Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 mar, 2014|Pressmaterial

Stockholm utsedd till Sveriges klimatstad 2014

Stockholm har utsetts av en internationell jury till Sveriges klimatstad i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge 2014. Staden belönas för sina ambitiösa klimat-och hållbarhetsutmaningar på en rad områden, inte minst satsningen på solenergi i projektet Hållbara Järva.

– Stockholm imponerade på juryn med stora framsteg på klimatområdet kombinerat med ambitiösa planer och åtaganden när det gäller förnybar energi. Eftersom Stockholm har kommit så pass långt kan huvudstadens klimatsatsningar inspirera och bli en förebild för många andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Stockholm är på god väg att nå sitt mål för 2015 – en koldioxidminskning på 44 procent jämfört med 1990 med delmålet att stockholmarna inte ska släppa ut mer än 3 ton växthusgaser per person. Förnybara energikällor och energieffektiva åtgärder ska bidra till att göra Stockholm fossilbränslefritt 2050. Elektriska laddningsstationer och en utbyggnad av cykelnätet och flerfiliga cykelvägar ingår i konceptet.

Stora satsningar görs på biogas och staden bygger norra Europas största anläggning för solceller på tak i Järva, ett miljonprogramsområde utanför Stockholm som rustas upp. Energianvändningen ska minska med 50 procent och 10 000 kvadratmeter solceller installeras. Det nya bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden byggs energieffektivt med nya smarta lösningar för att bli fossilbränslelfritt år 2030.

”Med ett omfattande grepp kring klimat- och hållbarhetsutmaningen och med program och åtgärder som skalats upp är Stockholm en stark förebild och inspiration för andra städer”, säger juryn i sin motivering till att Stockholm valts till Årets klimatstad – Earth Hour Capital of Sweden 2014.

– Avgörande för att städerna ska nå sina mål är stödet från våra nationella politiker. Därför är regeringens ansvar stort för att skapa förutsättningar för framgång även på den lokala nivån, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF.

Fram till den 20 mars kan alla rösta på sin gröna favoritstad på sajten We Love Cities. www.welovecities.org. Den som vinner omröstningen får ett hederspris den 27 mars. Stockholm, Växjö och Eskilstuna deltar i den internationella klimatutmaningen där 163 städer i 14 länder finns med.

Fakta: Earth Hour City Challenge startades av WWF 2011 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Världens städer står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. De som deltar rapporterar utsläpp, åtaganden och åtgärder till en internationell plattform. En internationell expertjury bedömer hur ambitiöst, innovativt och trovärdigt städernas arbete är när det gäller klimatsmarta och hållbara lösningar för energi, boende och transporter – och omställningen till en 100 procent förnybar och hållbar energiförsörjning.

2013 års svenska klimatstad blev Uppsala, global vinnare blev kanadensiska Vancouver. WWF samarbetar med det globala nätverket för hållbara städer ICLEI, med stöd av Svenska Postkodlotteriet.

Svenska finalister 2014 var Stockholm, Eskilstuna och Växjö.

Eskilstunas starka åtgärder för energieffektivitet och kombinerade transporter uppmärksammades särskilt av juryn – liksom hur omställningen till förnybar energi kan drivas framgångsrikt.  Detta gäller även om man inte har samma skalfördelar och makt att påverka som större städer och regioner, något som gör staden till en förebild för andra mindre städer.

Växjö uppmärksammas för sina långsiktiga, konsekventa och ambitiösa mål och åtgärder för att ställa om till 100 procent förnybar energi. Juryn uppmärksammade särskilt stadens åtagande att bli fossilfri senast 2030, den redan höga andelen förnybart i stadens energimix samt insatser som redan har minskat Växjös utsläpp per capita med 41 procent sedan 1993.

Läs mer på: www.wwf.se/om-ehcc

Pressbilder för nedladdning finns på:
http://www.wwf.se/klimatstad2014

För frågor, kontakta:

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030
Carin Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtyck, 0708-855 185
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se