Gå till huvudinnehållet

Nyheter|23 maj, 2019

Lund: Att låta bilen stå i en pendlarregion

Olesya-Kuznetsova-shutterstock_717825115_1600x1067px

Som en liten kommun i en stor pendlar-region har Lund lyckats göra tre fjärdedelar av alla resor hållbara. Bilen får allt oftare stå kvar på parkeringen. Det går på tvärs mot utvecklingen i övriga Sverige, där vi kör allt längre med våra bilar. Hur har staden lyckats? Vi träffade Linda Birkedal som jobbar på Lunds kommun, för att få veta mer.

Sverige har målet att nå en fossilfri fordonsflotta till 2030, men förra året ökade transportsektorns utsläpp, och svenskarna åker bil allt mer. Så till den grad att det motverkade de utsläppsminskningar man samtidigt uppnådde med hjälp av mer biobränsle.

Omställningen i Lund skedde knappast av en slump. Bakom den ligger masterplanen LundaMaTs, och trots det osexiga namnet verkar den göra sitt jobb. Planens syfte är i korthet att göra hållbar mobilitet möjlig och samtidigt öka livskvaliteten, genom förändrad infrastruktur och stadsplanering.

Läs mer om One Planet Challenge och Lunds arbete

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se