Gå till huvudinnehållet

Nyheter|12 feb, 2019

WWF: Dags för svenska kommuner att halvera sina utsläpp

uppsala-islandsfalle.jpg

Idag lanseras Världsnaturfonden WWFs internationella stadsutmaning One Planet City Challenge 2019. Efter att Uppsala blev årets globala klimatstad 2018, höjer WWF nu ambitionerna ännu mer. Denna utmaning uppmuntrar alla kommuner att ta sin del av ansvaret för att nå Parisavtalet, genom att begränsa sin klimatpåverkan till 1,5 °C.

Uppsala blev årets globala klimatstad förra året. Nu presenterar WWF  ett nytt verktyg för kommuner att kunna mäta sitt klimatarbete.  Det nya bedömningsverktyget för One Planet City Challenge är baserat på data från FN:s klimatpanel IPCC, som klargör den ambitionsnivå som krävs i klimatarbetet. De deltagande kommunernas klimatutsläpp jämförs med de snabba utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 °C-målet i en skräddarsydd analys. I den analysen ingår även förslag på kraftfulla åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning. Städer är centrala för att vi ska kunna bidra till ekologiskt hållbara samhällen och ett stabiliserat klimat. Vi uppmanar alla kommuner i Sverige att ta sin del av ansvaret för att kunna nå dit. Genom One Planet City Challenge får de bra verktyg för detta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF. Den metod som WWF använder är kontrollerad av internationella experter och unik i sitt slag. Organisationen stöttar kommunerna utan kostnad med ett kraftfullt verktyg som ger tydlig och klar feedback. Utmaningen avslutas 2020 med att en internationell expertjury utser nationella vinnare i varje land som deltar. Därefter utses också en global vinnare: Årets globala klimatstad 2020. Vi märker av allvaret i klimatfrågan. Människor är arga och förtvivlade och vi behöver rikta denna energi mot lösningar istället för uppgivenhet. När kommunerna antar utmaningen uppmanas invånarna att komma till ett medborgarforum där kommunens resultat diskuteras tillsammans med kommunens beslutsfattare. Detta gör vi som ett sätt att driva på omställningen, säger Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer, WWF.  [caption id="attachment_20287" align="alignright" width="492"] Stadsleverans[/caption] Det är många steg som ingår i klimatarbetet. Utsläppen måste halveras till 2030 utifrån dagens utsläppsnivåer och det innebär även en halvering av utsläppen från invånarnas konsumtion. Därför bjuder WWF också in intresserade svenska kommuner till en särskild konsumtionspilot; ett nätverk där kommuner kan djupdyka i att mäta, sätta mål och vidta åtgärder som är kopplade till en hållbar konsumtion. Detta arbete ska därefter tas vidare till den internationella arenan. FAKTA Om att begränsa klimatförändringarna till 1,5 °C (ur IPCC rapporten)
  • Världens utsläpp måste halveras till 2030 för att Parisavtalet ska kunna nås.
  • Det är billigare att agera nu än vid en senare tidpunkt.
  • Varje år vi inte agerar, tar bort två år från mål-året 2030.
  • Att överskrida 1,5 °C leder oss in i en högst osäker framtid där ett antal mänskliga och naturliga system pressas bortom sin anpassningsförmåga.
  • Det finns begränsad vetenskaplig kunskap, och ingen styrningserfarenhet av en värld som blir varmare än 1,5 °C.
FAKTA Om stadsutmaningen WWFs One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 400 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Dessa har redan rapporterat över 5,700 åtgärder med en sammantagen potential för utsläppsreduceringar om 3,9Gt CO2e till 2050. Utmaningen ges i år i runt 20 länder vars totala befolkning utgör omkring hälften av jordens invånare. FAKTA Städer som utsetts till Årets Klimatstad i Sverige Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016), Uppsala (2018, även global vinnare). För mer information: se wwf.se/opcc eller maila till opcc@wwf.se

För frågor, kontakta: Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer WWF, 070-34 05 137 sabina.andren@wwf.se Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se