, Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV-märkt. Välj råvaror med grönt ljus i WWFs Köttguiden och Fiskguiden och njut av vegetabilier med grönt och gult ljus från WWFs Vegoguiden. Det är grunden i att äta enligt One Planet Plate.

Kriterier för klimat

One Planet Plate utgår från vilken mat vi behöver äta för att begränsa klimatpåverkan till 1,5 grader. Tillsammans med forskare har vi räknat fram en klimatbudget för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut för att vi ska klara målet (Totalt får maten stå för 590 kg koldioxidekvivalenter per person och år). Denna budget är rättvist fördelad för jordens alla invånare. Alla har alltså lika stor klimatbudget att äta för. Värdet anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) som är det vanligaste måttet på utsläpp av växthusgaser.

Detta har vi brutit ned till en siffra för en veckomeny och en siffra för en lunch eller en middag (dryck ingår inte).

 • 0,5 kg CO2e/måltid, middag eller lunch
 • 0,4 kg CO2e för en frukost
 • 11 kg CO2e/vecka ( här ingår frukost, lunch, middag och snacks/mellanmål för 7 dagar)

Kriteriet för biologisk mångfald

För att gynna den biologiska mångfalden har vi satt kriterier för råvaror som får ingår i en One Planet Plate-måltid. Kraven för olika livsmedel bygger på de tre konsumentguider som WWF har tagit fram och är:

 • Sjömat: Grönt ljus i WWF Fiskguiden
 • Kött, ost och ägg: Grönt ljus i WWF Köttguiden
 • Vegetabilier: Grönt eller gult ljus i WWF Vegoguiden samt ekologiskt spannmål, raps, potatis, lök, morötter och ris.

Genom att följa dessa kriterier bidrar du till en större mångfald av arter i odlingslandskapet, till att produktionen av kött och fisk sker så hållbart som möjligt och att produktionen inte bidrar till avskogning och markomvandling vilket kan ske vid produktionen av soja som används som foder.

Lär dig mer om One Planet Plate

Lär dig mer hållbar mat

vegoguiden-1024×512

Välj rätt med
Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med WWF Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Läs Vegoguiden

Köttguiden

Välj rätt med
Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. WWF Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Läs Köttguiden

Bild app Fiskguiden

Välj rätt med
Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Läs Fiskguiden

Laga mer!

Genom One Planet Plate får du lära dig att laga mat på ett nytt sätt: mat med bredd i smaken och mångfald på tallriken.

One Planet Plate hjälper dig som matlagare att utveckla samma känsla för hur en maträtt behöver justeras för klimat och biologisk mångfald, precis som att en maträtt behöver justeras för mer sälta eller syra. Här kan du inspireras av våra goda recept och veckomenyer, oavsett om du är privatperson eller arbetar i ett storkök. Alla måltider har stor smak och liten påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.

markus-spiske-GsW8daZjXiY-unsplash

Receptbanken

WWFs receptbank är fylld med goda och enkla recept som är snälla mot planeten.

Kolla in recepten!

brad-b0IELTWBvT4-unsplash

Veckomenyer

Nu finns One Planet Plate-recept som inspirerar till att välja lokala råvaror och gynna Sveriges bönder och odlare.  Hitta veckomenyer för tre bygder i Sverige: Skogs- och mellanbygd, Grönsakstät slättbygd och Bygd med ärt- och bönodling.

Läs mer 

Så här gjorde Gunnebo Slott och Trädgårdar

På Gunnebo Slott och Trädgårdar arbetar man på olika sätt för att maten som serveras ska vara så hållbar som möjligt. Under en längre period har lokalt producerade och ekologiska grönsaker varit grunden, och kött eller fisk har mer fungerat som tillbehör. Detta har varit ett steg på vägen men räcker inte för att säkerställa att maten som serveras ryms inom planetens gränser.

När Gunnebo började arbeta med One Planet Plate blev det ett naturligt nästa steg för att värna om en hållbar förvaltning av jordens resurser. För både kockar och övrig personal har One Planet Plate varit ett tydligt ramverk och pedagogiskt redskap. Det har även visat sig locka till ökad kreativitet i matlagningen.

— Om matlagare rent gastronomiskt ska utvecklas behövs en förflyttning av invanda arbetsmetoder, tankebanor och preferenser och det är genom att anta en utmaning som One Planet Plate som nya kreativa lösningar uppstår. Precis som att en bra matlagare vet om en maträtt behöver mer sälta eller syra kommer vi ha samma känsla för hur stora klimatutsläpp, vilken påverkan på biologisk mångfald en enskild råvara ger och vilka justeringar som behöver göras för att skapa måltider inom planetens gränser. säger Daniel Brobäck, Driftchef Gunnebo Kaffehus och Krog.

När Gunnebo införde beräkningsmoment skapades även bra förutsättningar för att hålla en snävare råvarubudget vilket även håller nere på råvarukostnaderna. Att andelen grönt i måltiderna ökar och andelen animalier minskar ger även det en bra grund för minskade råvarukostnader. Detta blir extra tydligt om maträtterna byggs efter den lokala säsongen vilket ger möjlighet att köpa grönsaker då de är som billigast och godast.

 

Receptinspiration från Gunnebo Slott & Trädgårdar

Rostad vitkål från Tånga Gård, kräm på persiljerot och Wrångebäcksost, stekt ostronskivling, hasselnötter & inlagd kejsarhatt

0,27 CO2eHasselnötter100 g

Socker 60 g

Äppelcidervinäger 30 g

Wrångebäcksost 100 g

Persiljerot 500 g

Vitkål 1000 g

Kejsarhatt 400 g

Ostronskivling 400 g

Gör så här:

 1. Börja med att lägga in kejsarhatten. Skär svampen på längden i munsbitsstora bitar, salta och rosta av i ugnen på 200 grader med lite salt tills genomrostad och fått fin färg. Koka en lag på äppelcidervinäger, socker och vatten, dubbelt vatten mot vinäger och lå över den rostade svampen. Låt stå i kylen gärna över natten.
 2. Koka persiljerot mjuk i lite saltat vatten, riv Wrångebäcks osten och mixa slätt med lite av kokvattnet om det behövs.
 3. Repa ostronskivlingen och stek i olja och salt tills krispig.
 4. Dela kål och om kålen är tät och tung, koka hastigt i saltat vatten innan rostning i ugnen, men om luftig rosta direkt. Ugnen på 200 grader, salta lätt och rosta till gyllene.
 5. Rosta hasselnötterna med lite saltat vatten tills lagom bruna. Krossa och strössla över vid servering

Förrätt: Bakade morötter från Tånga Gård, kräm på gotlandslins, morot och apelsin med bakad rödlök och Almnäs Tegel

0,09 CO2e


Rapsolja, kallpressad 30 g

Ärtskott 20 g

Almnäs Tegel 50 g

Rödlök 300 g

Apelsin 100 g

Linser 20 g

Gör så här:

 1. Skala morötterna. Skär 1/3 i mindre bitar och koka i apelsinsaft, vatten och lite salt tills helt mjuka. Krydda resten av morötterna med apelsinzest, salt och rapsolja. Baka i ugn på 200 grader tills mjuka med lite kärna.
 2. Koka linserna helt mjuka och mixa slätt med de kokta morötterna, använd kokspadet för att spä krämen till lagom konsistens. Smaka av med salt.
 3. Kvarta rödlöken och salta på snittsidorna, låt stå 15 minuter och baka sedan av i 220 grader varm ugn tills bra färg och mjuknat nästan helt, plocka ur skalet innan servering.
 4. Vid servering, riv Almnäs Tegel över rätten och toppa med ärtskott.

Läs mer!

Dela gärna:

Senast ändrad 14/05/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se