Gå till huvudinnehållet

Nyheter|27 jun, 2019

Santa Monica – Fångar Kaliforniens sol

Divanov_shutterstock_660160243_1600x1064px

Solen har närt den kaliforniska drömmen, och hållit Kalifornien behagligt varmt. Tills nu. Temperaturen stiger och klimatförändringarna väntas orsaka ännu större skada än de redan gör. För att kapa klimatutsläppen blir solpaneler obligatoriska för alla nya hem i delstaten, med visionen om att göra alla nya hus till nollenergihus. Men en kommun har redan satt igång, och därifrån finns läxor att lära.

Drömmen om Kalifornien – på väg att ta slut?

De flesta förknippar Kalifornien med ett sorglöst strandliv. Det ses som en plats där människor kan surfa på vågorna och njuta av solen, och det är en bild vi fått oss till livs i oräkneliga filmer, tv-program och sånger.

Men idag är delstaten också drabbad av begynnande klimatförändringar. Temperaturen har redan ökat med 1,6 grader från förindustriella nivåer (genomsnittet för jorden är 1 grad), vilket har lett till mer extremväder. De stora skogsbränderna i västra USA har ökat i antal med nästan 80 procent de senaste 40 åren och svår torka har drabbat Kalifornien flera gånger sedan 2011. Det är mycket torrt, och vid sådan torka räcker det med en gnista för att katastrofen ska bli ett faktum.

Och varmare lär det bli. Enligt en färsk rapport kan skogsbränderna öka med ytterligare 77 procent fram till 2100, om de globala koldioxidutsläppen inte minskar radikalt.

Läs mer om One Planet Challenge och Santa Monica

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se